home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Kis csapat — kiváló eredmények
Tóth Tibor
2021.08.26.
LXXVI. évf. 33. szám
Kis csapat — kiváló eredmények

A palicsi Paligo Palus Ultramaratonklubból már rengeteg tehetséges sportoló került ki, aki méltón képviselte a várost és az országot a különféle megméretéseken. Az évekkel ezelőtt Spartak-díjjal kitüntetett edző, korábbi sikeres ultramaraton-futó, Jánosi Elvira keze alatt több fiatal vált lelkiismeretes sportolóvá, bajnokká és nagybetűs Emberré. Elvirának a fiatalokkal való mindennapi munka mellett az ultramaraton felvirágoztatásért is napi harcot kell vívnia, hiszen a kegyetlenül nehéz, kíméletlen, de egyúttal gyönyörű sportág még mindig nem örvend különösebb megbecsülésnek az országban. Ahogy Elvira fogalmazott, erre egy emberöltő is kevés.

— Országos szinten a legjobb versenyzők nálam edzenek, a mi klubunkat képviselik. A létszámunk kicsi, de erősek vagyunk. A fiatalokat próbálom sínre tenni, hogy elérjék azt, ami nekem nem sikerült. Nem anyagi támogatást kérünk, hanem erkölcsi elismerést, hiszen én tudom, miből áll egy ultramaraton-versenyre felkészülni, illetve azt teljesíteni. Vér, leszakadt körmök, rengeteg izzadság, szenvedés… Szeretném, ha versenyzőim méltó elismerésben részesülnének, harcolni fogok értük a végsőkig. Jovica Spajić ugyanolyan típus, amilyen én voltam versenyzőkoromban, mintha magamat látnám. A palicsi nemzetközi megméretésen megnyerte a 100 km-es futamot, és új országos csúccsal szerbiai bajnoki címet is szerzett. Az elmúlt évben Vanja Udovičić szerb sportminiszter is fogadta őt, és Szabadkán, az év sportolójának megválasztásán a felnőttek között a 7. helyen végzett. Az ősszel egy nagy versenyen indul, de azt még nekem sem mondta el, hogy melyiken. Jelöljük a Spartak-díjra, mert megérdemli. Halász Edvárd az idén 50 km-en szerezte meg az országos bajnoki címet. A versenyeken általában mentálisan egy kicsit gyenge, az idén azonban összeszedte magát, és elsőnek haladt át a célvonalon. Edvárdot saját kategóriájában az év sportolójának jelöljük. Nálunk edz egy csodabogár is, a mindössze tízéves Kádár Lara, aki a 6 órás futáson már több mint 50 km-t tett meg. Larát látva még Tomislav Ašković, a korábbi neves maratonfutó, aki a jugoszláv csúcsot a mai napig tartja, is elámult, és csak azt kérdezte: miből van ez a csöppség, honnan van benne ekkora mentális és fizikai erő? A žabljaki edzőtáborban 2700 méter magasságban is simán rótta a kilométereket, közben pedig mosolygott. A júniusi, palicsi nemzetközi versenyen, a 6 órás futamon a felnőtt nők között tízévesen a 3. helyet érte el. Őt a pionír kategóriában jelöljük az év legjobb sportolójának. Mivel Lara még nincs 21 éves, így az ő eredményét itthon országos szinten még nem ismerik el, a nemzetközi szövetség viszont igen. Több évvel ezelőtt nálunk futott Breár Janika, aki Németországban tizenhárom évesen 53 km-t teljesített, és azon a 6 órás versenyen minden idők legfiatalabb futójaként tüntették fel. Lara ezt a csúcsot megdöntötte, hiszen mindezt tízévesen teljesítette. Önmagamért nem küzdöttem ennyire, de ez a három sportoló megérdemli, hogy kiálljak értük — mondta Jánosi Elvira, a Paligo Palus Ultramaratonklub és a Szerbiai Ultramaraton-szövetség elnöke.


Az edzőtáborban (elől Danica, mögötte Lara és Dániel) (forrás: Paligo Palus Ultramaratonklub)

A kis csapat öt napot töltött a montenegrói magaslati edzőtáborban, ahol napi három edzés szerepelt a programban, a lábakba négy és fél nap alatt 100 km került.

— A hegyekben a 10 kilométer 16-nak felel meg, ritka a levegő, emberpróbáló a pálya, de futóim a legkisebb zokszó nélkül teljesítették a feladatot. Meg kell dicsérnem Kádár Larát, valamint a szintén tehetséges, tizenhét éves Danica Kovačevićet és autista futónkat, Horváth Dánielt, aki kiválóan dolgozik, minden feladatot maradéktalanul teljesít — mondta.

Danica Kovačević egy éve foglalkozik ultramaratonnal, a palicsi versenyen 100 km-en nem talált legyőzőre.

— A žabljaki edzőtáborban minden tökéletes volt, nagyon jól éreztem magam, és a munka is jól ment. Az edzések nem nehezek, nagy kedvvel veszek részt rajtuk. Sokáig szeretnék még futni, élvezem a munkát.

Horváth Dániel is kitűnően érezte magát az edzőtáborban, úgy érzi, sokat fejlődött a négy és fél nap alatt.

— Nem volt könnyű 2500 méter tengerszint feletti magasságon futni, de sikeresen megbirkóztam vele és a kilométerekkel is. Egy éve futok, eddig több versenyen vettem részt, Palicson váltóban indultam. Nagyon szeretek futni, és még sokáig akarok ezzel foglalkozni.

Kádár Lara másfél éve fut, legemlékezetesebb versenye a palicsi, amikor is a 6 órás megméretésen bronzérmet nyert.

— Nagyon szeretek futni, minden tetszik ebben a sportágban. Az edzőtáborban naponta háromszor edzettünk. Itthon megszoktam, hogy síkságon, egyenes talajon futunk, az edzőtáborban viszont a hegyekben emelkedők és lejtők váltották egymást. Néha nehezek voltak az edzések, de kibírtam. Hamarosan részt veszek a Szabadkai Félmaratonon, majd a belgrádi, 6 órás országos bajnokságon állok rajthoz, ahol célom az első hely megszerzése. A későbbiekben szívesen indulnék akár egy Európa- és világbajnokságon is — ecsetelte Lara, majd indult is az első kör teljesítésére, hiszen a versenyzők a hazaérkezés másnapján már edzésbe álltak.

A fiatalok jókedvűen, elszántan, céltudatosan készülnek a soron következő versenyekre, hiszen tudják, hogy Elviránál a legjobb kezekben vannak. Így a kemény edzések sem tűnnek olyan nehéznek, a kilométerek is gyorsabban fogynak a sportolók lába alatt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..