home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Kiírták a választásokat
Fehér Márta
2020.03.11.
LXXV. évf. 11. szám
Kiírták a választásokat

A mintegy 6,7 millió szerbiai választópolgár április 26-án 7 és 20 óra között szavazhat. Egy országos (szerbiai köztársasági parlamenti), egy önkormányzati, valamint a Vajdaságban élők egy tartományi (vajdasági parlamenti) listára is leadhatják voksukat. Szerbiában az utóbbi időszakban gyakoriak voltak az előre hozott választások, 2012-ben, 2014-ben és 2016-ban is az urnák elé járulhattak a polgárok. A mostani kormány és parlament kitöltötte a négyéves mandátumot.

Vučić kiírta a köztársasági parlamenti választást

Április 26-ára írta ki Aleksandar Vučić államfő a szerbiai köztársasági parlamenti választást. Az elnök kiemelte, hogy több mint ötven nap áll rendelkezésre a kampányolásra, ami hosszú időszaknak számít. Reméli, hogy a kampányolás nyugodt körülmények között, tisztességes és demokratikus módszerekkel folyik majd — fogalmazott. A politikai ellenfeleket arra kérte, tiszteljék egymást, küzdelmes, de békés kampányt folytassanak. Vučić hangsúlyozta: a választás mindig fontos, az emberek ugyanis ilyenkor arról döntenek, milyen jövőt és milyen életet szeretnének saját maguknak, illetve családjuknak. Arra kérte a szavazópolgárokat, hogy éljenek választójogukkal, és menjenek el szavazni.

 

Pásztor István kiírta a vajdasági parlamenti választást

Pásztor István, a tartományi parlament elnöke szintén április 26-ára írta ki a vajdasági választást. Arra kérte a polgárokat, hogy éljenek szavazati jogukkal és kötelezettségükkel, járuljanak a szavazóurnák elé, mert csakis ők dönthetik el, kik képviseljék a számukra fontos ügyeket a parlamentben. A politikai pártok, leendő választási listák képviselőinek pedig azt üzente, hogy vegyék figyelembe: a tartományi parlament egy tekintélyes intézmény, melyet magas fokú politikai kultúra és az egymás véleményének tiszteletben tartása jellemez. Arra kért minden résztvevőt, hogy kulturált, korrekt hangnemű választási kampányt folytasson ebben a bő másfél hónapban.

„Parlamenti elnöki kötelezettségeimnek eleget téve, a jogszabályok betűjét és lényegét maradéktalanul tiszteletben tartva, ma kiírtam a vajdasági parlamenti választásokat. 2020. április 26-án kerülnek megtartásra! Vajdaság a mi szülőföldünk! Millió élmény, emlék, reménykedés, öröm és bánat köt bennünket ide. Évszázadok óta. Fejlődése, jövője sokban függ attól kik és hogyan, milyen irányba kormányozzák. Elemi érdekünk, hogy a kormányzás feladatából kivegyük részünk, ráhathassunk, irányíthassuk. Ennek az az első feltétele, hogy legyen magyar képviselet a vajdasági Képviselőházban. Ezért fontos a választáson való részvétel és a VMSZ listájának támogatása” — fogalmazott a Vajdasági Magyar Szövetség elnökeként Pásztor István a hivatalos politikusi közösségi oldalán.

 

Gojković kiírta az önkormányzati választást

Maja Gojković, a szerb parlament elnöke is április 26-ára írta ki a helyi önkormányzati választást, majd a köztársasági házelnök megkérte a szavazópolgárokat, hogy éljenek állampolgári jogukkal, és vegyenek részt a voksoláson. Abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy a politikai kampányban éles lesz a verseny, és úgy fogalmazott, hogy a kisebb ellenzéki csoportok bojkottjának szerinte nincs akkora jelentősége, mint amennyit beszélnek róla. Április 26-án nem lesz mindenhol önkormányzati választás, hiszen Zaječarban, Borban és Belgrádban, valamint Kosjerićban, Lučaniban, Aranđelovacon, Negotinban, Majdanpeken, Mionicában, Medveđában, Preševóban, Kúlán, Doljevacon, Kladovón és Smederevska Palankán előre hozott szavazást tartottak a 2017 és 2019 közötti időszakban.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..