home 2024. július 16., Valter napja
Online előfizetés
Kincses filmkockák
Csermák Zoltán
2019.09.18.
LXXIV. évf. 37. szám
Kincses filmkockák

Dokumentumfilm-bemutatók a Hagyományok Házában

Ebben az évben indult a Hagyományok Háza dokumentumfilm-sorozata, amellyel az intézmény dr. Martin György, valamint népzenész és néptáncos adatközlők előtt tiszteleg. A szeptember 19-én induló őszi-tavaszi időszakban tizenhét vetítésre várják az érdeklődőket.

2019-ben indította útjára a Hagyományok Háza Martin György Médiatára azt a néprajzi dokumentumfilm-sorozatot, amelynek keretében dr. Martin György néptánc- és népzenekutató életműve mellett kiemelkedő és mértékadó népzenész és néptáncos adatközlőkről, valamint folklórgyűjtőkről és jeles néprajzi eseményekről, szokásokról készült filmeket mutat be. A szervezők a sorozatot különösen a népzenével és néptánccal foglalkozó fiatalok, középiskolai és egyetemi hallgatók figyelmébe ajánlják, de minden érdeklődőt szívesen látnak.

kéthetente, csütörtökönként 19:00 órakor kezdődő, egyórás vetítéseken részt vesznek a filmhez kötődő alkotók, szakértők, egyúttal a vendégek megismerhetik a Martin György Médiatárban található, a témához kapcsolódó szakirodalmat és kiadványokat.

A filmklub házigazdája: Sztanó Hédi etnográfus, filmrendező, aki pályafutása során számos, a filmekben szereplő adatközlőt személyesen is ismert.

A szeptember 19-én induló dokumentumsorozat első bevezető előadása is igazi meglepetést tartogat: az archív filmben szereplő felvételek, amelyek még táncos és néprajzos szakmai körökben sem igazán közismertek, mára már felbecsülhetetlen értékű dokumentumoknak számítanak a harmincas évek népéletéről.

A továbbiakban olyan kiváló adatközlők munkásságát mutatják be, mint Fodor Sándor „Neti”, Kalotaszeg egyik legjelentősebb prímása, és a nógrádi pásztor-polihisztor Pál István.

Andrásfalvy Bertalan 88. születésnapjához kötődik a november közepére szervezett találkozó, a március végére tervezett — a Gulyás testvérek filmjét bemutató — rendezvény pedig Kallós Zoltán munkássága előtt tiszteleg.

Három tematikus este is színesíti a palettát: a márciusi első vetítés a katonadalokkal foglalkozik, a húsvét előtti Két feltámadás című zenés-táncos dokumentumfilm két falu, a kalotaszegi magyarok által lakott Magyarvalkó, és a máramarosi román Sugatag húsvéti szokásait dolgozta fel. A sorozat május végén pünkösdi témával zárul.


A filmklub helye: Hagyományok Háza, 1011 Budapest, Corvin tér 8.

További információk:
https://hagyomanyokhaza.hu/hu/mediatar/program/folklor-filmklub-martin-gyorgy-mediatarban

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..