home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Kincset veszített Törökbecse
Zséli Ágnes
2020.10.29.
LXXV. évf. 44. szám
Kincset veszített Törökbecse

Elhunyt Báló Tibor, Törökbecse Község oktatással megbízott tanácsosa, a VMSZ törökbecsei helyi szervezetének elnöke, a Rákóczi Szövetség törökbecsei helyi szervezetének elnöke, a helyi Teleház vezetője, a törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület alelnöke.  

Báló Tibor 1959. január 25-én született. A bánáti település magyar közössége tanár úrnak szólította, de a tanügyi tevékenysége mellett rengeteget tett a bánáti magyar közösség érdekérvényesítéséért. Odaadó, lelkes munkájának köszönhetően a már tízéves múltra visszatekintő, helyi Rákóczi Ifjúsági Szervezet is sikeresen tevékenykedett, hiszen a csapathoz évről évre mind több fiatal csatlakozott.

— Az örökségeket, nemzetünk történelmi, kulturális gazdag múltját az utókornak kell átadni — vallotta Báló Tibor. Ezt sikerrel is tette, hiszen a törökbecsei fiatalok aktívan kivették részüket az alkalmi műsorokból, történelmi megemlékezésekből, számtalan műhelymunkából, játszóházak szervezéséből, tanulmányi kirándulásokból, irodalmi, kreatív tevékenységekből. 

Az IPA-pályázatok sikeres megvalósítása mellett a községben neki köszönhetően indult be a kilenc éve sikerrel működő Magyar Nemzeti Tanács Iskolabusz programja, mely által a beodrai felsős diákok nap mint nap mintegy 50 kilométert tesznek meg ingyenesen annak érdekében, hogy az anyanyelvükön tanulhassanak.

Hirtelen halálának hírét mély megrendüléssel fogadták a törökbecsei, beodrai, óbecsei diákok és felnőttek, a Rákóczi Szövetség és helyi ifjúsági szervezetének tagjai, a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Magyar Nemzeti Tanács tagjai, a családtagok, a rokonok, a vajdasági és az anyaországi barátok, ismerősök. 

Báló Tibor szerint a család, a fiatalok, a közép- és az aranykorúak összetartásában rejlik a szórványban élők sikeressége, érvényesülése. Ő sajnos október 29-én, mindenszentek előtt elhagyta a földi létet, üzenete azonban mindannyiunk lelkében erőteljesen él tovább.

Báló Tibor tanár urat a törökbecsei katolikus temetőben szombaton 13 órakor helyezik örök nyugvóhelyére. Nyugodjon békében, az angyalok vigyázzák!


Bánáti Újságban nemrégiben hosszabb interjút közöltünk Báló Tiborral, amelyet a következő linken olvashatnak.

Kapcsolódó cikkek
Bánáti Újság
Összetartással a törökbecsei magyar közösségért
2020.06.10.
LXXV. évf. 24. szám
Báló Tiborral, Törökbecse község oktatással megbízott tanácsosával, a VMSZ törökbecsei önkormányzati list…
Bővebben
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..