home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Kincskeresés a XXI. században
Bíró Tímea
2020.08.17.
LXXV. évf. 32. szám
Kincskeresés a XXI. században

Habár az idei év nem a külföldi utazásoké, nem árt tervezgetni, hogy merre mozdulunk ki, ha elmúlik a járványhelyzet. Már Magyarországon is aktív a geocaching elnevezésű természetjáró hobbi, mely a kincskeresést modern technikára alapozza.

A geocaching az Amerikai Egyesült Államokból indult hódító útjára 2000-ben. A sport elnevezése az angol cache (elrejt) szóból származik, és ötvözi a túrázást a történelmi emlékek megismerésével, illetve az elrejtett geoládák felkutatásával, vagyis a kincskereséssel. A ládák egy-egy történelmi vagy építészeti szempontból különleges hely közelében vannak elrejtve. A helyüket GPS-vevőkészülék segítségével bemérik, majd a koordinátákat — a helyszín leírásával együtt — közzéteszik a játék honlapján. A résztvevők a koordináták alapján ezt a rejtekhelyet keresik meg, feljegyzik a ládában található jelszót, melynek révén rögzíthetik a megtalálás tényét a honlapon. A bejelentkezéskor mindenki közkinccsé teheti a keresés közben szerzett személyes tapasztalatait, valamint a helyszínnel kapcsolatos ismereteit és az ott készített fotóit is.

A jó minőségű túracipő és a hátizsák mellett a sport elengedhetetlen tartozéka az internet-hozzáférés, ennek segítségével megnézhetjük a célpontokat, illetve a GPS, mellyel a megadott koordináták alapján felkutathatóak a geoládák.

Maga a geoláda általában egy vízhatlanul záródó, háztartási műanyag doboz, mely elég nagy ahhoz, hogy elférjen benne egy látogatói napló (logbook), egy játékismertető (elsősorban a véletlenül odatévedők számára), egy íróeszköz és néhány apró ajándék. A sikeres megtaláló beírja a látogatás időpontját és a játékban használt nevét a naplóba. A felnőtt játékosok számára többnyire a naplóban található jelszó a legfontosabb zsákmány, mivel ezzel tudják a www.geocaching.hu oldalon bejelenteni a találatukat, illetve megosztani kalandjaikat. A gyerekeket elsősorban a láda kincsei érdeklik: a magukkal hozott ajándékért cserébe választhatnak valami hasonló értékűt a dobozból. A látnivaló, a ládához vezető túra pedig kicsinek, nagynak egyaránt élmény.

A magyarországi geocachingelők nemcsak szeretik, hanem védik, óvják is a természetet. A náluk lévő GPS segítségével már számos illegális szemétlerakót sikerült felszámoltatni a megadott koordináták alapján. A természetet járók szép számmal bukkantak magukra hagyott, lopott autókra is.

Amellett, hogy megismerhetjük a történelmi nevezetességeket, és a friss levegőn vagyunk, ez a mozgásforma kitartásra, türelemre is tanít.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..