home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Kisvárdáról a fődíj Újvidékre került
(MTI)
2023.07.03.
LXXVIII. évf. 26. szám
Kisvárdáról a fődíj Újvidékre került

Átadták a Magyar Színházak 35. Kisvárdai Fesztiváljának díjait. A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) életműdíjában Wischer Johann vajdasági színművész, rendező és Biluska Annamária színész, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának örökös tagja részesült.

A Magyar Színházak 35. Kisvárdai Fesztiválját június 23. és július 1. között rendezték meg. A versenyprogram előadásait Balogh Tibor dramaturg, színikritikus, a fesztivál művészeti tanácsadója válogatta. A színházi seregszemle idei díszvendége a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház volt, de érkeztek vendégek Temesvárról, Szabadkáról, Újvidékről, Kézdivásárhelyről, Kassáról, Székelyudvarhelyről, Kolozsvárról, Sepsiszentgyörgyről, Marosvásárhelyről, Nagyváradról, Csíkszeredából, Zentáról és Komáromból is. Kilenc nap alatt huszonhat színpadi produkció került színre három helyszínen. A programban nyolc versenyen kívüli darab szerepelt, egy előadással pedig a határon túli színészhallgatók is készültek.

A KIM fődíját az Újvidéki Színház érdemelte ki a III. Richárd című előadásáért, amelyet Dejan Projovski rendezett. A második helyért járó elismerést megosztva kapta a Kassai Thália Színház Szentivánéji álom című előadása, valamint a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Oxigén című produkciója. A harmadik helyért járó díjon szintén két társulat osztozhatott: a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata a Nem élhetek muzsikaszó nélkül című előadása és a Csíki Játékszín Hegedűs a háztetőn című előadása.

A KIM és a Kisvárdai Várszínház közös díját Mészáros Árpád, B. Fülöp Erzsébet, Boros Csaba és Jeli Luca Sára kapta.

A legígéretesebb tehetségnek járó Teplánszky-díjban az idén Hégli Bence és Matusek Attila részesült a Kassai Thália Színház Szentivánéji álom című előadásában Puck szerepének megformálásáért, illetve a rendezésért.

Kisvárda polgármesterének elismerését a Kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Színház- és Film Kar Magyar Színházi Intézetének harmadéves színész hallgatói kapták, az Édes Anna című vizsgaelőadásukért.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..