home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Kirakatper?
Fehér Márta
2017.10.13.
LXXII. évf. 41. szám
Kirakatper?

„Ugyanott tartunk, ahol húsz hónappal ezelőtt”

Mégsem hallgatja ki a VaMaDisz tanúját a bíróság. Sóti Attilát, a Vajdasági Magyar Diákszövetség elnökét telefonon kérdeztük rögtön az újratárgyalás után.

— Elég rövid volt az újratárgyalás, az általunk beidézett tanú kihallgatását a jogi kar ügyvédjének kérésére a bíró elutasította. Most sem tudtuk elérni, hogy bárkit kihallgasson a bíróság. Két tanúnk volt, az újonnan jelentkezett tanúnk beidézését az utolsó pillanatban visszavontuk, abba most nem mennék bele, hogy miért, de nyomós okunk volt rá. A másik tanúnk — mint azt már sokszor elmondtuk — 2015-ben ott volt a felvételi vizsgán, diszkriminációban volt része, az ő tanúvallomása ezt egyértelműen bizonyítaná. Nem kaptunk indoklást, hogy a bíró miért utasította el ezúttal is a kihallgatását. Ezzel vége is lett a tárgyalásnak, október 20-án lesz az új elsőfokú ítélet kihirdetése. Rendkívül csalódottak vagyunk, mert sok forgatókönyv papírra került, miközben az ügyvédi irodánkkal, partnereinkkel készítettük a terveket, viszont erre számítottunk a legkevésbé. Valójában ugyanott tartunk, ahol húsz hónappal ezelőtt. Az új ítélet után a VaMaDisz elnökségének mérlegelnie kell, hogy érdemes-e ezt az eljárást folytatni. A tárgyaláson jelen levő újságírók láthatták, milyen a hangulat bent, mennyire megalázó helyzetbe kerülünk folyamatosan. A döntések nincsenek kellően megindokolva, nincs lehetőségünk helyben reagálni. Sokan mondják, hogy ez egy kirakatper, és a szó nemesebb értelmében szerintem valóban az, mert megmutatja, hogy milyen alapvető gondok vannak ebben a társadalomban, országban, hogy mennyire nehezen tudja az ember kiharcolni az igazát. Mi most az ítélethirdetésig újra benyújtjuk írásban, hogy miért fontos a tanú kihallgatása. A per utáni rögtönzött sajtótájékoztatómon arra kértem az illetékeseket — azokat a tisztségviselőket, akik olyan pozícióban vannak ebben az országban, hogy tekintélyüket latba tudják vetni —, hogy miután a VaMaDisz minden tőle telhetőt megpróbált, ők is igyekezzenek mindent megtenni annak érdekében, hogy ez az ügy megoldódjon. A fiataloknak nincs idejük egy újabb fellebbezésre, nemzetközi szintre terelésre, hiszen a most negyedikes középiskolásoknak tudniuk kell, hogy felvételizhetnek-e anyanyelvükön a jogi karra.


Az előzményekről olvassa el Sóti Attilával készített korábbi interjúnkat: http://hetnap.rs/cikk/A-per-25310.html

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..