home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Kincs a kukában
Fehér Márta
2022.10.10.
LXXVII. évf. 40. szám
Kincs a kukában

Magyarkanizsa Önkormányzata elektronikaihulladék-gyűjtő akciót szervez(ett) a község helyi közösségeiben. Szeptember végén Kispiacon, Martonoson, Oromon, Tóthfaluban és Oromhegyesen helyezték ki a begyűjtésre alkalmas tárolókat, október első napján Velebiten és Adorjánon. Horgos e hét szombatján, Magyarkanizsa pedig október 15-én kerül sorra.

Az e-hulladék begyűjtésére való tárolókba a már nem használt hűtőszekrényt, mélyhűtőt, mosó-, mosogató- és ruhaszárító gépet, villanytűzhelyt, tv-készüléket, mikrohullámú sütőt, villanyradiátort, ventilátort, klímaberendezést, bojlert, továbbá IT- és telekommunikációs felszerelést — mobiltelefont, számítógépet, táblagépet, okosórát —, világítástechnikai felszerelést, villany- és elektronikus szerszámokat, orvosi műszereket tehették bele a polgárok, cégek, intézmények.


A kispiaciak régóta maguk gyűjtik a különféle hulladékot (a helyi közösség felvétele)

— Az eddigi tapasztalatok megelégedettségre adnak okot, voltak helyi közösségek, ahol több, másutt kevesebb veszélyes hulladékot tudtunk összegyűjteni — nyilatkozta Tomin Zoran, a Községi Tanács környezetvédelemmel megbízott tagja. — Minden polgárt tájékoztattunk a lehetőségről, a postaládákba értesítést dobtunk. A begyűjtés lebonyolítását a versenypályázaton nyertes cég végzi. Az akció során arról szeretnénk tanúbizonyságot tenni, hogy az önkormányzat felelősségteljesen viszonyul a környezetvédelmi szempontból veszélyes elektronikai hulladék eltávolításához, Magyarkanizsa innovatív e téren is, hiszen Szerbia-szerte kevés önkormányzat szervezi meg az e-hulladék begyűjtését. Szeretnék mindenkit emlékeztetni, hogy a törvény értelmében ezek elszállításáért fizetniük kell a tulajdonosoknak, ám az önkormányzatnak köszönhetően most ingyen szabadulhatnak meg a régi, elavult gépektől, berendezésektől, készülékektől a magyarkanizsaiak.


Velebiten az e-hulladék-gyűjtő

Oromon szeptember 24-én, szombaton a helyi közösség épülete elé kihelyezett konténerekben lehetett elhelyezni a használaton kívüli e-hulladékot.

— Elektronikus hulladék minden olyan elektromos vagy elektronikus berendezés, amelyet kidobásra ítéltek, beleértve azokat a működőképes és működésképtelen termékeket is, amelyek a szemétbe kerültek — fogalmazott Erdélyi Olivér, Orom Helyi Közössége Tanácsának elnöke. — Több esetben egyes üzletek akkor is kidobják az elektronikai termékeket, ha azokat egy bizonyos időn belül nem sikerült eladniuk. Meg kell említeni a témával kapcsolatban azt is, hogy az e-hulladék a benne található veszélyes és mérgező vegyi anyagok miatt kimagasló kockázati tényező a természet és az egészségünk számára. Az e-hulladék több mérgező anyagot rejt magában, mint például a higany vagy az ólom. Ez jelentős környezeti kockázat a talajunkra, vizünkre, levegőnkre és élővilágunkra nézve. Itt merül fel a kérdés, hogy mit tehetünk. Szerencsére van megoldás. Az e-hulladék megfelelő újrahasznosítása több célt is szolgálhat. Az emberi egészség és környezet védelme a legfontosabb, ám a gazdasági oldalát is figyelembe tudjuk venni, mégpedig hogy az e-hulladékból feldolgozás után kész nyersanyagot kapunk más eszközök vagy berendezések gyártásához is, hiszen sok műanyag, üveg vagy egyéb fém található benne. Én mindenképp arra buzdítok mindenkit, hogy a többi szeméttel együtt az e-hulladékra is viseljünk nagyobb gondot, ügyeljünk a megfelelő elhelyezésére, amivel meg tudjuk óvni a környezetünket és az egészségünket.


A reggeli első átvétel eredménye

Kispiacon több éve sikeresen folyik a szelektív hulladékgyűjtés, a helyi közösség nagy hangsúlyt helyez erre, a bevételt pedig közösségi célokra fordítja.

— Kispiacon megindult egy kezdeményezés, s azóta egész évben — nem dátumhoz kötötten — gyűjtjük szelektíven a PET-palackokat, a papírt és az elektronikus hulladékot, illetve nem régóta az üveget is — hangsúlyozta Szarapka Ede, Kispiac Helyi Közössége Tanácsának elnöke. — Amikor összegyűlik egy mennyiség, mely már felkínálható a piacon (ezen azokat az áttevőket értem, akik számlára tudnak fizetni), akkor megnézzük a legmegfelelőbb opciót, és értékesítjük az összegyűjtött hulladékot. Három éve tart ez az akció, és egész évben folyamatosan hordják be az emberek raktárainkba ezeket a termékeket. A hulladék eladásából befolyt összeget kezdetben karitatív és szociális célokra fordította az Ékszer Női Egyesület: elsősorban bajba jutott családokon segített, szükséges kellékeket vásárolt nekik, felújította a lakást, bútorzatot, stb. Később módosult a tevékenysége, azáltal, hogy az egyesület megalkotta a kispiaci vásártérnél a gyermekjátszóházat, és azóta ezeknek az akcióknak a bevételét a játszóház folyamatos fejlesztésére fordítja. Jelenleg is folyik a gyűjtés. Hozzáfűzném, hogy ez most egybeesett a község akciójával, ezért az Kispiacon nem volt olyan szerencsés, mint más településeken, az emberek ugyanis lokálpatrióták lévén úgy gondolják, hogy elavult eszközeiket inkább az Ékszer egyesület számára adják oda, hiszen az abból befolyó pénz ide kerül vissza a faluba. Az önkormányzati megmozdulás nem volt annyira ismert, és nagyon rövid is volt a meghirdetésétől a lebonyolítás napjáig tartó időszak (szeptember 23-a reggel 8 órától 10 óráig). Viszont Kispiacon számunkra a már három éve tartó folyamatos munka nagyon is meghozta gyümölcsét, az emberek szívesen adják át nekünk a hulladékot, hiszen jól tudják, hogy nemes célt szolgálnak vele.


A kispiaciak régóta maguk gyűjtik a különféle hulladékot (a helyi közösség felvétele)

Az önkormányzati környezetvédelmi akció október közepéig folytatódik: Horgoson, a helyi közösség épülete előtt október 8-án, Magyarkanizsán pedig az új autóbusz-állomás peronjának területén október 15-én 8 órától délig adható át az elektronikus hulladék.

Fényképezte: Fehér Márta

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..