home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Ki lesz a világbajnok?
(T. T.)
2010.06.16.
LXV. évf. 24. szám
Ki lesz a világbajnok?

Még négy nap, és választ kapunk a 2006. év legnagyobb érdeklődésre számot tartó kérdésére, amely egy hónapig háttérbe szorította a kül- és belpolitikai történéseket, a mindennapi problémákat, az általános megélhetési nehézségeket s minden más aktuális kérdést. Június 9-étől bolygónk lakóin...

Még négy nap, és választ kapunk a 2006. év legnagyobb érdeklődésre számot tartó kérdésére, amely egy hónapig háttérbe szorította a kül- és belpolitikai történéseket, a mindennapi problémákat, az általános megélhetési nehézségeket s minden más aktuális kérdést. Június 9-étől bolygónk lakóinak milliói ültek le naponta a képernyő elé, hogy megnézzék a világbajnokság egy-egy mérkőzését, hogy szurkoljanak a kedvenc válogatottnak, együtt örüljenek vagy bosszankodjanak vele a siker vagy a kudarc fölött. Az esélyesek köre egyre szűkül - lapunk megjelenésének időpontjában már az egyik döntős kiléte is ismert - és sokunkban felmerül a kérdés: vajon Brazília hatodszor, Olaszország és Németország negyedszer, Argentína harmadszor, Anglia és Franciaország másodszor, vagy pedig egy még világbajnoki cím nélküli ország válogatottja uralkodhat-e a világ futballéletében az elkövetkező négy éven keresztül. Ki lesz a világbajnok? - kérdeztük olvasóinktól.
ZVEKANOV Borisz hajdújárási főiskolai hallgató:
- Véleményem szerint a világbajnoki címet valamelyik dél-amerikai válogatott szerzi meg, az én szívemhez az argentin válogatott áll a legközelebb. A világbajnokság alatt meglepett a németek jó játéka. Felhagytak kemény, statikus játékfelfogásukkal, s így szemre is tetszetősebbé vált a futballjuk. Szurkoltam az afrikai csapatoknak, de a negyeddöntőre sajnos már egy sem maradt belőlük. Szemmel látható azonban az a nagy fejlődés, amelyen az elmúlt világbajnokság óta keresztülmentek. Hogy miért az argentinok lesznek a világbajnokok? Elég csak a játékoskeretre pillantanunk, amely nevesebbnél nevesebb labdarúgókból tevődik össze, szinte bármelyikük képes arra, hogy akár egyetlen villanással is eldöntse a mérkőzést.
TESITY Ervin palicsi labdarúgás-kedvelő:
- Úgy gondolom, esélyességről aligha lehet beszélni a világ futballjának kiegyensúlyozottsága miatt. Ezt a megállapítást mégis cáfolja az idei világbajnokság. Ukrajna válogatottjának kivételével ugyanis az összes negyeddöntőbe jutott csapat esélyes a végső győzelemre. Talán ezért is lehet Olaszország az egyik favorit, mert, ugye, Sevcsenkóék legyőzése kötelező. A csoportmérkőzések után Portugáliát esélyesként tartottam számon, de a rengeteg sárga lap, valamint a kiállítások keresztülhúzhatják számításaikat. A végére jöjjön a két legesélyesebbnek tartott gárda: Brazíliának eddig szinte minden összejött, beleértve a négy évvel ezelőtti világbajnokságot is (akkor klasszisteljesítménnyel lettek világbajnokok), én mégis úgy érzem, hogy ezúttal nem tudják megismételni franciaországi teljesítményüket és valahol megbotlanak a döntőbe vezető úton. Így nem marad más, mint Argentína.
BATHÁZI Ákos szabadkai munkanélküli:
- A világbajnokság kezdete előtt Brazíliát tartottam a favoritnak, de játéka egy kicsit elmaradt a várttól. Szerintem titkos esélyesnek számított Hollandia válogatottja. Marco van Basten szövetségi kapitány azonban ráfizetett arra, hogy olyan tapasztalt öreg rókákat hagyott otthon, mint Roy Makaay, Clarence Seedorf vagy Edgar Davids. S akkor arról már ne is beszéljünk, hogy a ,,tulipánok' szakvezetője a portugálok elleni mérkőzésen személyes sérelmei miatt nem küldte pályára Ruud van Nistelrooyt. A hollandok feletti győzelem szárnyat adott a portugáloknak, s ha túljutnak az angolokon (a találkozóra lapzárta után került sor), meg sem állnak a világbajnoki címig.
KELEMEN Tamás nagykikindai főiskolai hallgató:
- Egyértelműen Brazília. A csapatot huszonhárom világsztár alkotja, akiket Carlos Alberto Parreira kiváló szakértelemmel kovácsolt egységes csapattá. Igaz, hogy a csoportmérkőzések folyamán, s talán azóta sem, nyújtották Ronaldinhóék azt a játékot, amit milliós szurkolótáboruk elvár tőlük, de ennek ellenére bezsebelik hatodik világbajnoki címüket is. Esetleg az olasz válogatott szólhat bele a világbajnoki cím sorsába, mivel nekik van a legjobb védelmük a németországi világbajnokságon, habár a támadójátékuk nem az igazi. A braziloknak talán egy picit gyengébb a védelmük, de a középpályás és a támadósoruk egyértelműen világelső, s éppen ez az, amivel esélyesebbnek számítanak Olaszországnál. Csalódott lennék, s egyben az egyik legnagyobb igazságtalanság történne, ha nem a selecao nyerné el a világbajnoki címet.
BÉRES Imre szabadkai újságárus:
- Brazília a legnagyobb esélyes a világbajnoki cím megszerzésére, mivel az egyik legelismertebb csapat, a legjobb játékosok alkotják. Még a cserejátékosaik is egytől egyig klasszisok, a legszebb futballt játsszák a vb-n. A brazil együttes a világbajnokságon körülbelül negyvenszázalékos teljesítményt nyújtott az első néhány találkozón, utána hatvanszázalékosat, de még most sem mutatta meg, mire képes, ha teljes erőbedobással játszik. A világbajnokság egészét értékelve elmondhatom, hogy a spanyoloktól sokkal többet vártam. Szerbia és Montenegró válogatottjának kár is volt kimennie Németországba, de Ghána és a többi afrikai csapat - noha csak Ghána jutott tovább a csoportból - megmutatta, hogyan is kell focizni. A második helyre a németeket várom, mivel sokkal jobban játszanak, mint általában.
HAVASI Balázs szabadkai vállalkozó:
Lehet, hogy sokan meglepődnek, de szerintem a portugálok nevetnek majd a végén. Figóék kitűnő csapattal rendelkeznek, a játékosok technikásak, s az esélyesség terhe sem nyomja a vállukat. A két évvel ezelőtti Eb-n is rájuk fogadtam, de akkor a játék szépségét megölő görög válogatott nyerte el Portugália kellős közepén a trófeát. Scolari együttese még soha nem nyert világbajnoki címet, így éppen itt az ideje, hogy végre egyszer nekik is kijöjjön a lépés. A sokkal esélyesebb franciák, olaszok és németek nem bírják el az esélyesség terhét, így a portugálok lesznek a befutók.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..