home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Kihelyezett tagozat a fogyatékkal élő gyermekek számára
Kovács Laura
2023.09.21.
LXXVIII. évf. 38. szám
Kihelyezett tagozat a fogyatékkal élő gyermekek számára

A Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ napközijében, a Petőfi Sándor utca 44. alatt minisztériumi engedéllyel megnyílt a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola kihelyezett tagozata azon fogyatékkal élő, általános iskolás korú gyermekek számára, akik a rendes iskolai oktatásba nem integrálhatóak.

Bagány Ágnes, a községi tanács oktatással megbízott tagja elmondta, a szociális védelmi központ épületében valósul meg ezeknek a gyerekeknek az oktatása, mivel itt a megfelelő tanterem és felszerelés is a rendelkezésükre áll.
— Számukra nagyon fontos, hogy egy nyugalmas teret kapjanak, és tudjanak tanulni. A tanteremnek a kialakítása is megfelelő, szivacsok és függőhinták vannak, illetve olyan eszközök, amelyek használatával a fejlesztésben sokkal többet kaphatnak, mint az általános iskolában. Öt tanulóról beszélünk, akik már előzőleg, az óvodai nevelési programban is olyan csoportba jártak, amely számukra megfelelő volt. Az önkormányzatban arra törekszünk, hogy egy gyerek se maradjon ki abból az ellátásból, amit az önkormányzat tud biztosítani, ezért nekik is meg kell adni a lehetőséget a tanulásra — hallottuk Bagány Ágnestől. Az illetékes hozzátette, arra törekszenek, hogy a képzés a jövőben az általános iskola osztálytermeiben folytatódjon, de ehhez felújításra, átalakításra van szükség.

 

Rácz Major Diána érintett szülő elmondta, eddig a kislánya számára a Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézményben volt fejlesztőcsoport.
— Örülünk, hogy sikerült megoldani azt, hogy a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola keretében kihelyezett tagozatként a gyerekek ide tudnak járni a szociális védelmi szolgáltató központ épületébe. Ezáltal a szülők, illetve a gyerekek is nagy segítséget kaptak, mert ha ez nem lenne, akkor Szabadkán vagy Magyarországon kellene tanulniuk. Mivel a kislányom nem beszél, ezért tőle nehéz konkrét információt gyűjteni arról, hogyan érzi magát itt, de azt látom, hogy szívesen indul el az iskolába, illetve jókedvűen tér haza, és ebből arra tudok következtetni, hogy tetszik neki. A tanító néni mellett, aki az iskolában dolgozik, van még három személyi kísérő, aki segíti az oktatási és nevelési munkát, illetve megoldották azt is, hogy a gyerekeket a központ kombijával szállítják el az iskolába, majd hozzák haza, ami szintén nagy támogatás a szülőknek.

Dudás Zita gyógypedagógus, logopédus arról mesélt, hogyan telik a gyermekek egy napja.
— Reggel, mire megérkeznek, én előkészítem a termet és azt, hogy mit fogunk aznap csinálni, habár ez mindig alakulhat, változhat. Fél 8-tól 8-ig közösen reggelizünk, majd 8-tól 9-ig van a napkezdő kör, amikor mindenkinek a nevét elsoroljuk, majd a beszédindító kör kezdődik. Az első foglalkozás a beszédindító, mert a gyerekeknek egy része jól ért mindent, de nem beszél, illetve van olyan gyermek is, aki már beszél, de csak nagyon korlátozottan. A következő foglalkozás kézművesség, amikor mindenki a saját szintjének megfelelő feladatot kap. Aztán kijövünk, mert mindenkinek nagyon kell a mozgás, de ami a legfontosabb, hogy sokat kell a mozgáson is dolgozni. Uzsonna után következnek a kötöttebb dolgok, majd délben az ebéd, valamint délutáni foglalkozás is van 3 óráig — vázolta a programot a szakember.

A szerző felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..