home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Királyhalmi krumpliparádé
Kartali Róbert
2023.07.05.
LXXVIII. évf. 27. szám
Királyhalmi krumpliparádé

Burgonyakiállítás, krumpliból készült ételek bemutatója és még számos érdekesség várta a látogatókat a vasárnapi Burgonyafesztiválon, melyet három évvel ezelőtt a királyhalmi Homokszem Civil Szervezet hívott életre.

A főzőversenyen a csapatok kakaspaprikást főztek újkrumplival, közben volt mezőgép-kiállítás, kézműves-kirakodóvásár, hagyományőrző kézműves-foglalkozások, ugrálóvár, íjászbemutató, de ügyességi játékokra is benevezhettek a látogatók, akik nagy számban érkeztek a rendezvényre.

— A fesztivál alapötletét az adta, hogy Királyhalmon régebben sokan almát termeltek, de lassan áttértek a burgonyatermelésre — mondta el lapunknak Kókai Anasztázia, a királyhalmi Homokszem Civil Szervezet elnöke. Ennek megfelelően a rendezvényen be is mutatták a környékbeliek termékeit és az itt termelt burgonyafajtákat. — Mintegy tíz gazda hozott burgonyát a kiállításra, volt, aki hét-nyolc fajtát is. A háziasszonyok burgonyás ételekkel készültek, abból is volt kiállítás. A főzőversenyre első alkalommal több mint 30 csapat jelentkezett, tavaly kereken 30, az idén pedig 35 csapat nevezett be — tudtuk meg a fő szervezőtől.

— A királyhalmi vidék tökéletes a burgonyatermesztés szempontjából, hiszen a legszebb, legkerekebb, legsimább burgonyákat homokban lehet termelni. Csupán annyi a hátrány, hogy itt többet kell öntözni, de ez az ideális növény a gyümölcstermesztés utáni átállásra — nyilatkozta a krumpli és a Királyhalom környéki földek összefüggéséről Vanger Edvin helyi burgonyatermelő. — A burgonyatermesztésben relatív újak vagyunk, hiszen ahogy sokan mások is a faluban, mi is a gyümölcsösöket számoljuk fel szép apránként. Fóliasátor alatti termesztéssel kezdtünk, ezt bővítettük ki az idén külterületre, fátyolfólia alatt és szabadtéren. Leginkább az esmee, a balatoni rózsa és a sárga arizona fajtával dolgozunk, de van most egy új fajta, ebből csináltunk próbaparcellát, azt balatoni sárgának hívják. Az idén az időjárás esős volt, ez a locsolás szempontjából sokat segített a termelőknek, de sokat kellett védekezni is a fertőzések, vírusok, gombák ellen. Nehéz volt a burgonya szárát épségben megtartani, de a hozam végül jó lett.

A rendezvényre dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke is ellátogatott, aki a sajtónak nyilatkozva a rendezvény közösségépítő jellegét emelte ki.

— Itt vannak Szabadka város területéről, szinte az összes településről, de jöttek érdeklődők Magyarkanizsa községből és Szegedről is. Főztek, ismerkedtek, és ez az árusoknak is egy kitűnő lehetőség. Elindult a szezon, még a nyár elején vagyunk, de minden hétvégén legalább egy ilyen rendezvény lesz a város területén, amelyeken közösséget építünk. Ez most épp a burgonyáról szól, de van, amikor a lángosról, a csilipaprikáról vagy valami másról. Királyhalom egy olyan település, amely a burgonyáról, az almáról és a nemzeti összetartozásról híres. Az almát többé-kevésbé mindenki tudja, de Királyhalom a burgonyatermesztés területén is nagyot tud alkotni, és most azok előtt tisztelgünk a közösségépítés mellett, akik ezt a nehéz munkát végzik évről évre — mondta Pásztor Bálint, miután körbejárta a rendezvényen részt vevő csapatokat. 

A fesztivál humanitárius jellegű volt, a rendezvény bevételét Páger Anita gyógykezelésére ajánlották fel. Megszervezését a tartományi titkárság és Szabadka Város Önkormányzata is támogatta.

Fényképezte: Kartali Róbert

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..