home 2023. március 26., Emánuel napja
KismamafelkéSZÜLŐ
2020.01.31.
LXXV. évf. 4. szám
KismamafelkéSZÜLŐ

Tudatosan felkészülni a szülésre és a csecsemőgondozásra

Január 31-én indul a Zentai baba-mama klub már rendszeressé vált Kismamafelkészülő-előadássorozata, melynek célja, hogy segítséget nyújtson a babavárás útvesztőjében, tudásanyagot, gyakorlati tapasztalatot és tanácsokat foglaljon össze és adjon át a családoknak a várandósságra, a szülésre, valamint az újszülött gondozására vonatkozóan.

A Zentai baba-mama klub várandósokat felkészítő csapata arra vállalkozott, hogy a sokszor elemi félelmekkel küszködő kismamákban pozitív élménnyé alakítsa az áldott állapot időszakát, hogy testileg és lelkileg is felkészülten várják babájuk születését, és hogy magabiztosabban helytálljanak gyermekgondozási feladataik teljesítésében.

A felkészülő témái:

KISMAMA- ÉS ANYASÁGI TÁMOGATÁSOK — Pócs Ibolya önkormányzati dolgozó, január 31-e, péntek, 17 óra, önkéntes adomány

A várandósság időszaka, majd a gyermek megszületése jelentősen megterheli a családi kasszát. Szerencsére az államtól és az önkormányzattól többféle címen is kaphatnak ilyenkor a párok támogatást. Az előadáson ezekről informálódhatnak az érdeklődők.

FELKÉSZÜLÉS A SZÜLÉSRE — februárban (időpont-egyeztetés alatt, információ a Zentai baba-mama klub Facebook-oldalán)

A szülés csodálatos, egyúttal elképesztően félelmetes egy nő számára. Mivel csupa ismeretlen dolog — hely, ember, szituáció — vár a kismamára, rengeteg mindentől tarthat, félhet. Ez természetes. Minél tájékozottabb lesz, annál kevésbé fog szorongani. Ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyen azzal, hogy mire számíthat a szülőszobában, ismerje a szülés folyamatát, hogy megismerkedjen a környezettel, tájékozódjon arról, hogy mi mindenre van lehetősége. Az előadás ebben segít.

FELKÉSZÜLÉS A KÓRHÁZI NAPOKRA — Vass Enikő szülészeti-nőgyógyászati nővér, február 7-e, péntek, 17 óra

Sok kismama úgy megy szülni, hogy nem tudja, mi vár rá a kórházban töltött napok alatt. A program alkalmával első kézből tudhatják meg a résztvevők, mire kell felkészülniük, mi kerüljön a kórházi csomagba, milyen dokumentumokat szükséges magukkal vinniük.

FELKÉSZÜLÉS A CSECSEMŐ GONDOZÁSÁRA — ELMÉLETI RÉSZ: Lengyel Krisztina védőnő, február 18-a, kedd, 17 óra

A leendő családok tippeket és jótanácsokat kaphatnak a gyermekágyas napokra, szó lesz arról, hogyan készüljenek a babájuk fogadására, mivel könnyíthetik meg a család életét a szüléshez közeledve, majd a gyermekágyban.

FELKÉSZÜLÉS A CSECSEMŐ GONDOZÁSÁRA — GYAKORLATI RÉSZ: Zolárek Zsuzsanna csecsemősnővér, február 22-e, szombat, 16 óra

A programon részt vevők gyakorlati segítséget kaphatnak a csecsemőgondozáshoz, demonstrációs babákon sajátíthatják el, hogyan kell helyesen megfogni és felemelni egy újszülöttet, gyakorolhatják a pelenkázás, a fürdetés, a hajmosás, az öltöztetés, a lázmérés lépéseit, megtanulhatják a köldökcsonkápolás alapjait.

INTŐ JELEK A CSECSEMŐBETEGSÉGEK KIALAKULÁSÁNÁL — dr. Muškinja Montányi Gabriella újszülött- és gyermekgyógyász, február 29-e, szombat, 16 óra

A mindenen aggódás, a tökéletességre való törekvés, a legjobbat akarás megpróbáltatásai között sokszor nehéz eldönteni — akár kezdő, akár gyakorlott szülőként —, hogy a gyermekünkkel feltétlenül azonnal orvoshoz kell-e fordulni, vagy lehet várni néhány napot, amíg magától is elmúlik a betegség. Az előadáson erre kaphatnak választ, és a csecsemőbetegségekkel kapcsolatos intő jelekkel ismerkedhetnek meg a szülők.

FELKÉSZÜLÉS A SZOPTATÁSRA — Tomić Edina szoptatási segítő, március 7-e, szombat, 16 óra

Köztudomású, hogy a nemzetközi szervezetek a szoptatást tartják a csecsemőtáplálás ideális módjának. Hat hónapos korig a kizárólagos szoptatást, majd pedig (megfelelő kiegészítő táplálással) annak folytatását ajánlják kétéves korig. De ahhoz, hogy az édesanya sikeres legyen a szoptatásban, az elhatározáson túl megfelelő információkra és támogatásra van szüksége. Az előadáson részt vevő kismamák a szoptatásra való felkészülésben kaphatnak segítséget.

CSECSEMŐMASSZÁZS — Birkás Erika babamasszázs-oktató, március 10-e, kedd, 17 óra

Az érintés, ölelés, simogatás a csecsemők számára legismertebb nyelv. A megfelelő odafigyeléssel társuló érintés a gyermekek fizikai és lelki fejlődéséhez egyaránt biztonságos, támogató környezetet nyújt. A részt vevő családok a babamasszázs fontosságáról tájékozódhatnak, és megismerkedhetnek azokkal a masszázsmozdulatokkal, amelyek elősegítik a csecsemő megnyugtatását és csökkentik a hasfájást.

BABAHORDOZÁS – László Ágnes babahordozási tanácsadó, március 21-e, szombat, 14 és 16 óra

A programon a hordozás jótékony hatásairól, saját tapasztalatokról lesz szó, valamint a hordozóeszközök és a kötések kipróbálására is lehetőségük lesz az érdeklődőknek.

FELKÉSZÜLÉS A PELENKÁZÁSRA — Szalma Emese moshatópelenkázási-segítő, március 25-e, szerda, 17 óra

A programra látogatók megismerkedhetnek a környezet- és pénztárcakímélő pelenkázási módszerrel: a mosható pelenkákkal és azok használatával. Az előadás egyaránt szól kezdő és haladó moshatópelenka-használóknak is.

AROMATERÁPIA A CSALÁDBAN — Kiss Tímea természetgyógyász, kineziológus, aromatanácsadó, április 1-je, szerda, 17 óra

Egy kötetlen beszélgetés keretében lesz szó arról, hogy hol kapnak szerepet az illóolajok egy család életében, hogyan lehet általuk elűzni a betegségeket és az évek óta fennálló tüneteket.

Áprilisban a Vöröskereszt zentai szervezetével együttműködve egy csecsemő- és kisgyermek-elsősegélytanfolyammal zárjuk a Kismamafelkészülő-programsorozatot.

A programok helyszíne a zentai Népi Technika (Fő utca 23.). Bejelentkezés szükséges, mely megtehető a Zentai baba-mama klub Facebook-oldalán üzenetben, vagy e-mailben a zentaibabamamaklub@gmail.com címen. Bővebb információ a klub Facebook-oldalán és weboldalán, a www.zentaibabamamaklub.rs címen olvasható.

Várjuk a leendő anyukákat és apukákat, akik minden kimondott és kimondatlan kérdésükre választ kaphatnak, jól bevált, hasznos tanácsokkal gazdagodhatnak! Tarts velünk tanfolyamunkon, legyél te is felkéSZÜLŐ!

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Baba-mama rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..