home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
KismamafelkéSZÜLŐ
2020.01.31.
LXXV. évf. 4. szám
KismamafelkéSZÜLŐ

Tudatosan felkészülni a szülésre és a csecsemőgondozásra

Január 31-én indul a Zentai baba-mama klub már rendszeressé vált Kismamafelkészülő-előadássorozata, melynek célja, hogy segítséget nyújtson a babavárás útvesztőjében, tudásanyagot, gyakorlati tapasztalatot és tanácsokat foglaljon össze és adjon át a családoknak a várandósságra, a szülésre, valamint az újszülött gondozására vonatkozóan.

A Zentai baba-mama klub várandósokat felkészítő csapata arra vállalkozott, hogy a sokszor elemi félelmekkel küszködő kismamákban pozitív élménnyé alakítsa az áldott állapot időszakát, hogy testileg és lelkileg is felkészülten várják babájuk születését, és hogy magabiztosabban helytálljanak gyermekgondozási feladataik teljesítésében.

A felkészülő témái:

KISMAMA- ÉS ANYASÁGI TÁMOGATÁSOK — Pócs Ibolya önkormányzati dolgozó, január 31-e, péntek, 17 óra, önkéntes adomány

A várandósság időszaka, majd a gyermek megszületése jelentősen megterheli a családi kasszát. Szerencsére az államtól és az önkormányzattól többféle címen is kaphatnak ilyenkor a párok támogatást. Az előadáson ezekről informálódhatnak az érdeklődők.

FELKÉSZÜLÉS A SZÜLÉSRE — februárban (időpont-egyeztetés alatt, információ a Zentai baba-mama klub Facebook-oldalán)

A szülés csodálatos, egyúttal elképesztően félelmetes egy nő számára. Mivel csupa ismeretlen dolog — hely, ember, szituáció — vár a kismamára, rengeteg mindentől tarthat, félhet. Ez természetes. Minél tájékozottabb lesz, annál kevésbé fog szorongani. Ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyen azzal, hogy mire számíthat a szülőszobában, ismerje a szülés folyamatát, hogy megismerkedjen a környezettel, tájékozódjon arról, hogy mi mindenre van lehetősége. Az előadás ebben segít.

FELKÉSZÜLÉS A KÓRHÁZI NAPOKRA — Vass Enikő szülészeti-nőgyógyászati nővér, február 7-e, péntek, 17 óra

Sok kismama úgy megy szülni, hogy nem tudja, mi vár rá a kórházban töltött napok alatt. A program alkalmával első kézből tudhatják meg a résztvevők, mire kell felkészülniük, mi kerüljön a kórházi csomagba, milyen dokumentumokat szükséges magukkal vinniük.

FELKÉSZÜLÉS A CSECSEMŐ GONDOZÁSÁRA — ELMÉLETI RÉSZ: Lengyel Krisztina védőnő, február 18-a, kedd, 17 óra

A leendő családok tippeket és jótanácsokat kaphatnak a gyermekágyas napokra, szó lesz arról, hogyan készüljenek a babájuk fogadására, mivel könnyíthetik meg a család életét a szüléshez közeledve, majd a gyermekágyban.

FELKÉSZÜLÉS A CSECSEMŐ GONDOZÁSÁRA — GYAKORLATI RÉSZ: Zolárek Zsuzsanna csecsemősnővér, február 22-e, szombat, 16 óra

A programon részt vevők gyakorlati segítséget kaphatnak a csecsemőgondozáshoz, demonstrációs babákon sajátíthatják el, hogyan kell helyesen megfogni és felemelni egy újszülöttet, gyakorolhatják a pelenkázás, a fürdetés, a hajmosás, az öltöztetés, a lázmérés lépéseit, megtanulhatják a köldökcsonkápolás alapjait.

INTŐ JELEK A CSECSEMŐBETEGSÉGEK KIALAKULÁSÁNÁL — dr. Muškinja Montányi Gabriella újszülött- és gyermekgyógyász, február 29-e, szombat, 16 óra

A mindenen aggódás, a tökéletességre való törekvés, a legjobbat akarás megpróbáltatásai között sokszor nehéz eldönteni — akár kezdő, akár gyakorlott szülőként —, hogy a gyermekünkkel feltétlenül azonnal orvoshoz kell-e fordulni, vagy lehet várni néhány napot, amíg magától is elmúlik a betegség. Az előadáson erre kaphatnak választ, és a csecsemőbetegségekkel kapcsolatos intő jelekkel ismerkedhetnek meg a szülők.

FELKÉSZÜLÉS A SZOPTATÁSRA — Tomić Edina szoptatási segítő, március 7-e, szombat, 16 óra

Köztudomású, hogy a nemzetközi szervezetek a szoptatást tartják a csecsemőtáplálás ideális módjának. Hat hónapos korig a kizárólagos szoptatást, majd pedig (megfelelő kiegészítő táplálással) annak folytatását ajánlják kétéves korig. De ahhoz, hogy az édesanya sikeres legyen a szoptatásban, az elhatározáson túl megfelelő információkra és támogatásra van szüksége. Az előadáson részt vevő kismamák a szoptatásra való felkészülésben kaphatnak segítséget.

CSECSEMŐMASSZÁZS — Birkás Erika babamasszázs-oktató, március 10-e, kedd, 17 óra

Az érintés, ölelés, simogatás a csecsemők számára legismertebb nyelv. A megfelelő odafigyeléssel társuló érintés a gyermekek fizikai és lelki fejlődéséhez egyaránt biztonságos, támogató környezetet nyújt. A részt vevő családok a babamasszázs fontosságáról tájékozódhatnak, és megismerkedhetnek azokkal a masszázsmozdulatokkal, amelyek elősegítik a csecsemő megnyugtatását és csökkentik a hasfájást.

BABAHORDOZÁS – László Ágnes babahordozási tanácsadó, március 21-e, szombat, 14 és 16 óra

A programon a hordozás jótékony hatásairól, saját tapasztalatokról lesz szó, valamint a hordozóeszközök és a kötések kipróbálására is lehetőségük lesz az érdeklődőknek.

FELKÉSZÜLÉS A PELENKÁZÁSRA — Szalma Emese moshatópelenkázási-segítő, március 25-e, szerda, 17 óra

A programra látogatók megismerkedhetnek a környezet- és pénztárcakímélő pelenkázási módszerrel: a mosható pelenkákkal és azok használatával. Az előadás egyaránt szól kezdő és haladó moshatópelenka-használóknak is.

AROMATERÁPIA A CSALÁDBAN — Kiss Tímea természetgyógyász, kineziológus, aromatanácsadó, április 1-je, szerda, 17 óra

Egy kötetlen beszélgetés keretében lesz szó arról, hogy hol kapnak szerepet az illóolajok egy család életében, hogyan lehet általuk elűzni a betegségeket és az évek óta fennálló tüneteket.

Áprilisban a Vöröskereszt zentai szervezetével együttműködve egy csecsemő- és kisgyermek-elsősegélytanfolyammal zárjuk a Kismamafelkészülő-programsorozatot.

A programok helyszíne a zentai Népi Technika (Fő utca 23.). Bejelentkezés szükséges, mely megtehető a Zentai baba-mama klub Facebook-oldalán üzenetben, vagy e-mailben a zentaibabamamaklub@gmail.com címen. Bővebb információ a klub Facebook-oldalán és weboldalán, a www.zentaibabamamaklub.rs címen olvasható.

Várjuk a leendő anyukákat és apukákat, akik minden kimondott és kimondatlan kérdésükre választ kaphatnak, jól bevált, hasznos tanácsokkal gazdagodhatnak! Tarts velünk tanfolyamunkon, legyél te is felkéSZÜLŐ!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..