home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Ki mint vet...
Fehér Márta
2018.06.17.
LXXIII. évf. 23. szám
Ki mint vet...

Kisebbségi törvények a parlament előtt — Tiltakozás — Jutalom

Kisebbségi törvények a parlament előtt

A nemzeti tanácsi törvényen kívül a kisebbségi kerettörvényt, a nyelvhasználatról, illetve az anyakönyvekről szóló törvény módosítását vitatja meg a kedden kezdődött legújabb ülésén a szerbiai képviselőház. Emellett az állami ügynökségekre vonatkozó jogszabály is napirenden szerepel. „Ez utóbbira van egy módosítási indítványunk a részarányos foglalkoztatást illetően, ugyanúgy, ahogyan a tartományi és önkormányzati hivatalnokokról, valamint a közszolgálatról szóló törvényre is volt”nyilatkozta Pásztor Bálint. A Vajdasági Magyar Szövetség politikusa, frakcióvezetője kifejtette: azt szeretnék elérni, hogy azonos képesítés megléte esetén a kisebbségekhez tartozó személyek előnyben részesüljenek. A kisebbségi törvényekről elmondta, hosszú egyeztetések folytak, mielőtt a javaslatok a parlament elé kerültek elfogadásra. A VMSZ beterjeszt módosítási indítványokat, viszont ezekről már megegyeztek Branko Ružić szakminiszterrel. Ezek a törvények összhangban lesznek a vajdasági magyarság igényeivel — vélekedett Pásztor Bálint. Úgy fogalmazott: nem itt tartottak néhány hónappal ezelőtt, ám sikerült mindent a helyére tenni. A parlament még ebben a hónapban elfogadja az említett törvényeket.

 

Tiltakozás

Helyenként a hétfői lapzárta idején is folytatódott a tiltakozás a drága benzin miatt. Az autósok a hét első munkanapján 7 óra 20 perc körül lezárták Újvidéken a Futaki úti piacnál levő útkereszteződést, Belgrádban a Gazela hidat és a Zrenjanini utat. Az akció június 8-án kezdődött, a közösségi oldalakon szervezett megmozduláshoz Belgrádon kívül egyebek között Újvidék, Szabadka, Kragujevac, Niš, Pancsova és Šabac csatlakozott. 17 óra körül az autósok leállították járművüket, így tiltakozva a túlságosan magas üzemanyagár miatt. A fővárosban több hidat járhatatlanná tettek, a tömegközlekedés is megállt egy időre. Voltak, akik az üres autópálya-szakaszon fociztak, szelfiztek, beszélgettek.

Egy hónap alatt a benzin ára átlagosan 4,8, a dízelé pedig 6,2 százalékkal nőtt. A 95 oktános ólommentes ára elérte a 152,7, az eurodízelé a 157,9, a jobb üzemanyagok literje pedig a 167 dinárt.

A tiltakozáshoz hétfőn a Szerbiai Független Földművesek Társulásának tagjai is csatlakoztak. Elfogadhatatlannak tartják, hogy amíg az Európai Unióban a földművesek 60-70 eurocentet (kb. 90 dinárt) fizetnek az üzemanyagért, addig Szerbiában 170 dinárt. Bejelentették, radikálisabb útlezárások következhetnek, ha nem csökken az ár.

Az állami vezetők szerint a tiltakozások mögött az ellenzék áll, a demonstrálók viszont azt hangoztatják, céljuk, hogy Szerbiában olcsóbb legyen a benzin, ezért a jövedéki adó csökkentését követelik. (Szerbiai RTV, B92, N1)

 

Jutalom

 Az orvostudományi kar száz legsikeresebb diplomása kapott munkahelyet a szerbiai egészségügyi intézményekben. A munkaszerződéseket személyesen Aleksandar Vučić nyújtotta át a fiataloknak a Szerbia Palotában. Az államfő szerint ez egy különleges nap volt az ország számára, mert azt bizonyította, hogy más szemmel is lehet nézni az itthoni jövőre. Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter kifejtette, a legjobb száz kezdő orvos nemcsak munkahelyet kapott, de az állam a szakorvosi képesítését és a doktori tanulmányait is pénzeli. A politikusok azt ígérik, ezentúl félévente felkutatják a legjobb egyetemistákat, és támogatják őket a továbbtanulásban, valamint az elhelyezkedésben.(Tanjug, Szerbiai RTV)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..