home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Kicsiknek és nagyoknak
(gyg)
2015.06.01.
LXX. évf. 21. szám
Kicsiknek és nagyoknak

Megtartották a 22. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivált Szabadkán — Báb- és gyermekszínházi előadások, animációs filmek, zenés-táncos produkciók kicsiknek és nagyoknak — röviden így lehetne összefoglalni a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivált, melyet május 17-e és 22-e között immár huszonkettedik alkalommal rendeztek meg Szabadkán.

Ahogyan azt már megszokhattuk, az egy hétig tartó gyermekszínházi programsorozat mind a gyermek-, mind a felnőttközönségnek értékes szórakozásra adott lehetőséget. Az idén a színpadi produkciókon kívül mozgóképes műsor, műhelyfoglalkozás és számos meglepetés is várta a kicsiket. A színházi szakemberek kiadványbemutatókon és tudományos tanácskozáson is részt vehettek. Ez utóbbi konferencia annak a többéves nemzetközi fórumnak az egyik állomása, amelynek kutatási területe a színházművészet, azon belül is a gyerekeknek és az ifjúságnak való közvetítés, különös tekintettel a bábművészetre.

A szabadkai Gyermekszínház archívumából

Nem véletlen hát, hogy az idei fesztivál középpontjában a magyar bábművészet állt. A 100 év — 100 báb című báb-, vázlat- és plakátkiállítás a Képzőművészeti Találkozó Modern Galériájában nyílt meg, és azt a kreativitást, leleményességet, eredetiséget mutatja be, amelynek köszönhetően a magyar bábokat világviszonylatban is elismerik.

A Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál seregszemléjén való megmérettetést az idén is óriási érdeklődés övezte. 52 országból mintegy kétszáz előadással jelentkeztek a versenyre. A fesztivál igazgatója, Slobodan Marković végül tizenöt ország — Mexikó, Németország, Norvégia, India, Oroszország, Olaszország, Lengyelország, Szlovénia, Görögország, Horvátország, Japán, Románia, Montenegró, Magyarország és Szerbia — tizennyolc produkcióját válogatta be a versenyprogramba. Az előadásokat három helyszínen, a Gyermekszínházban, a Kosztolányi Dezső Színházban, valamint a Népszínház Jadran Színpadán mutatták be. Az előadásokat öttagú, nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri bírálta. A Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál a legrangosabb díjainak átadásával fejeződött be. Kiosztották a Kis Herceg életműdíjat is, melyet Minja Subota ismert gyermekdalszerző, fényképész, író és televíziós műsorvezető, valamint Panča Pančev bolgár irodalmár és gyermekszínházi drámaíró vihetett haza.

Szabadka polgárai, kicsik és nagyok, akik bekapcsolódtak a rendezvénysorozatba, ismét megtapasztalhatták azt a kiváltságos érzést, amikor a város a gyermekeknek szóló művészet világközpontjává válik. A fesztivál a maga nemében pótolhatatlan, hiszen küldetést teljesít azáltal, hogy színház-, film-, zene- és képzőművészetet közvetít a legkisebbeknek, akiknek ez a fesztivál bizonyára számos meghatározó és talán egy életre szóló élményt is nyújt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..