home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Kisállat-kiállítást rendeztek Topolyán
Tóth Péter
2015.11.02.
LXX. évf. 43. szám
Kisállat-kiállítást rendeztek Topolyán

Az idén szervezték meg kilencedik alkalommal a kisállat-kiállítást Topolyán. Mintegy háromszáz galambot, valamint nyulakat, díszbaromfikat láthattak az érdeklődők. A szervezők a már megszokott novemberi időpontot előbbre hozták, emellett a helyszínen is változtattak.

Október második vasárnapján a topolyai vásártér bekerített részében felállított sátorban mutatták be az egyedeket. A szakavatott küllembírók már szombaton este elvégezték az osztályozási teendőket. A felhozatal körülbelül megegyezett az előző években már megszokottal, de a kígyókat, siklókat, hüllőket a betelelési és a vedlési időszak miatt nem hozták el a tenyésztők. A galambok, nyulak és díszbaromfik mellett papagájokat, díszmadarakat láthattak az érdeklődők.

A múlt század 70-es, 80-as éveiben Topolya és környéke, sőt az egész bácskai régió is a kisállattenyésztés fellegvárának számított, szinte minden kertes házban foglalkoztak valamilyen kisállat tartásával. Nagy hagyománya van a galambtenyésztésnek is, a bácskai tenyésztők nemzetközileg is figyelemre méltó eredményeket értek el. Abban az időben a kisállattenyésztés sokkal több volt egyszerű hobbinál, hiszen nagy gazdasági jelentősége volt. Számos család belőle élt meg, vagy egészítette ki a jövedelmét. Voltak olyan messze földön híres tenyésztők, akik galambjait saját színárnyalatukról fel lehetett ismerni.

Kalapáti Sándor, a Topolyai Kisállattenyésztők Egyesületének elnöke elmondta, hogy a környéken a nemrég még igen népszerű kisállattenyésztés sajnos hanyatlóban van, és a tenyésztők elöregedése tapasztalható. Ritkán lehet ötvenévesnél fiatalabb tenyésztővel találkozni. Az idősebbek is már csak kedvtelésből, szeretetből, hobbiból tartják a kisállatokat, hiszen az értékesítés nehézkes, nem kifizetődő, ezenkívül szigorú törvényes előírásoknak is meg kell felelni. A topolyai egyesület elnöke azt is szomorúan konstatálta, hogy a topolyai magasszálló keringő galamb két színváltozata, a vörös gyűrűs és a sárga gyűrűs sajnos feltehetően kihaltnak tekinthető. Már csak szürke, kék és kék szíves példányok léteznek, azokból is sajnos egyre kevesebb. A rendezvényre ezúttal is elsősorban Topolya község területéről, valamint a környező bácskai községekből jöttek el a kiállítók. Kalapáti elmondta, hogy a kiállítók kedvéért a szabályokon is változtattak: az eddigi tíz galamb helyett egy-egy fajtából hat egyed bemutatása is elegendő volt, ami a tenyésztőknek a szállítás és az utaztatás miatt is nagy könnyítés. A küllembírók szemet hunytak afelett, hogy ilyenkor még nem minden egyed esetében fejeződött be a tollazat átváltása, illetve a kisemlősöknél is még tart a vedlési időszak. A kiállításon a bácskossuthfalvi Rada Attila keleti sirályka fajtájú kollekciója kapta a legtöbb pontot, a legszebb topolyai galamb Nagy József topolyai kék magasszálló keringője lett, a legfiatalabb kiállító a tizenhárom éves, bácsfeketehegyi Kecskeméti Hunor, a legtávolabbi pedig a dernyei (deronjei) Pecić Dalibor. A IX. Topolyai Kisállat-kiállítás a díjkiosztóval ért véget, melyen Kislinder Gábor polgármester is jelen volt.

A kilencedik sorszám egyébként úgy értendő, hogy amióta újra megszervezik a rendezvényt, ez volt a kilencedik, de a múlt században számos kisállat-kiállítást tartottak Topolyán, esetenként ezernél is több kiállított egyeddel. A kisállat-kiállítások szezonja még csak most kezdődött el. November 1-jén Bácskossuthfalván, november 8-án Kúlán, december elején Óbecsén, december végén pedig Szenttamáson is lesz ilyen rendezvény.

Kalapáti Sándor azt is elmondta, hogy az esős idő ellenére sikerült meghaladni az előző évek látogatottsági rekordját, ami viszont optimizmusra ad okot. Már megkezdték a jövő évi, sorrendben tizedik topolyai kisállat-kiállítás szervezését. A jubiláris rendezvényre érdekes kísérőprogramokat terveznek, a többi közt minden eddiginél gazdagabb tombolával várják majd az érdeklődőket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..