home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Kishegyes: Húszéves a 29. Sz. Szent András Cserkészcsapat
Tóth Péter
2015.12.20.
LXX. évf. 50. szám
Kishegyes: Húszéves a 29. Sz. Szent András Cserkészcsapat

„A cserkész testben és lélekben tiszta” — így hangzik a tizedik cserkésztörvény. A hatodik pedig azt is kimondja: „A cserkész szereti a természetet, jó az állatokhoz, és kíméli a növényeket.” Egy lelkes kishegyesi csapat már két évtizede próbál a cserkésztörvények alapján élni, hiszen a cserkészet életformának tekinthető.

Szent András apostol, a 29. Sz. Szent András Cserkészcsapat névadója tiszteletére ünnepi szentmisét celebráltak, melynek keretében hat kiscserkész tett cserkészfogadalmat. Kecskés Endre, a csapat parancsnoka köszönetet mondott mindenkinek, aki a csapat munkájában közreműködött, segítette, támogatta azt.

Két évtizedes fennállásuk alatt több generációt cserkésszé neveltek, a faluban pedig elnyerték a polgárok tiszteletét és elismerését tevékenységeikkel, család- és gyermekbarát programjaikkal. A kishegyesi Szent Anna római katolikus templomban ft. Brasnyó Ferenc esperesplébános Szent András-napi hálaadó szentmisét celebrált. A szentmisén megtartott szertartás keretében hat kiscserkész ünnepélyesen tett cserkészfogadalmat.

A fiatalok megfogadták, hogy híven teljesítik kötelességeiket, melyekkel Istennek, hazájuknak és embertársaiknak tartoznak, és minden lehetőt megtesznek, hogy másokon segítsenek. A fogadalomtételt Herédi Tivadar horgosi cserkésztiszt és Popov Tihamér segédtiszt koordinálta. A fogadalom szövegének elmondása után a jelen lévő cserkésztisztek kézfogásukkal is cserkésztestvérükké fogadták őket.

A kishegyesi 29. Sz. Szent András Cserkészcsapat hivatalosan 1996. augusztus 26-án lett bejegyezve, de már 1995-ben megalakult. Azon a napon tizennyolc cserkészt avattak fel, a létszám azóta már a többszörösére nőtt. A kishegyesi cserkészek az Észak-bácskai Cserkészkörzethez tartoznak. Az Észak-bácskai Magyar Cserkészegyesület ügyvezető elnöke, Kecskés Endre eddig a kishegyesi csapat parancsnoka is volt. A szentmisén bejelentette, hogy ezt a tisztséget a jövőben Rózsa Viktor veszi át, egyelőre egy egyéves próbaidőre.

A csapatparancsnok elmondta, hogy a körzet csapataival már hagyományosan közösen vesznek részt a nyári táborozásokon. Az idén a kishegyesi csapat tagjai hat ilyen tábor munkájában vettek részt Amerikában, Erdélyben, Szlovákiában, Magyarországon, Kishegyesen és Szabadkán.

Ft. Brasnyó Ferenc esperesplébános köszönetet mondott a lelkes csapatnak, a szülőknek, a nagyszülőknek és mindenkinek, aki támogatja a cserkészek munkáját. Mint mondta, a cserkészek az élet számos területén példamutatóan helytállnak, kapcsolatokat szőnek, világszerte öregbítik a településük hírnevét. Méltó példaképei lehetnek a mai fiataloknak. Az esperesplébános azt kívánta nekik, hogy lelki erejüket a jövőben is őrizzék meg.


A szentmisén megemlékeztek Szent Miklós püspökről is, aki nagylelkű és bőkezű felebaráti szeretetével a karácsony előhírnöke. A megjelent mintegy hatvan kisgyermek ezután ajándékokat vehetett át, illetve egy nyereményjátékban is részt vett. A főnyeremény egy Képes Biblia volt, a második díj egy Szentírás, a harmadik pedig egy imakönyv. Emellett három egyéves Hitélet-előfizetést is kisorsoltak. Az ajándékokról az egyházközösség gondoskodott. Aki nem nyert a játék során, az is édességcsomaggal távozhatott a szentmiséről. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..