home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Kiálltak és kiállítottak
Szerda Zsófia
2020.10.31.
LXXV. évf. 44. szám
Kiálltak és kiállítottak

Biztató és megnyugtató érzés, hogy ebben a vírusos őrületben sem állt le teljesen a kulturális élet, mindenki alkalmazkodik, és szervezi a szokásos rendezvényeit. Amilyen formában ez megengedett. A VIFÓ csapata is. A terem tele fiatalokkal. A színes maszkos ifjúságtól szinte nem is lehet látni a falon függő alkotásokat. Ez pedig csak egyvalamire utalhat: telt házas volt az ötödik Kiállni Sosem ART.

Amióta a Magyar Szó régi irodái közösségi térré váltak (a Kerülj Be Ifjúsági Közösségi Tér költözött be), a fiatalok vették át a terepet ebben a gyönyörű, régi épületben. Kedvem támadt utánanézni a hely történetének, hiszen a falakon nyomot hagyott mindenki, aki itt megfordult. Nagy volt a sürgés-forgás október 23-án is, amikor immár ötödik alkalommal tartották meg a Kiállni Sosem ART című eseményt. A Vajdasági Ifjúsági Fórum rendezvénye a kezdetektől sok fiatalt mozgósít, a kiállítók mellett azok száma is népes, akik érdeklődnek kortársaik tevékenysége iránt. Hét fiatal művész mutatta be alkotásait, és négy régi kiállító is falra akasztotta friss műveit.

Gajdos Edina fényképekkel érkezett. Jelenleg a budapesti KREA Design Iskola művészeti és médiafotográfus szakán tanul. Leginkább a riportfotók érdeklik, és a divatfotó sem áll tőle távol. Képein különleges érzékenységgel mutatja be alanyait. Kiss Klaudia a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium tanulója. Rajzol. Grafitceruzával. Egyelőre művészetként tekint a művészetre, szeretné a hétköznapokat színesíteni vagy grafitosítani — áll a bemutatkozásában. Jenei Anita a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán tanul festészetet. Az absztrakt s az illúziót alkotó vonalak érdeklik, a textúrák, színek játéka. Szabó Róbert Zentáról utazott a tárlatra. Ő a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium egykori tanulója, színművésznek készül, de aktívan fotózik is, immáron négy-öt éve hobbiszinten. Mészáros Dániel az újvidéki Művészeti Akadémia hallgatója, szobrász szakon tanul, de nem áll tőle távol a dizájn sem. Izgalmas projektummal érkezett: papír- és lefotózott szobrok. Losonc Edina már régebb óta foglalkozik művészettel, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának hallgatója képalkotás szakon. Az absztrakt is érdekli, de a realisztikus irány is. Garai Bálint is a KDTG tanulója, néhány éve kezdett el fotózni, a hétköznapi életből ragadja ki témáit. Ezenkívül ír is.

A fiatal és feltörekvő művészek mellett négy régi kiállító is visszatért a Kiállni Sosem ART falaira. Ők pedig Vas Attila, Varga Emília, Úri Friderika és Lak Zoltán.

A Kiállni Sosem ART-ot 2018-ban indították, hogy teret nyújtsanak a vajdasági fiataloknak, illetve hangot adjanak a művészetnek s az alkotási folyamat fontosságának. Az ifjú képzőművészeknek nincs túl sok lehetőségük, hogy megmutassák munkájukat, így a VIFÓ fontosnak tartotta, hogy erre megoldást találjon. A megmutatkozás mellett arra is van lehetőségük, hogy kapcsolatot létesítsenek, nemcsak egymással, hanem a szakma képviselőivel is.
A programon belül találkozókat, kerekasztal-beszélgetéseket is szervez a VIFÓ csapata, melyek keretében a fiatal művészek már befutott alkotókkal mint mentorokkal találkozhatnak és ismerkedhetnek meg.

A kiállítást Suhajda Zita képzőművész nyitotta meg, majd Szollár Ádám, a VIFÓ elnöke is szólt az egybegyűltekhez, az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiről is megemlékezve. Szem, száj és fül is jóllakott, hiszen a megnyitó után a szerény, de annál finomabb állófogadáson kívül Roncsák Marcell is emelte a hangulatot gitárjátékával.

De a szavak helyett inkább a képek beszéljenek. Ha pedig kedvet kaptak, siessenek, a kiállítás ugyanis október 30-áig látogatható.

Fényképezte: Szerda Zsófi

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..