home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Kisvárosi cukrászda
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2023.01.11.
LXXVIII. évf. 1. szám
Kisvárosi cukrászda

Az általunk kialakított cukrászda helyén előzőleg egy cipősbolt működött több évtizeden keresztül. Amikor először megnéztem a helyiséget, még tele volt polcokkal. A mosdó és a raktár is borzasztóan elavult, elhasznált volt, minden nagyon romos és piszkos. Szerencsére hatalmas ablakai voltak, melyeket nagyon jól ki tudtunk használni, hogy minél több természetes fény áradjon be. Elsőként a nagy nyílászárók mindegyike ki lett cserélve modern, a mai kornak megfelelőekre, melyeknek a nyitásával sincs semmi gond.

Az elképzelés az volt, hogy létrehozunk egy modern helyet, ahova a gyerekeket, a fiatal vendégeket is éppúgy várják, mint az idősebb korosztályt. A beosztásnál figyelni kellett, hogy legyen három mosdó, egy férfi-, egy női és egy a személyzet számára. A régi raktár helyére terveztük a konyhát, ahol a fagylalt és a sütemények készülhetnek.

Két terv született a külcsínre vonatkozóan, melyből a tulajdonos választotta ki a neki tetszőt. Elsőként le kellett bontani a már meglévő mosdó falait, és a továbbiakban kiépíteni a három mosdóhelyiséget, azokban a víz- és a szennyvízvezetéket, a világítást, elhelyezni a kapcsolókat. A padlón lévő elavult csempét is fel kellett verni, hogy új, modern burkolat vegye át a helyét.

A cukrászda bejárati ajtajánál szélfogó előteret alakítottunk ki, majd a vendégfogadásra alkalmas hely tárul az idelátogatók elé. Kárpitozott, puha kanapékban, fotelekben fogyaszthatják el a finom, ízletes fagylaltot, süteményt, kávét, szörpöt.

A szemközti részen egy modern, ízléses bárpult található, melynél bárszékeken ülve is lehet fogyasztani. A pult mögé fagylaltospoharak, kistányérok és poharak tárolására kialakított polcrendszert terveztünk. Alatta fiókos szekrények találhatóak a villák, kiskanalak rendszerezésére.

A bárpult kialakítása nem haladt zökkenőmentesen, hiszen ennek a térrésznek a közepén egy vastag szennyvízlevezető cső érkezett le a fenti lakásokból. Ezt a csövet megfelelő engedély beszerzése után úgy kellett áthelyezni, hogy továbbra is betöltse eredeti funkcióját, viszont a cukrászdában ne zavarjon sem esztétikailag, sem a működésben.

A helyiség egyik oldalán kazettás, tükrös dekoráció került a falra, mely optikailag növeli a teret. Két falra tapétát helyeztünk, mely hangsúlyossá teszi a felületet, a padló pedig famintás csempét kapott. A helyiségben meglévő oszlopokat nem lehetett eltávolítani, hiszen tartóoszlopok, így bútorlappal vontuk be őket, arra pedig kabátfogasok kerültek.

A toalettek a szemközti oldalon találhatóak. Igyekeztünk elrejteni őket, ezért a bejáratot diszkréten egy pálcikás megoldással takartuk el, mely elé nagy virágosládák kerültek, így egy folyosószerű elrendezést kaptunk. Ezáltal dekoratív is lett a mosdók bejárata, valamint a feladatát is kellően ellátja. A mennyezeten íves, dekoratív gipszkartonba rejtett világítás teremti meg a hangulatvilágítást.

Az eddigi raktárhelyiség konyhává való alakítása már könnyű feladat volt. Itt is a víz- és a villanymegoldásokkal kellett kezdeni, ezután a falak és a padló csempézése következett.

Végeredményként egy világos, modern, kellemes hangulatú cukrászdát kaptunk, melyben jó leülni, és megkóstolni valami finomságot.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..