home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Kiskondás és Csillagszedő Márió
Tóth Tibor
2013.09.11.
LXVIII. évf. 37. szám
Kiskondás és Csillagszedő Márió

Sikeres színjátszó tábor volt Noszán

A noszai általános iskolában immár második alkalommal szervezett színjátszó tábort a helybeli Hinga Művelődési Egyesület. A Bethlen Gábor Alap támogatásával megtartott hatnapos táborban összesen 24 gyerek — 13 kiscsoportos, 7 középső csoportos és 4 nagycsoportos — vett részt. A nagycsoport Kálló Béla vezetésével drámát tanult, a középső csoporttal Drubina Orsolya szegedi egyetemista verset dramatizált, a legkisebbekkel pedig Vas Ágnes és Monzák Péter a Kiskondás című népmesét készítette el. A mese színpadra állításában Vörös Imelda és Mess Attila is nagy szerepet vállalt.
— A nyertes pályázat után támadt az az ötletünk, hogy a Hinga ME keretében működő mindhárom színjátszó csoport vegyen részt a tábor munkájában, hogy elkészíthessük a következő évad előadásait. A tábor első napján vendégül láttuk az adai Cseh Károly Általános Iskola Bara-part nevű színjátszó csoportjából azokat a fiatalokat, akikkel augusztus elején, a Tiszasason megtartott táborban ismerkedtünk meg, s tíz nap alatt közösen készítettünk el egy előadást. Ellátogatott hozzánk Raffai Ágnes, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség munkatársa, aki szintén tartott foglalkozást a gyermekeknek. Hétfőn este a környékbeliek megnézhették az adaiak és a noszaiak közös produkcióját, a Véka búza, véka rozs című előadást, amely osztatlan sikert aratott — mondta Vas Ágnes, a Hinga ME művészeti vezetője.
A legkisebbekkel való foglalkozás sokkal nagyobb kihívás volt számára, mint gondolta. Februárban részt vett a Deszkára fel! elnevezésű képzéssorozaton, s azóta kéthetente foglalkozásokat tart a gyermekeknek.
— Különféle játékokat játszunk, megpróbálom hozzászoktatni a gyerekeket a színpadhoz: megtanuljuk, hogyan kell mozogni, beszélni, viselkedni a világot jelentő deszkákon. Itt a munkafolyamat nem úgy zajlik, hogy a gyerekek kapnak egy szövegkönyvet, és szóról szóra betanulják a szöveget, hanem kiválasztunk egy mesét, és felolvassuk, hogy tudjuk, miről szól. Jelenetekre bontva állítjuk össze a darabot. A gyermekek kapnak néhány instrukciót, utána félrevonulnak, majd egy komplett jelenettel állnak elő. Ők találják ki a párbeszédeket, és azt is, hogy mit csináljanak a színpadon — mondta a művészeti vezető.
Monzák Péter magyarországi rendező szintén a legkisebbekkel foglalkozott. Elmondása szerint a gyerekek kezdők ugyan, de a velük való munkának már van látszatja.
— Nem nehéz velük dolgozni, hiszen minden gyerekben ott szunnyad a játékból fakadó jókedv, az öröm és a tehetség. Helyzetbe kell hozni őket, s ha ez megtörténik, akkor jól érzik magukat, és ez a lényeg — mondta Monzák.
A középső csoport Drubina Orsolya vezetésével a Csillagszedő Márió című családverset adaptálta színpadra.
— Ez egy versfeldolgozás olyan alternatív színházi elemekkel, amelyekre vevők a gyerekek. Jól halad a munka, habár egy kisfiú időközben megbetegedett, s most újra vissza kell állítani a jelenetsorba. Összesen négy-öt nap áll rendelkezésünkre, hogy létrehozzuk a produkciót, s ez bizony kevés idő — mondta Drubina Orsolya, a darab rendezője.
A noszai Fodor Medlin szeptemberben indult nyolcadikba, színjátszással hét éve foglalkozik. A kemény munka ellenére nagyon jól érezte magát a táborban.
— Tizenkét órát vagyunk itt naponta, s a nap végére elfáradunk. Drámát és komédiát egyaránt szeretek játszani, mindkettőben otthon érzem magam. A színészettel kapcsolatban nagy terveim is voltak, de szerintem megmarad hobbinak. A lényeg az, hogy szeretem — mondta Medlin.
A színjátszással tizenegy éve foglalkozó Nagy György Júlia a nagycsoportban Kálló Béla irányításával gyakorolt egy darabot a táborban.
— Még nincs készen a darab, és a bemutató sem most lesz. Egy komolyabb darabot készítünk, a címét még mi sem tudjuk, és azt sem, hogy valójában milyen műfajú lesz. Mi drámát szeretnénk. Úgy érzem, jól haladunk, három napja gyakorolunk, s már hat jelenetet összeállítottunk. Erőltetett menetben dolgoztunk, délelőtt és délután is zajlottak a próbák. Azért is haladtunk ilyen jól. Folytatni szeretném a színjátszást, de csak hobbiként tekintek rá — mondta Júlia.
A másodízben megrendezett színjátszó tábor egy bemutatóval zárult, amelyen a közönség nagy szeretettel figyelte a Kiskondás és Csillagszedő Márió kalandjait.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..