home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Kilencből öt dobogós hely — Educup szerbiai díjátadó
Hodolik Boglárka
2022.04.30.
LXXVII. évf. 17. szám
Kilencből öt dobogós hely — Educup szerbiai díjátadó

A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dísztermében megtartották az Educup — Edu Robotics Cup (https://educup.org/) szerbiai díjátadóját. A versenyen 26 vajdasági magyar csapat és csapatvezető, valamint több mint 70 tanuló vett részt.

A Rookie (10 év alattiak) kategóriában a nemzetközi versenyen egy 2. és egy 3. helyezést, a Kids (10 és 14 év közötti korosztály) kategóriában egy 3. és egy 4. helyezést, a Teens (15 és 19 év közötti korosztály) kategóriában pedig egy 1. és egy 2. helyezést értek el a vajdasági magyar csapatok.

Emellett díjazták a 2021 WRO China Online Invitational versenyen induló két vajdasági magyar csapatot is.

A résztvevőket dr. Námesztovszki Zsolt, a WRO szerbiai koordinátora üdvözölte, majd köszönetet mondott Pásztor Istvánnak, aki elindította ezt a folyamatot, valamint a Magyar Nemzeti Tanácsnak, mert forrást teremtett elő ahhoz, hogy akik szeretnének versenyezni, azok szettet és pályát kapjanak, így nem volt anyagi korlát, csak kreativitás, idő, energia és munka kellett. Kiemelte Vicsek Annamária oktatási államtitkárnak, Kovács Attilának és Szögi Zoltánnak, a WRO-versenyek magyarországi szervezőjének a támogatását.

— Olyan kis, szerencsés közösség egyike vagyunk, akik sok olyan ötlettel állnak elő, ami a közélet része lett, és ahol az ötletek sikerességi aránya az átlag felett van. Bebizonyosodott, hogy jó iskoláink, remek pedagógusaink és jó képességű gyerekeink vannak, amit helyi és nemzetközi sikerek támasztanak alá — hangsúlyozta felszólalásában Pásztor István.

Vicsek Annamária oktatási államtitkár külön köszönetet mondott a pedagógusoknak, akik felkészítették a diákokat, a szívüket és lelküket adták egy olyan programba, amely nem kötelező, de a gyerekeknek fontos. Ezért az idén olyan ajándékokkal szeretnék megjutalmazni a tanárokat, amelyek nem az iskolával kapcsolatosak, és nem további munkára késztetnek, hanem hazavihetik és otthon használhatják őket.

Námesztovszki Sára a 10 év alatti kategóriában testvérével, Gergővel indult, mentoruk Námesztovszki Tímea volt, és a korosztályukban 1. helyezést értek el. A versenyen egy forró csokit keverő robottal indultak. Sára elmondta, a robot egy kanálból és egy tartóból áll, ahova a poharat lehet tenni. A kanál beleereszkedik, és az alsó tálca forgásával megkeveri a forró italt. 

A gyerekeknek egy felmérést is kellett készíteniük, melyet az osztálytársak között végeztek. Ezeket az adatokat le kellett írni, rajzolni. A verseny folyamán egy online interjú keretében nekik kellett a bírák elé állni, és elmondani az ötletüket. Bemutatkozó videójukat a díjátadón is megtekinthette a közönség.

Fényképezte: Hodolik Boglárka

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..