home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Kishegyesi újdonságok
Tóth Péter
2015.12.31.
LXX. évf. 52. szám
Kishegyesi újdonságok

Újévtől új helyi járulék lesz érvényben Kishegyes község mindhárom településén, a vízellátásért pedig egy új vállalat lesz felelős.

Újévtől Kishegyes község egész területén egy egységes kommunális közvállalat felel majd a vízszolgáltatásért. Ennek okán az új közvállalat megalapításáról döntött a kishegyesi községi képviselő-testület az év vége előtt megtartott ülésén. Hallgató Imre, a képviselő-testület elnöke ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az érvényben lévő új törvény értelmében csak egy szolgáltató lehet felelős a vízellátásért. Nem valamiféle forradalmi változások következnek, csupán ez a közvállalat lesz felelős a vízszolgáltatás színvonalas elvégzéséért. Hangsúlyozta, hogy figyelembe kell venni azt a tényt, hogy a helyi közösségek anyagilag nincsenek ugyanazon a szinten. Az egységes vállalaton belül így a fő cél az lesz, hogy amilyen mértékben sikerül megfizettetni a helyi járulékot, valamint a vízszolgáltatást egy-egy helyi közösségben, ugyanolyan mértékben lesz visszajuttatva a pénz a helyi közösségnek — nyilatkozta.

Az eddigi helyi szolgáltatók, a kishegyesi Kis Kommunal és a bácsfeketehegyi Eko Komunal beolvadnak ebbe az új vállalatba, mely a szóban forgó települések mellett a jövőben Szeghegyen is vízszolgáltatóvá válik. A határozati javaslat elfogadása előtt azonban az ülésen is hangsúlyozták, hogy a településeken kialakult analitika megőrzésére törekednek majd, vagyis a közös folyószámla ellenére a könyvelésben kísérni fogják, melyik településre milyen bevételek folynak be, és törekedni fognak majd a pénzeket helyben is elkölteni.

Ugyanennek az ülésnek a napirendjén szerepelt még a folyó évre vonatkozó költségvetési keret módosítása is. Baranyi Szilárd, az önkormányzat költségvetésügyi és pénzügyi osztályvezetője ezzel kapcsolatban elmondta, hogy novemberben és decemberben 5,3 milliós bevételt jegyeztek pályázati forrásokból, így az eredeti 599 milliós keret most már 605,26 millió dinárt tesz ki. Az ülésen a 2016. évre vonatkozó foglalkoztatási akciótervet is elfogadták.

Jablan Anikó, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat képviselője tartott vitaindítót, melyen elhangzott, hogy a valamivel több mint 10 000 lakosú községben 2022 munkanélkülit tartanak nyilván, de feltehetően sok olyan munkanélküli is van, aki különféle okokból nem szerepel a nyilvántartásban, mivel mindössze mintegy 1700 a bejelentett foglalkoztatottak száma. A foglalkoztatási akciótervben szerepel, hogy annak megalkotói egy újabb sikeres közmunkaprogram elfogadására számítanak. Emellett az önfoglalkoztatást és a szakmai gyakorlatot is támogatják. A költségvetésben 2,5 milliót irányoztak elő az akciótervben vázolt tervek megvalósítására, de ehhez természetesen még a szolgálat esetleges eszközei is társulhatnak. A képviselő-testület emellett elfogadta a bácsfeketehegyi gyalogos- és kerékpárút-projektumot, valamint a helyi járulék bevezetésével kapcsolatos szavazásról szóló jelentést is. Mindhárom helyi közösség lakosai megszavazták az új helyi járulék bevezetését az elkövetkező tízéves időszakra. 2016. január 1-jétől a foglalkoztatottak és a vállalkozók a nettó jövedelmük 2,5 százalékát fizetik majd havonta helyi járulék címén. A földművesek, illetve minden földtulajdonos hektáronként 45 kg búza árát, a nyugdíjasok pedig — ha abba külön beleegyeznek — ellátmányuk 1 százalékát fizetik tíz éven át.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..