home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Kislánnyal kezdődött az év
Tóth Lívia
2005.01.12.
LX. évf. 2. szám

Igények és lehetőségek a költségvetés kapcsán - Húszezer dinár az első újszülöttnekA zentai községi képviselő-testület legutóbbi ülésének legfontosabb napirendi pontja a 2005. évre vonatkozó költségvetés elfogadása volt. A javaslatot a községi tanács készítette el, és közvitára bocsátották valamenny...

Igények és lehetőségek a költségvetés kapcsán - Húszezer dinár az első újszülöttnek
A zentai községi képviselő-testület legutóbbi ülésének legfontosabb napirendi pontja a 2005. évre vonatkozó költségvetés elfogadása volt. A javaslatot a községi tanács készítette el, és közvitára bocsátották valamennyi helyi közösségben. A végleges szöveget a polgárok és a pénzügyi tanács észrevételeinek összegzése után alakították ki. A tanácsnokok öt nappal az ülés előtt adhatták le esetleges módosítási javaslataikat. Az idei költségvetés bevételében a tavalyihoz viszonyítva tízszázalékos növekedést terveznek, az egyharmadát pedig beruházásokra fordítják, mert arra van a legnagyobb igény. Juhász Attila polgármester indoklása szerint az elsődleges cél az volt, hogy ne keveredjenek adósságba, racionálisan használják fel a rendelkezésükre álló anyagi eszközöket. A büdzsét bruttó elv alapján készítették, ami azt jelenti, hogy a 241 millió 932 ezer dinárt és a költségvetés közvetlen és közvetett használóinak kiegészítő tevékenységéből származó pótbevételt, 35 millió 178 ezer dinárt, vagyis összesen 277 millió 110 ezer dinárt osztottak fel.
Az igények és a lehetőségek azonban soha nincsenek összhangban, erre utaltak a vitában elhangzott észrevételek és azok a későbbi reagálások is, amelyek a sajtóban láttak napvilágot. A nyugdíjasok polgári csoportja például kifogásolta a foglalkoztatottaknak előirányzott szociális juttatások nagyságát, a szerződéses szolgáltatások térítését és a politikai pártok számára elkülönítendő összeget, pontosabban azt, hogy nem derül ki, melyik párt mennyi pénzre számíthat. Földi Márta, a pénzügyi osztály vezetője a felvetett tételekkel kapcsolatban magyarázattal szolgált az újságíróknak. Elmondta: szó sincs arról, amit némelyek igyekeznek elterjeszteni a köztudatban, hogy a helyi önkormányzatban dolgozók mindegyike szociális segély címén kapna 10 ezer dinárt. Ez a juttatás a községi tanács, a községi közigazgatás, a mezőőri tevékenység, a vagyonjogi ügyészség és a Thurzó Lajos Közművelődési Központ tagjaira vonatkozik, és tartalmazza a beteg- és szülési szabadságra vonatkozó térítményt, az anyagi támogatást halálesetkor, a hűségpénzt, a szolidáris segélyt hosszabb és súlyosabb betegség esetén, a rehabilitációt, gyógyszerek beszerzését, támogatást az elemi csapások következményeinek az enyhítésére stb. Mindez 1,14 millió dinárt tesz ki, illetve a pótbevétellel együtt 1,22 millió dinárt. Egyébként a tavalyi költségvetéshez képest az idei büdzsé kevesebb pénzt szán szociális és egyéb támogatásokra. A szerződéses szolgáltatásokra 7 millió 370 ezer dinárt irányoztak elő, és ezen az adminisztratív tevékenységek (például szoftver kidolgozása, fénymásolás stb.) értendők, a számítógépek karbantartása és az internet költsége, szemináriumok és tagsági díjak, reprezentáció, de ebbe a csoportba tartozik többek között a volontőr tanácstagoknak, valamint a KKT tanácsnokainak járó térítmény is. Különleges szolgáltatásnak számít viszont a művelődési rendezvényeken fellépők tiszteletdíja és szállásköltsége, plakátok kidolgozása, könyvbemutatók stb., ami 703 ezer dinárt ér a községi kasszában. Ha tudjuk, hogy ebből a községi tanács és közigazgatás mellett a vagyonjogi ügyészség, a Thurzó Lajos Közművelődési Központ, a Történelmi Levéltár, a Sportszövetség, a Szociális Központ és a Tűzoltószövetség is részesül, akkor már nem is tűnik olyan soknak. Ami a politikai pártokat illeti, a finanszírozásukról szóló törvény alapján rendes működésükre az önkormányzat a községi költségvetés 0,1 százalékát különíti el. Az összeg 30 százalékát azonos arányban osztják fel azok között a pártok között, amelyek részt vesznek a községi közigazgatásban, a hetven százalékát pedig a tanácsnokaik számával arányosan kapják.
Juhász Attila polgármester köszönetet mondott a zentai vállalkozóknak, akik mintegy félmillió dinárt adományoztak a Városháza díszkivilágítására - a pravoszláv újévig gyönyörködhetnek benne a járókelők - és a szilveszteri tűzijátékra.
Az önkormányzat a korábbi évek hagyományát folytatva az idén is megajándékozza a község első újszülöttjét, ezúttal 20 ezer dinárral. A zentai kórház szülészeti osztályán január 3-án öt órakor látta meg a napvilágot a kis Titanilla, Bicskei Bettina és Gábor kislánya, aki 4,75 kilóval és 51 centiméterrel született.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..