home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Kikapcsolódás a vizek övezte Bezdánban
Kartali Róbert
2019.05.08.
LXXIV. évf. 18. szám
Kikapcsolódás a vizek övezte Bezdánban

Bezdán a magyar—szerb—horvát hármas határnál található a Duna mellett. A helyiek szerint a település nem csupán egy falu, hanem egy nagy sziget.

Van ebben némi igazság, hiszen a falut a Dunán kívül annak holtágai, számos csatorna és ér öleli körül. Ennek köszönhetően a települést csak kisebb-nagyobb hidakon átkelve lehet megközelíteni. Bezdánt azonban nemcsak vizes élőhelyek, de hatalmas kiterjedésű erdők is határolják, mindez része a Felső-Dunamellék Természetvédelmi Rezervátumnak. Remek úti cél ez mindazoknak, akik szeretnek kirándulni, és kedvelik a természetet. A horgászok pedig ilyennek képzelhetik el a mennyországot.


A szerző felvételei

Bezdán a természeti adottságait tekintve rendkívül gazdag, ez pedig kiváló lehetőséget nyújt a szabadidő eltöltésére. Rengetegen járnak ide a környező településekről, de messzebbről is horgászni vagy erdőt járni, kirándulni — meséli falujáról vendéglátóm, Szécsényi Ferenc, a Fekete Sűrű nevet viselő civil szervezet elnöke.

* Hányfajta víz öleli körül a falut?

— A teljesség igénye nélkül, csak a legnagyobbakat említve itt a Duna, továbbá a Bajai-csatorna, a Ferenc-csatorna, azaz a Nagy-Bácskai-csatorna, a kisebb vizek közül a Korlátos, van több Duna-holtág is, valamint összekötő csatornák és öntözőcsatornák, emellett a Kígyós, a Baracska, mely szintén a Duna holtága, illetve vannak kisebb tavak is, mint a Kalangyos vagy a Szakajtás.

* Ezeken a vizeken minden lehet horgászni is?

Persze. A part mellett hétvégi házak sorakoznak, aki ide jön kirándulni, az talál magának kikapcsolódási lehetőséget. Természetesen hétvégi házakat is lehet bérelni, viszonylag jó áron. A Bajai-csatorna mellett van egy nagyon kellemes üdülőhely, talán az a legszebb, a Korlátos is nagyon közel van a faluhoz, itt szintén találhatóak víkendházak, illetve a Ferenc-csatorna mellett is.

* Mivel foglalkozik a Fekete Sűrű?

— 2011-ben alakult meg, kezdetben a helyi szabadidős sport fejlesztése volt a fő célunk, volt ugyanis egy húszéves hagyományokra visszatekintő focitornánk a magyarországi bácsbokodi és érsekcsanádi, valamint a vajdasági nemesmiliticsi focicsapatokkal. Az évek során tevékenységünk átalakult, most már leginkább a fiataloknak szervezünk szabadidős sportfoglalkozásokat.

* A civil szervezetnek idővel bővült a feladatköre?

— Az aktív turizmusban, de legfőképp a vízi turizmusban gondolkodunk. Néhány alkalommal szerveztünk kenutúrákat. A helyi kajakklubból béreltünk túrakenukat. Itt ugyanis lehetőség van akár egy egész napos túrára is a vizek összekötöttségének köszönhetően. Szeretnénk táborozási lehetőséget is nyújtani, kis faházak beszerzésével. Mindezt pályázati úton kívánjuk megvalósítani. Nem vagyunk idegenforgalomra szakosodott civil szervezet, ez csak egy irányelv, mely felé szeretnénk haladni, mert van rá igény. Rengeteg külföldi kerékpáros érkezik ide kempinghelyet keresve. A kerékpáros turisták pedig messze elvihetik Bezdán vendégszerető hírét. Évente akár 400-500 kerékpáros is áthalad a falunk területén.

* A civil szervezet székháza egy gyönyörű tisztáson van, a vízpart mellett, más egyesületek szomszédságában.

— Ezt a helyet 2011-ben, megalakulásunk után kezdtük fejleszteni pályázati pénzekből, főként Zombor támogatta mindezt, valamint nyertünk eszközöket a tartományi oktatási titkárságtól, a Magyar Nemzeti Tanácstól és a Bethlen Gábor Alaptól is. Így sikerült kiépíteni egy klubhelyiséget, lehetőséget tudunk nyújtani focira, röplabdára, asztaliteniszre. Ez itt egy 4000 négyzetméteres zöld terület, van focipálya, röplabdapálya, és emellett kempingezésre is van lehetőség. Ezen a helyen külön székházakban öt civil szervezet működik, rajtunk kívül a Duna Kajakklub, a Ravangrad Cserkészegyesület, a Fácán Vadászegyesület, illetve a Csuka Horgászegyesület. A mi szervezetünk másoknak is segít lebonyolítani programokat. Itt tartják meg a Gyöngykaláris elnevezésű tánctábort is, melyet a Bezdán Info Civil Szervezet rendez minden évben. A Pulzus Civil Szervezettel közösen szoktunk itt nyári programokat szervezni, illetve itt szokott fellépni a Tanyaszínház is. Itt tartjuk meg a halpaprikásfőző fesztivált is, mely azért nem verseny, mert Bezdánban mindenki jobb halat tud főzni a másiknál, és senki sem ismeri el, hogy a másik esetleg finomabbat tud készíteni. Nem érdemes versenyezni, mert az összes bogrács első helyezett lenne.

* Hol lehet itt jó halpaprikást enni?

— Nagyon ismert csárdák vannak, és mindenhol jól készítik a halat. Már maga a bezdáni fűszerpaprika is híres, Kiss Csabáét például 2012-ben megválasztották az év legjobb magyar őrleményének.

 

 

A Flesz-tanya

Bezdánból a Duna felé haladva a Bajai-csatorna mentén jutunk el Kengyiába. Egyetlen határátkelőn sem mentünk át, mégis Horvátországba érkeztünk. A két ország közötti határvita következtében ez a terület a kataszteri lapok szerint még mindig Horvátországhoz tartozik, annak ellenére, hogy Szerbia a Dunát tekinti természetes határvonalnak. Az itt élő emberek Pélmonostoron intézik a hivatalos ügyeiket. A helyiek ezt a területet a senki földjének is nevezik. A táj páratlan szépségű, a Bajai-csatorna pedig Vajdaság egyik legtisztább vizű kanálisa.

Közvetlenül a csatorna partján található Flesz Róbert és Hilda tanyája. Az utóbbi években némi átalakuláson esett át a több mint százéves birtok, melyet Róbert nagyszüleitől örököltek. A felújítás végeztével az épület már vendégfogadásra is alkalmas, bevezették az áramot, fürdőszoba segíti a vendégek kényelmét, valamint egy hatalmas fedett teraszt is kialakítottak. A házigazdák tavasztól őszig várják a pihenni vágyókat. A tanya legnagyobb értéke a csatorna közelsége, hiszen a vízpart szinte belenyúlik az udvarba.

Leginkább családokat látnak itt vendégül, és a zavartalan kikapcsolódás érdekében mindig csak egynek adják ki a tanyát.

— Hat ágyunk van, de a sátorozáshoz is megvannak a feltételek. Miután megérkeztek, vendégeinket magukra hagyjuk, hogy élvezhessék a természetet és a szabadságot. Az emberek saját maguknak hozzák az ételt és az italt, hiszen itt is főzhetnek. Van lehetőség bográcsost készíteni, grillezni, illetve akár tárcsalapon is sütni. Mi minden szükséges eszközről és tüzelőről gondoskodunk. Ezenkívül ha igény van rá, akkor akár osztálytalálkozókat és születésnapokat is meg tudunk itt szervezni, legfeljebb harminc személyig. Ha kell, ezekre az összejövetelekre az ételt is el tudjuk készíteni, halpaprikást, marhapörköltet vagy bármit.

A tanyára már külföldről is érkeztek vendégek, illetve természetesen hazai turisták is. Olyanok, akik szeretik a természetet és a horgászatot. Ez utóbbi céljából egy stég van kialakítva, valamint csónak is az érdeklődők rendelkezésére áll — tudtuk meg Róberttől, aki a halakról is ejtett néhány szót.

— Fogtak itt már harcsát, süllőt, csukát, pontyot és amurt is. Itt tehát egészen frissen „beszerezhető” az alapanyag a halpaprikáshoz, de ha nem akad semmi sem horogra, akkor el lehet menni Bezdánba, a halasboltba. Egyébként május 1-jétől ezen az útszakaszon a pék minden reggel hoz friss kenyeret és tejet is. Ezeket a termékeket meg lehet venni itt, a tanya előtt, szóval még ezért sem kell bemenni a faluba.

* Azok, akik itt szeretnének üdülni, nem pedig a tengeren, hogyan kalkulálhatnak?

— Én erre azt szoktam mondani, hogy akik elmennek a tengerre, azok nálunk csak az út árából megengedhetnének maguknak egy ötnapos kikapcsolódást. Az itteni víz minősége pedig Európában a harmadik helyen áll a tisztaság tekintetében.

A további tervek kapcsán a Flesz házaspár elmondta, hogy eddig mindent önerőből csináltak, a jövőben viszont szeretnének pályázni a tanya további fejlesztésére. Szeretnének beszerezni még egy csónakot és egy vízibiciklit is, illetve a lehetőségek függvényében egy csúszdát is kialakítanának a tanya előtti partszakaszon.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..