home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Kihez forduljak?
Zséli Ágnes
2022.03.10.
LXXVII. évf. 10. szám
Kihez forduljak?

Öt hónapja nem rendel nőgyógyász és szemész szakorvos a törökbecsei egészségházban. Emiatt a bánáti község polgárainak a legtöbb esetben Óbecsére vagy Nagybecskerekre kell utazniuk, ami persze időigényes, sőt pluszköltséggel jár, mivel a páciensek ily módon magánrendelői szolgáltatásra kényszerülnek.

A Batut Közegészségügyi Intézet egyébként felmérte, hány doktorra volna szükség a szerbiai egészségügyi rendszerben, különösen a koronavírus-járvány idején. A kimutatás szerint több mint ezer orvos hiányzik. A szerb kormány arra utasította az egészségügyi minisztériumot, hogy vegyenek fel diplomás egészségügyi szakembereket Szerbia-szerte, az általános orvosokat pedig küldjék szakosításra. Mint tudjuk, ez több évig tartó folyamat, így a pácienseknek egyes településeken sokat kell majd várniuk a megfelelő szakemberekre. Egyelőre úgy tűnik, hogy mindez Törökbecsén sem történik másként. A szemész szakorvos ugyanis nyugdíjba vonult, a nőgyógyász pedig koronavírusos megbetegedés miatt egy ideig még képtelen betegeket fogadni.

A szemész és a nőgyógyász mellett a törökbecsei egészségházban általános orvosokban is hiány van. A közintézményt ugyanis az elmúlt időszakban négy általános orvos hagyta el, akik főként nagyobb városokban helyezkedtek el — jegyezte meg dr. Žarko Đorđević, az intézmény igazgatója. Hozzáfűzte, ez idáig kétszer írtak ki pályázatot nőgyógyász, négyszer általános orvos munkakörének a betöltésére, és mindemellett szemészt is keresnek. Az illetékes a jelenlegi helyzetet is ismertette:

— A nőgyógyászunk koronavírusos lett, a kora miatt pedig bizonyos komplikációk léptek fel, így öt hónapja nem tud rendelni. Ez egy igazán nehéz helyzet, mivel a pácienseknek vagy a nagybecskereki közklinikán, vagy magánrendelőben kell betegellátást igényelniük. Erre vonatkozóan harmadszor is álláspályázatot teszünk közzé, ám félő, hogy senki sem jelentkezik, mivel az első két alkalommal is ez történt. Áprilistól egy orvosunkat szakosításra küldjük, de ahhoz, hogy rendelhessen, négy évre van szükség, ami nem kevés idő, s mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy addig betöltsük az állást, amiről újra csak azt tudom mondani, hogy korántsem lesz könnyű, mivel Szerbiában szakorvoshiány van. A szemészünk öt hónapja vonult nyugdíjba, s azóta nem sikerült mást találnunk a helyére, viszont egy alkalmazottunkat úgyszintén szakosításra küldjük, két évre. Pályázatot tettünk közzé öt általános orvosra vonatkozóan is, erre ketten jelentkeztek, de az állásinterjú előtt sajnos meggondolták magukat, és más településen helyezkedtek el. Egyébként a szakterületeket illetően az egészségházunkban belgyógyász, pszichiáter, klinikai biokémikus, radiológus dolgozik, de szükségünk lenne más szakemberekre is. Az orvoshiány miatt átszerveztük a munkát, vagyis egy orvos a COVID-ambulanciában, négy háziorvos a felnőttek osztályán, míg hárman a gyermekosztályon dolgoznak, mindemellett pedig a nap 24 órájában a sürgősségi osztályt is sikerül lefednünk. Orvosaink túlterheltek, fáradtak, ezért egyéb lépéseket is tettünk: nyugalmazott törökbecsei háziorvosokat kértünk fel munkavállalásra, akiket meghatározott időre alkalmaznánk, tehát addig, ameddig orvoshiány lesz.

Dr. Đorđević azt is elmondta, hogy a Törökbecse községhez tartozó Beodrán három, Kumánon két, míg Bocsáron egy háziorvos gondoskodik a betegek ellátásáról.

Fényképezte: Zséli Ágnes

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..