home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Kilencvenöt százalékos eredményesség
Tóth Tibor
2017.04.02.
LXXII. évf. 13. szám
Kilencvenöt százalékos eredményesség

A Prosperitati Alapítvány harmadik pályázati körére 3979 pályázat érkezett, melynek 95%-a, azaz 3799 sikerrel is járt.

A harmadik kör összegzésére a minap a szabadkai Magyar Házban került sor. Magyar Levente magyar gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője ismertette a részleteket.

Magyar Levente elmondta, hogy 2016 februárjában vágtak bele abba a hatalmas munkába, amelynek gyümölcseit már tavaly megünnepelhették, de az igazán nagy lépések az idén várhatóak. Az alapítvány 2016 folyamán 2400 nyertes pályázatot támogatott mintegy 4 milliárd forint értékben, a novemberben meghirdetett harmadik körben pedig a 3979 pályázó közül 3799 részesül támogatásban. A csaknem 4000 vajdasági magyar család, vállalkozó mintegy 5000-6000 euró körüli támogatást kap.

— A gazdasági helyzet kívánta meg leginkább, hogy a magyar kormány azonnali, bátor és nagyszabású beavatkozással éljen, hogy ne csak jogilag és kulturális értelemben vállaljon közösséget a vajdasági magyarsággal, hanem gazdasági értelemben is. A harmadik körben nyertes csaknem 4000 pályázóval hamarosan aláírjuk a támogatási szerződést, ami után azonnal megkezdődik a támogatás folyósítása mintegy 6 milliárd forint értékben, tehát 20 millió euró lesz kihelyezve. Hamarosan elindul az a nagyberuházási csomag, amelynek keretében 38,5 milliárd forintot hagyunk jóvá annak a 33 pályázónak, aki megfelelt a követelményeknek. Olyan nagyberuházásokról van szó, amelyek keretében gabonatárolók, zöldség- és gyümölcsfeldolgozók és más egyéb üzemek létesülnek. Az elkövetkező egy évnek olyan gazdasági fellendülést kell hoznia, amilyenre korábban nem volt példa. Legkésőbb májusban meg lesznek hirdetve a következő pályázati fordulók, melyek keretében a vajdasági magyar gazdálkodók kedvezményes feltételekkel vásárolhatnak földet, a fiatal házaspárok házhoz juthatnak, valamint megvalósulnak azok a fejlesztések, amelyek vissza nem térítendő és kedvezményes hiteleket hagynak jóvá a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén. A 95%-os arány nem valósulhatott volna meg, ha az emberek nem tanultak volna meg pályázni európai standardok szerint. Örömmel tekintünk vissza 2016-ra, és nagy reményekkel nézünk a 2017. év folytatása elé — nyilatkozta Magyar Levente.

Pásztor István, a VMSZ elnöke elmondta, hogy az ellenszéltől függetlenül új állomásához érkezett a térség- és gazdaságfejlesztési program.

— Ez a szél olyan, mint amelyik a bolond lyukból fúj. Bolond. Bizonyítottuk, hogy az elhangzott vádak nem felelnek meg a valóságnak, ezért bocsánatkérést várok. Valószínű, hogy erre nehezen fog sor kerülni, de ettől függetlenül haladunk előre, és csináljuk a dolgunkat. A tavalyi és az idei évben 6207 vállalkozó részesült támogatásban, az idén ebben a pillanatban mintegy 20 millió euró kerül forgalomba. Ez egy beruházási fogyasztás, vagyis ez a pénz nem marad a sikeres pályázóknál, hanem beépül az egész gazdaságba. Elindul a termelés, munkahelyek létesülnek, növekszik a kereslet a nyersanyagok iránt. A mostani pályázati körnek az eredményei nemcsak ennek az impozáns 3799 pályázónak a tekintetében jelentenek előrehaladási lehetőséget, hanem mindazok számára is, akik valamilyen formában kötődnek ennek a programnak a megvalósításához. Közösségi egyetértés van abban, hogy a vajdasági magyar közösség tagjai nehezen élnek. Abban viszont nincs egyetértés, hogyan lehetne ezen változtatni. Az egyik hozzáállás a száj- és a tasztatúrakaratéról szól, melyben mi eddig sem voltunk jók, és melybe nem is kívánunk belemenni. A másik lehetőség, melyen a magyar kormánnyal együtt dolgozunk, az a stratégiai gondolkodásról és partnerségről szól. Ez a közösségépítés egyetlen épeszű módja, minden egyéb más rombolás. Szeretném megkérni azokat, akik a száj- és a tasztatúrakaratéban kimagasló teljesítményt nyújtottak, hogy talán fogják vissza magukat, és csatlakozzanak azokhoz, akik közösséget kívánnak építeni. A közösségépítés alapja a bizalom. A pályázat bizonyította, hogy a vajdasági magyar közösség tagjai bíznak azokban az erőfeszítésekben, amelyeket a VMSZ a magyar kormánnyal együtt próbál tenni a közösség tagjainak könnyebb boldogulása érdekében. Úgy gondolom, hogy 2017 az áttörés éve lesz. Az idei évi pályázatokra 150 millió euró áll rendelkezésre, van egy felépített rendszerünk, mely képes ezzel megbirkózni, egyúttal a szerbiai politikai közeg sem gördít semmiféle akadályt a megvalósítás elé — mondta Pásztor.

Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője az alapítvány által felépített rendszer működéséről szólt. Elmondta, hogy folyamatosan törekednek a meglévő rendszer fejlesztésére, az online pályázati rendszerük nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy tudják kezelni, feldolgozni ezt az adatmennyiséget. Növekedett a pályázatok színvonala, ami egyrészt a tapasztalatnak, másrészt a pályázati rendszer kiforrottságának tudható be.

— A pályázói bizalom mellett fontos, hogy bizonyítsunk a támogató felé, rászolgáljunk a magyar kormány külgazdasági és külügyminisztériumának bizalmára, ez pedig úgy lehetséges, ha elszámolunk a felhasznált támogatással. A programunkban részt vevő pályázók hatalmas többsége becsületes, jóhiszemű ember, aki rendesen elszámolt, viszont azokkal szemben, akik nem így jártak el, szankciókat foganatosítunk. A harmadik körből két pályázót zártunk ki, mivel többszöri felszólítás után sem adták át az elszámolást, kettőnek pedig ügyvédi felszólítást küldtünk ki. A most nyert pályázatok közül azoknak, akik nem adták át korábbi elszámolásukat, nem utaljuk át a támogatást, amíg ezt nem korrigálják. A rendszerben négy ilyen esetre van példa. Azoknak a szállítóknak, akikkel kapcsolatban a beszállítás kapcsán az első két körben probléma merült fel, lelassítjuk az eszközök átutalását, és csak akkor folyósítunk újabb támogatást, amikor a szállítás rendben megtörténik. Ha veszélybe került a szerződés szerinti teljesítés, és a pályázó érdeke úgy kívánja, akkor a szállítót kizárjuk a pályázat megvalósításának folyamatából. A harmadik körben kiírt pályázatokra ezerrel több beadvány érkezett, mint az első és a második körben együttvéve. A csaknem négyezer beadott pályázatot a közösségi bizalom jeleként éljük meg. A bizalomra úgy igyekszünk rászolgálni, hogy folyamatosan azt tesszük, amit mondunk. Átlátható módon, pályázatok útján bonyolítjuk le a programot, újabb pályázati köröket írunk ki, folyamatosan lehetővé téve a pályázást. A tavalyi év végéig minden egyes támogatást átutaltunk a megkötött szerződések alapján — mondta Juhász Bálint.

A sikeres pályázókkal hamarosan aláírják a szerződéseket, majd folyósítják a pénzeszközöket is. Az érintettek névsora megtekinthető a www.prosperitati.rs oldalon.


A nyitóképen Magyar Levente, Pásztor István és Juhász Bálint a sajtótájékoztatón (Szabó Attila felvétele)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..