home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Kié lesz a Pataki-gyűrű?
(gyg)
2016.10.24.
LXXI. évf. 42. szám
Kié lesz a Pataki-gyűrű?

Október 27-e és 29-e között ünneplik meg a délvidéki magyar színjátszás napját

Kiállításokkal és könyvbemutatókkal, valamint a hagyományos felolvasószínházzal és vendégjátékkal ünnepli meg a szakma a délvidéki magyar színjátszás napját. Mint arról Ljubica Ristovski, a Népszínház igazgatója és Brestyánszki Boros Rozália dramaturg sajtótájékoztatón beszámolt, a rendezvénysorozat keretében október 27-e és 29-e között három helyszínen emlékeznek meg a vajdasági magyar színjátszás eme jeles napjáról.

Október 27-én a rendezvények helyszíne a Danilo Kiš Alapítvány Raktár Ifjúsági Klubja lesz. A Vajdasági Képzőművészeti Kör jóvoltából jótékonysági kiállítással kezdik meg a programot 17 órától. Az egynapos kiállításon az érdeklődők felajánlásokat tehetnek a képekért, a befolyó összeget pedig az értelmi és a testi fogyatékosok számára fogják felajánlani. A megnyitó után kezdődik a kortárs magyar szerzők felolvasószínháza, melyre az idén tizenharmadik alkalommal kerül sor. Mivel az elmúlt években egyre kevesebben jelentkeztek a pályázatra, a szervezők különösen örülnek annak, hogy ezúttal megugrott a számuk: tizenegy szerző tollából tizenhárom pályamunka érkezett. A két befutó végül Kucsov Borisz Félelem és rettegés Szabadkán című drámája, valamint Szegedi Szabó Béla Hangyabefőtt című mesejátéka lett. A felolvasószínház keretében az elsőt Forgács Péter állítja színpadra 17 órától, a másodikat pedig Mezei Kinga 19 órától. A két felolvasószínház közötti szünetben a kanizsai Fénybárkások Időtlenek című performance-a lesz látható, melynek szereplői fogyatékkal élő felnőttek lesznek. A második felolvasás utáni vitaestre az idén is több szakmai vendéget hívtak meg, s erre is minden érdeklődőt szeretettel várnak. Az est moderátora Husnyák Andrea. Támogató: a szerbiai kulturális és tájékoztatási minisztérium.

Október 28-án szintén kiállításmegnyitóval kezdődik a program. Ennek helyszíne a Klein house / social bar & art gallery lesz. 17 órától a Kosztümvarázs című tárlaton két jelmeztervező munkáit tekinthetik meg az érdeklődők. A Vajdaság szinte minden színházában közreműködött Janovics Erika jelmezeit, valamint a nemrég bemutatott, Amadeus című előadás kosztümjei megálmodójának, Pirinyi Mártának a tervrajzait láthatják a nézők. Közreműködik: Brestyánszki Dína és Bernadett.

A megnyitó után két vajdasági drámaíró is bemutatkozik: Lénárd Róbert Skizopolisz, valamint Terék Anna Vajdasági lakodalom című drámakötetét mutatják be. Moderátor: Husnyák Andrea. Nem maradhat el az Újvidéki Színház vendégjátéka sem: 19.30-tól a Radoslav Milenković rendezte Csókos asszonyt tűzik repertoárra a Jadran Színpadon.

Október 29-én pedig kiderül, ki kapja a délvidéki magyar színjátszás legrangosabb elismerését, a Pataki-gyűrűt. Az idei jelöltek: Crnkovity Gabriella (Újvidéki Színház — Guppi), Magyar Attila (Újvidéki Színház — Kovácsok), Pálfi Ervin (Népszínház — Rablók és gyilkosok), Mezei Kinga (Kosztolányi Dezső Színház/Újvidéki Színház — Piaf Marché), valamint Lőrinc Tímea (Zentai Magyar Kamaraszínház — Május van, tisztelt úr!). A gálaest rendezője Lénárd Róbert, támogatója pedig a Magyar Nemzeti Tanács.

A délvidéki magyar színjátszás napját 2001 óta ünnepli meg a vajdasági magyar közösség. 1945. október 29-én avatták fel a Vajdasági Magyar Színházat, s ekkor mutatták be Balázs Béla Boszorkánytáncát.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..