home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Kis község, nagy eredmények
Tóth Tibor
2020.07.14.
LXXV. évf. 28. szám
Kis község, nagy eredmények

Kishegyes községben a sportágak széles választéka áll a sportolni vágyók rendelkezésére. A községben működő tíz egyesületet az önkormányzat rendszeresen támogatja, mind a versenyidény pénzelését, mind a sportrendezvények lebonyolítását illetően. Kovács Károllyal, a község polgármesterének ifjúsági és sportügyekkel megbízott segédjével a klubok szerepléséről, a megvalósított és a folyamatban levő beruházásokról, valamint a tervekről beszélgettem.

— A község sportélete meglehetősen tarka. Három labdarúgóklub működik, de jelen van még az asztalitenisz, a karate, a teke, a kézilabda, a lovassport és az atlétika is, habár bejegyzett atlétikai egyesületünk nincs. A tíz klubtól évente tizenhárom beadvány érkezik hozzánk. Az eredményeket illetően elsőként a kishegyesi Dombos Asztaliteniszklubot említeném, a lányok ugyanis veretlenül nyerték meg az I. Liga küzdelmeit, és történetük során először jutottak fel a Szuperligába. Nagy örömünkre Kishegyes község újra felkerült a szerbiai asztalitenisz térképére. Ahogy a csapat a legalsó rangfokozatból indulva az évek során egyre feljebb lépett, mi is úgy támogattuk őket, nemcsak a ligaküzdelmeket, hanem a nemzetközi versenyeken való részvételüket és az edzőtáborokat is. A számtalan kishegyesi tehetség mellett egy grúz játékosnő is a Dombos színeiben szerepel, ő is kiemelkedő teljesítményt nyújtott az idényben. Minden feltétel megvan, hogy a Dombos a 2020/21-es idényt a legmagasabb rangfokozatban kezdje. Az Egység Labdarúgóklub felnőttcsapata a megszakítás pillanatában a Tomislavci mögött a második helyen állt a Topolyai Ligában. Az illetékes labdarúgó-szövetség döntésétől függ, hogy a csapat a Szabadkai Körzeti Ligában vagy a Topolyai Ligában folytathatja-e szereplését. Világos Adriana személyében a világ egyik legjobb korosztályos gerelyhajítójával büszkélkedhetünk, aki március elején 68,76 méterrel juniorvilágcsúcsot állított fel Mitrovicán, a téli kupán. Kishegyesen nincs atlétikai klub, mi azonban minden segítséget megadunk a lányoknak ahhoz, hogy minél jobb eredményeket érjenek el. Adriana mellett meg kell említeni a szintén gerelyhajítással foglalkozó Bácsi Virágot is, aki Vuk-díjas tanuló, és megválasztották az Ady Endre Kísérleti Általános Iskola legjobb sportolójának — emelte ki Kovács.


Kovács Károly

Kishegyesen július utolsó hétvégéjén tartják meg a falunapot és a hagyományos Anna-napok elnevezésű rendezvényt, melyen a sport is fontos szerepet kap. Az Enducas Lovasklub szervezésében az idén lesz látványos lovas felvonulás, és ekkor tartják meg a Rápóti-kupa elnevezésű labdarúgó-emléktornát is, melyek támogatásában az önkormányzat oroszlánrészt vállalt. Nemcsak az eredmények, hanem a beruházások terén is van miről beszélni a község sportéletében.

— A Szerbiai Atlétikai Szövetség a kishegyesi atléták számára gerelyhajításra, súlylökésre és távolugrásra alkalmas pályáról gondoskodott a labdarúgópálya melletti területen. Önkormányzatunk sikeresen pályázott a Tartományi Sport- és Ifjúsági Titkárságnál a villanyvezetékek felújítására és cseréjére az Egység Labdarúgóklub öltözőiben és székházában. A csaknem 300 000 dinár értékű beruházás látványosnak nem mondható, de már nagyon szükséges volt, mivel az elektromos vezetékek a túlterheltség következtében balesetveszélyessé váltak. A hálózat felújítása rövid időn belül megtörtént, amihez a VMSZ tartományi és önkormányzati szerepvállalása is nagymértékben hozzájárult. A Nagyberuházási Igazgatóság támogatásával a bácsfeketehegyi Jadran Labdarúgóklub lelátóval bővült, mely befektetés értéke csaknem 15 millió dinár. Legnagyobb tervünket a TSC Labdarúgó Akadémiával közösen fogalmaztuk meg. Az Egység a topolyai labdarúgó-akadémia egyik alközpontja, és a tervek szerint szeptember folyamán egy 42 x 22 méteres műfüves segédpálya épül majd, mely az Egység korosztályos labdarúgóinak, mintegy ötven fiatalról beszélünk, sportolási lehetőségeit bővíti majd. Szeretnénk, ha az Egység minél előnyösebb helyet harcolna ki a labdarúgó-akadémián belül, és minél több fejlesztés valósulna meg a klubban. Az idei költségvetésből 7 millió dinár lett elkülönítve sportra, ennyi pénzre pályázhattak az egyesületek, ám a koronavírus-járvány miatt ez az összeg 20%-kal csökkent — mondta.


Az Egység Labdarúgóklub épületében és öltözőiben új villanyvezetékek kerültek a helyükre

A községben meglehetősen sok fiatal sportol valamelyik klub színeiben. Ez talán annak is köszönhető, hogy a gyerekek saját soraikban találnak példaképeket, akikkel azonosulhatnak, akik munkáját és pályafutását közvetlen közelről figyelhetik. Hiszen ki ne szeretne Világos Adrianához vagy az asztaliteniszező Gvozdenović Katarinához hasonló eredményeket elérni?

Izgalmas idénynek néznek elébe Kishegyesen, hiszen a Dombos asztaliteniszezői a Szuperligában próbálnak meg minél jobban szerepelni, az Egység focistái a Szabadkai Ligában a középmezőnyt, a topolyaiban a bajnoki címet veszik célba, a szeghegyi Njegoš labdarúgói pedig augusztustól a Vajdasági Ligában próbálnak szerencsét. Az egyéni sportágak képviselői közül az atlétáktól várhatóak a legjobb eredmények mind hazai, mind nemzetközi színtéren.


A gerelyhajítók számára kialakított nekifutó új borítást kap

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..