home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Ki kell állni a vajdasági magyar érdekekért
Talpai Lóránt
2012.04.25.
LXVII. évf. 17. szám
Ki kell állni a vajdasági magyar érdekekért

* Egykor Zenta polgármestere volt, ezért adódik a kérdés: mennyire elégedett a jelenlegi városvezetőség munkájával? Mi változott azóta, javult-e, vagy inkább romlott a város helyzete?- Az elmúlt néhány év nem igazán hozta el a várva várt változást, inkább egy helyben topogás történt Zentán....

* Egykor Zenta polgármestere volt, ezért adódik a kérdés: mennyire elégedett a jelenlegi városvezetőség munkájával? Mi változott azóta, javult-e, vagy inkább romlott a város helyzete?
- Az elmúlt néhány év nem igazán hozta el a várva várt változást, inkább egy helyben topogás történt Zentán. Az előző időszakban több jelentős projektumot sikerült megvalósítani, mint amennyit a jelenlegi városvezetés fel tud mutatni. Itt főként a színház felújítására, illetve az utak aszfaltozására gondolok. A mostani vezetőség inkább a közvagyon kiárusításával foglalkozik és a kisbefektetéseket próbálja nagyobbnak feltüntetni. Ezenkívül a Magyar Nemzeti Tanáccsal való pereskedés is sok pénzbe került, a költségvetést is kényesen érintette - ráadásul rossz színben tünteti fel a várost. Minden pert elveszített az önkormányzat, az elmozdított dolgozók ugyanis sorozatosan pereket indítottak, s megnyerték őket az önkormányzat ellenében. A befektetésekkel kapcsolatban még érdemes megemlíteni, hogy voltak olyanok is, amelyeket mi nem szavaztunk meg, mert pénzkidobásnak tartottuk. Ilyen volt például a szökőkút látványtervének az elkészítése.
* Ha sikerül mandátumot szereznie a köztársasági parlamentben, hogyan, illetve mivel tudja támogatni Zentát és környékét?
- A jelenlegi képviselő asszonyt egykor mi hatalmaztuk fel, hogy nyújtson be törvénymódosítási javaslatot arra, hogy a zentai alapbíróságot helyezzék vissza Zentára. Mint ismeretes, a visszahelyezés azóta még nem történt meg. Én mint Tisza menti köztársasági képviselőjelölt úgy gondolom, erkölcsi kötelességem ezt a feladatot sikerre vinni, hiszen ez kétségtelen előrelépés volna Zenta számára. Fontos lenne az is, hogy Vajdaság megkapja a költségvetésből a hét százalékot, mivel ez magára a Tisza mentére is kedvező hatású volna, például a Nagyberuházási Alapból finanszírozott nagyobb programok vonatkozásában.
* Milyen általános célokat fogalmazott meg önmaga számára, ha esetleg bekerül a parlamentbe?
- Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy ezt a bizonyos ötödik helyet felajánlották, illetve azt a lehetőséget, hogy ötödik parlamenti képviselőként szerezhessek mandátumot. Ha bejutok a parlamentbe, akkor Zentának és környékének is lesz magyar képviselője. Bízom benne, hogy ezáltal könnyebben megnyílhatnak majd a különféle minisztériumok ajtói a problémáink előtt. Hiszen parlamenti képviselőként olyan helyekre is bejuthat az ember, amelyekre helyi politikusként nem igazán. Vajdaság szempontjából nagyon fontos volna, hogy a költségvetési pénzek ne csak papíron legyenek meg, hanem a valóságban is felhasználhatóvá váljanak. Ezáltal a nagybefektetéseket is könnyebben lehetne megvalósítani. Fontosnak tartom még azt is, hogy magam is hatékonyabban támogathassam a Vajdasági Magyar Szövetség jelenlegi képviselőinek következetes munkáját. Ami azt jelenti: meghátrálás nélkül ki kell állni a vajdasági magyar érdekek mellett és a tartományt is ily módon képviselni. Persze, ehhez egy élhetőbb ország kellene, amely jogállamként működik, a rendezettebb viszonyok pedig jövedelmező külföldi befektetéseket is hoznának.
* Mint ismeretes, ön közgazdász, tehát főként gazdasággal foglakozik. A Vajdasági Magyar Szövetség is azt szeretné, ha a parlamentbe kerülésével a parlamenti frakciót erősítené egy gazdasági szakember. Mi erről a véleménye és milyenek a vajdasági magyarság kilátásai gazdasági téren?
- Közgazdászként és magánemberként is azt kell sajnos mondanom, hogy az ország gazdasági helyzete lesújtó. Mint már említettem, először is jó alapok kellenének és jól szabályozott gazdaságpolitika ahhoz, hogy a külföldi befektetők nagyobb számban jelenhessenek meg térségünkben. Hiszen ha érzik, hogy rendezett, illetve stabil az ország helyzete, és profithoz jutnak, akkor egyre többen fognak befektetni vagy vállalkozást indítani. A mezőgazdásággal is többet kellene foglalkozni, hiszen több esetben is ez az ágazat húzta ki az országot a szakadékból.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..