home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Kijevi vezérkar: az ukrán erők kivonultak Liszicsanszkból
2022.07.04.
LXXVII. évf. 26. szám
Kijevi vezérkar: az ukrán erők kivonultak Liszicsanszkból

Az ukrán csapatok heves harcok után kivonultak a Luhanszk megyei, stratégiai jelentőségű Liszicsanszk városból — jelentette be vasárnap kora este a kijevi vezérkar a Facebookon.

A közlemény szerint az orosz csapatok mind fegyverzetben, mind létszámban egyaránt túlnyomó fölényben voltak az ukrán erőkkel szemben. A meglevő körülmények között „a város védelmének folytatása végzetes következményekkel járna, ezért az ukrán védők életének megóvása érdekében a visszavonulás mellett döntött a katonai vezetés” — írták.


Fotó: Tanjug/ Ramzan Kadyrov's Official Telegram channel via AP

Reggel vált ismertté, hogy az orosz erők továbbnyomultak, és megvetették a lábukat Liszicsanszk peremvidékén — emlékeztetett a hírportál. Eközben Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter Vlagyimir Putyin orosz elnöknek már Luhanszk megye egészének elfoglalásáról számolt be.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem sokkal a vezérkar közlése előtt még azt mondta, hogy Liszicsanszk környékén harcok dúlnak, de a város nem áll teljesen az orosz hadsereg ellenőrzése alatt.


Fotó: General Staff of the Armed Forces of Ukraine/ Facebook

Az ukrán területek orosz megszállás alóli felszabadításáról beszélt telefonon Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka Mark Milley tábornokkal, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével — számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál. A főparancsnok rámutatott arra, hogy az ukrán védelmi és ellentámadási műveletek sikerének fontos feltétele a megfelelő anyagi és technikai erőforrások megléte. Milley biztosította afelől, hogy az Egyesült Államok támogatni fogja Ukrajnát, ameddig csak szükséges, s ezt Joe Biden amerikai elnök és Lloyd Austin védelmi miniszter szavatolja.


Mark Milley (fotó: Facebook)

Mintegy 800 000 ukrán vesztette el az otthonát az Oroszország által Ukrajna ellen február 24-én indított háború miatt — jelentette ki Olena Suljak ukrán parlamenti képviselő, a törvényhozás közigazgatási bizottságának alelnöke vasárnap, akinek szavait a kulturális minisztériumhoz tartozó Stratégiai Kommunikációs és Információbiztonsági Központ idézte Facebook-oldalán.

„Az orosz megszállók több mint 15 millió négyzetméternyi ukrán lakást tettek tönkre. A legtöbb kár a lakásállományban Donyeck, Harkov, Kijiv és Csernyihiv megyékben keletkezett” — mutatott rá a politikus. Hozzátette, hogy eddig mintegy 220 000-en nyújtottak be kártérítési kérelmet az államnak lerombolt lakásuk miatt.

Közben Vadim Ljah, a Donyeck megyei, stratégiai fontosságú Szlovjanszk polgármestere a Facebookon jelentette be, hogy az orosz erők heves támadásokat intéznek a város ellen rakéta-sorozatvetőkkel. Az ukrán hatóságok eddig 6 halálos áldozatról és 15 sérültről tudnak. Olekszandr Honcsarenko, a szintén Donyeck megyei Kramatorszk polgármestere a Facebookon arról tájékoztatott, hogy az orosz erők Szmercs típusú rakéta-sorozatvetővel lövik a várost már második napja. Szavai szerint békés civilekre és a polgári infrastruktúrára mérnek csapásokat. Oleh Szinyehubov, a keleti országrészben lévő Harkiv megye kormányzója a Telegram üzenetküldő portálon közölte, hogy reggel, helyi idő szerint 4 óra tájban az orosz erők rakétatámadást hajtottak végre a megyeszékhely, Harkiv városa ellen.


Fotó: General Staff of the Armed Forces of Ukraine/ Facebook

Ivan Fedorov, az orosz erők által megszállt Zaporizzsja megyei Melitopol polgármestere a Telegramon közzétett videón azt mondta, hogy vasárnapra virradó éjjel az ukrán erők több mint harminc csapást mértek a városban lévő négy orosz támaszpont egyikére, amely ennek következtében megsemmisült.

Az ukrán—magyar határszakaszon 6161 ember lépett be vasárnap Magyarországra, a román—magyar határon 5396-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából jöttek — közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-vel.

Összefoglalta: Tancsik Richárd

Forrás: MTI, Tanjug, Szerbiai RTV, Guardian, Reuters

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..