home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Kiemelt figyelem a mezőgazdaságra
Tóth Tibor
2023.09.14.
LXXVIII. évf. 37. szám
Kiemelt figyelem a mezőgazdaságra

Péntektől vasárnapig tartották meg a Topolyai Napok nyitóeseményét, az Expo 2023 — Nemzetközi Mezőgazdasági és Gazdasági Kiállítás és Vásárt. A 19. alkalommal megrendezett Expón a látogatók megismerkedhettek a mezőgazdaság és a gazdaság területén megjelent újdonságokkal és új technológiákkal, a vállalkozók pedig népszerűsíthették termékeiket, szolgáltatásaikat.

Az idei rendezvényen 200 magyarországi, szerbiai és vajdasági mezőgazdasági termelő, fém-, illetve műanyag termékeket gyártó, famegmunkáló, vegyiparral, építészettel, bőr- és textilfeldolgozó iparral, idegenforgalommal, vendéglátóiparral foglalkozó vállalkozás vett részt. A kisvállalkozók is kiállították termékeiket, de jelen voltak a kézművesek, a házi termékeket gyártó, a biotermékeket készítő vállalkozók és a nagy mezőgazdasági gépeket és kapcsolható eszközöket forgalmazó cégek is. Újdonságként borutca várta a látogatókat, ahol a környék borászai mellett magyarországi, horvátországi, székelyföldi és felvidéki borászok termékeit lehetett megkóstolni a Contra Bayando zenekar dallamai mellett.

Modern agrár- és feldolgozóipari technológiák a piacképes mezőgazdaságért címmel üzleti fórumot szervezett a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Nonprofit Hálózat Kft. Szabadkai Regionális Képviselete és a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége. A megjelenteket elsőként Skapinyecz Péter, a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Nonprofit Hálózat Kft. cégvezetője köszöntötte. Elmondta, hogy Vajdaságban erős gazdasági kapcsolatokat szeretnének kialakítani, ezért látogatnak el minden évben Topolyára. Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke kiemelte, a mezőgazdaság válaszút előtt áll, az ágazatnak ugyanis válaszolnia kell az időjárási változások következtében kialakult kérdésekre, egyúttal azt is tudni kell, hogy az elmúlt időszakban megváltozott a termelési technológia, és megszűntek azok a lehetőségek, amelyek harminc-negyven évvel ezelőtt még természetesnek számítottak. Kovács Viktor, Topolya Község mezőgazdasággal megbízott tanácsosa hangsúlyozta, az önkormányzat számára a mezőgazdaság rendkívüli jelentőséggel bír, és az idén is folytatják a hagyományos, mezőgazdasági támogatási programjaikat, melyek forrásait tovább növelték. Az üzleti fórum keretében az érdeklődők előadást hallhattak az Oktatástechnológiai Szövetségről, a talajminőség romlásának okairól és az élelmiszer-ellátási láncra tett hosszú távú hatásairól, a napenergiáról és az elektromos autóról, a mezőgazdaságban alkalmazott drónokról, valamint az innovatív gazdaságfejlesztés eszközeiről a kelet-európai térségben.


Juhász Attila és Szatmári Adrián megtekintik a kiállítást

Az Expo lehetőséget nyújt a gazdálkodók és üzletemberek találkozásaira, kapcsolatok építésére, és számos kísérőprogramjával kitűnő alkalmat ad az ötletek és tapasztalatok cseréjére, az új technológiákkal való megismerkedésre.

A megnyitóünnepségen először Szatmári Adrián, Topolya község polgármestere szólt a jelenlévőkhöz. Elmondta, hogy kiemelt figyelmet fordítanak a mezőgazdaságra, hiszen az elmúlt év végén is mezőgazdasági pályázatot hirdettek, melynek célja a község területén tevékenykedő gazdák támogatása. A gazdák több pályázati kiírás közül választhattak, a teljes keretösszeg pedig 14,3 millió dinár volt, így összesen 668 mezőgazdasági termelőt részesítettek támogatásban. A talaj vizsgálatának elvégzésére 2 millió dinárt fordítanak.

— A községi költségvetésből 2,1 millió dinárt irányoztunk elő jégvédelmi rakéták vásárlására, mely jó befektetésnek bizonyult, a nyári viharok alkalmával ugyanis nálunk jelentősebb jégkár nem volt. Igény mutatkozott a határban lévő dűlőutak rendezésére, járhatóbbá tételére. A helyi közösségek és a gazdaszervezetek összefogtak, és rendbe tették a földutakat, az önkormányzat pedig biztosította az ehhez szükséges üzemanyagot. A város fejlődése újabb befektetőket vonz a községbe, amiben nagy előrelépésnek számít a Belgrád—Budapest gyorsvasút kiépítése — mondta a többi közt Szatmári Adrián.


Újdonságként az idén borutca is várta a látogatókat

Juhász Attila, a Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízgazdálkodási Minisztérium államtitkára arról beszélt, hogy a mezőgazdaság a szerb kormány prioritásai közé tartozik.

— A napokban a pótköltségvetés elfogadása után a mezőgazdasági minisztérium költségvetése 114,4 milliárdra nőtt, mely keret az eddigi legnagyobb agrárköltségvetést jelenti. Az összeg legnagyobb részét a támogatások és szubvenciók teszik ki a családi gazdaságok számára. A költségvetés nagysága mutatja az állam elkötelezettségét a mezőgazdaság irányába. Az Expo jó alkalom a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszer-előállítóknak és -feldolgozóknak az ötlet- és tapasztalatcserére. A miniszter és munkatársai által tett erőfeszítések, valamint a gazdákkal folytatott állandó egyeztetés és párbeszéd eredményre vezettek. A hektáronkénti támogatások 9000-ről 18 000 dinárra emelkedtek, a tejprémium 10-ről 19 dinárra emelkedett literenként. Az első negyedév kifizetésre került, és a második negyedév kifizetése is lassan a végéhez ér. 25 000-ről 40 000 dinárra növeltük a tehenekre, 15 000-ről 18 000 dinárra a kocákra juttatott támogatást, és kifizetésre került a vemhes üszők utáni támogatás, ahol az összeg 140 000-ről 170 000 dinárra emelkedett. Az elkövetkező években a mezőgazdaság dinamikus fejlődésére számítunk, melyhez adott a kiváló minőségű termőföld, az élelem és az élelmiszer, valamint az elkötelezett és szorgalmas gazdák. Rendkívül jelentősek a folyamatos beruházások és a legmodernebb termesztési technológiák bevezetése. A termelőknek és a feldolgozóknak össze kell fogniuk, és közösen kell fellépniük a hazai és a külföldi piacon — mondta Juhász Attila, majd megnyitotta az Expót.


A sátorban házi és biotermékeket lehetett vásárolni

A köszöntők után a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ és a Vuk Karadžić Szerb Művelődési Központ néptáncosai léptek közönség elé. A három nap során kerekasztal-beszélgetést szerveztek a biotermesztés tapasztalatairól, a topolyai művelődési ház LilÁlom címmel gyermek- és családi programot szervezett, kihirdették a pálinkaverseny eredményeit és megejtették a tombolahúzást is.

A rendezvény fő szervezője a Topolyai Termelők Egyesülete, társszervezői pedig Topolya Község Vállalkozóinak Egyesülete, a művelődési ház, a Gazdakör, Topolya Község Idegenforgalmi Szervezete, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége, a palicsi V-Land Kft., támogatói pedig Topolya Község Önkormányzata, Topolya Helyi Közössége, a Komgrad Közvállalat, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Tartományi Mezőgazdasági-, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság, a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft., a Capriolo Kft., a KITE Kft., az AgroTech és az Agrobörze voltak.

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..