home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Kikkel barátkozik?
(re)
2012.08.01.
LXVII. évf. 31. szám

,,A jósors szerzi, a balsors próbára teszi a barátokat' - mondta Seneca, a nagy római filozófus. És hogy szavai milyen igazak, azt - akarva-akaratlanul - magunk is megtapasztaljuk életünk során.Igaz barátokra lelni nagyon nehéz, hiszen a körülmények, az egymás iránt támasztott elvárások a legtöbbsz...

,,A jósors szerzi, a balsors próbára teszi a barátokat' - mondta Seneca, a nagy római filozófus. És hogy szavai milyen igazak, azt - akarva-akaratlanul - magunk is megtapasztaljuk életünk során.
Igaz barátokra lelni nagyon nehéz, hiszen a körülmények, az egymás iránt támasztott elvárások a legtöbbször kedvezőtlenül befolyásolják egy barátság alakulását. Az ember legtöbb barátra gyermekkorában talál rá, amikor annak hiszi minden kis játszópajtását, később osztálytársát, mígnem egy napon rádöbben, hogy az igaz barátság valami egészen más, több a felszínes társalgásnál vagy a féktelen szórakozásnál...
Rohanó és egyre inkább elgépiesedő világunkban sajnos mind kevesebb hangsúlyt fektetünk a baráti kapcsolatok ápolására. A fiatalok az internet útján ismerkednek, a világhálón ,,beszélgetnek' azokkal az ismerőseikkel is, akikkel ugyanabban a városban élnek vagy épp a szomszédos utcában laknak... És hiába minden szó a személyes kapcsolattartás fontosságáról, arról, hogy az élőbeszédet, a taglejtést, az arckifejezést, a mosolyt vagy éppen a sóhajt semmi sem pótolhatja.
A szülőknek bizony nem könnyű figyelemmel kísérniük, hogy gyermekük kivel barátkozik. Pedig ez az egyik módja annak, hogy megóvjuk csemeténket a mai modern világ veszélyeitől. Leírni ugyanis sokkal könnyebb mindent, mint kimondani, és a legtöbb fiatal sajnos ennek alapján sorolja be ismerőseit a barátai, illetve az ellenségei közé.
A barátság, az egymás elfogadásának fontosságát hivatott hirdetni a Toleranciatábor is, melyre az idén a Duna menti országokból érkeztek fiatalok Topolyára.
Kikkel barátkozik? - kérdeztük a héten.
KOVÁCS Krisztián magyarkanizsai teherautósofőr:
- A barátaim többnyire a gyermekkori játszópajtásaim. Hosszú évtizedeken át nem szakadt meg a barátságunk, sőt új barátokkal is gazdagodott a csapat. Én mindegyikőjüket barátomnak tekintem. Tudom, hogy számíthatok rájuk a bajban, és ők is számíthatnak érám. Gyakran összejövünk, jókat beszélgetünk, közös programokon veszünk részt. Nagyon jó érzés, hogy vannak emberek, akik mindig melletted állnak, akiknek bármikor szólhatsz, ha szükséged van valamire. Az effajta barátságnak az alapja az önzetlenség és a megértés. Nem mondom, hogy soha nem kapunk hajba, de ezek általában apró nézeteltérések, és hamar túltesszük magunkat rajtuk. Segítünk egymásnak, nem irigykedünk, és nem vetünk gáncsot egymásnak. Én a tűzbe merném tenni a kezemet bármelyikükért, annyira megbízom bennük.
DAKU Marianna szabadkai egyetemista:
- Elsős középiskolás voltam, amikor részt vettem egy egyhetes franciaországi táborban. Ott ismertem meg azokat a más országban élő fiatalokat, akik közül néggyel a mai napig tartom a kapcsolatot. Úgy érzem, igaz barátokra tettem szert. Ketten közülük Magyarországon élnek, de van egy indiai fiú és egy izlandi lány is, akikkel azóta már együtt is nyaraltunk Horvátországban. Folyamatos kapcsolatban állunk az interneten, és a tervek szerint jövőre valamelyiküket vendégül is láthatom az otthonomban. Persze helybeli barátaim is vannak, főleg a volt osztálytársaim, illetve a jelenlegi évfolyamtársaim. De közöttük csak elvétve akad olyan, akit igazán a barátomnak mondhatok. Alapjában véve kommunikatív ember vagyok, könnyen ismerkedek, ugyanakkor jó emberismerő is vagyok. Éppen ezért hamar kiderül számomra, hogy ki a barát és ki marad csupán ismerős. Egyébként pszichológiát tanulok, és az eddig megszerzett elméleti tudást sikerült a gyakorlatban is alkalmaznom. Nagy szerencse ez a mai világban, amikor nem tudhatja az ember, hogy kivel hozza össze a sors.
GIRIC Lídia törökkanizsai háztartásbeli:
- Nincs sok barátom, de akikkel tartom a kapcsolatot, azokhoz mind szoros szálak fűznek. Én annak a híve vagyok, hogy inkább legyen egy igaz barátom, mint száz álszent ismerősöm, akikben nem bízhatok meg. Igaz, hogy az internetes közösségi oldalakon is fenn vagyok, és ott több száz ,,ismerősöm' van, de azok valóban csak ismerősök. A barátságról nekem egészen más a véleményem: egy barát legyen megbízható, segítőkész, megértő, ne féljen elmondani nekem a legbensőbb titkait, ugyanakkor osztozzon velem a fájdalmamban és az örömömben is. Ilyen barátra ma már sajnos nagyon nehéz rátalálni, mert a fiatalok inkább azokat nevezik barátjuknak, akik felnéznek rájuk, akik egyetértenek velük és feltétel nélkül alávetik magukat az ő akaratuknak. A legjobb barátnőmet már húsz éve ismerem. Együtt voltunk óvodások, később ugyanabba az iskolába jártunk, és noha a középiskola elvégzése után más-más városban tanultunk az egyetemen, a barátságunk folytatódott. Most, hogy már mindketten családot alapítottunk, még szorosabb lett közöttünk a baráti kötelék. Szerencsére az én párom is és az ő párja is összebarátkozott, így teljes a harmónia.
VARGA Katalin palicsi nyugdíjas:
- A nyugdíjas-egyesület tagjaival tartom a kapcsolatot, gyakran bejárok a városba különféle rendezvényekre. Ebben a korban már nem törekszik rá az ember, hogy barátokat szerezzen, megelégszik azokkal az ismerősökkel is, akiknek a társaságában kellemesen érzi magát. Fiatalkoromban nekem is volt kebelbarátnőm, de ő néhány évvel ezelőtt meghalt rákban. Nehezen dolgoztam fel elvesztésének fájdalmát, elsősorban azért, mert tudom, hogy soha többé nem találok már senkit, aki annyira közel állna hozzám. Férjhez nem mentem soha, nincsenek gyermekeim, így csak nyugdíjastársaimra és a szomszédasszonyaimra számíthatok, ha kedvem van egy jót beszélgetni vagy éppen átruccanni Mórahalomra fürdeni. A mai fiatalok sajnos nem ismerik az igaz barátság fogalmát, mert ha bármi gondjuk támad, ott vannak a szüleik, akik segítenek, a velük egykorúak általában rossz irányba terelik őket.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..