home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Ki kaphat szavatolt nyugdíjat?
Talpai Lóránt
2021.08.05.
LXXVI. évf. 31. szám
Ki kaphat szavatolt nyugdíjat?

Csak a valóban rászorulókat támogatnák — A kultúráról szóló törvény módosítása — Előkészületben a legalizációról szóló törvény

Csak a valóban rászorulókat támogatnák

Milan Krkobabić vidékfejlesztési miniszter ismét felvetette az úgynevezett szavatolt nyugdíj, avagy a legrosszabb anyagi helyzetben levő nyugdíjasoknak járó szociális juttatás kérdését. A miniszter szerint azok a szerbiai férfiak és nők lennének jogosultak erre, akiknek nincs nyugdíjuk, sem más bevételük vagy ingatlanjuk. Az alapfeltétel, hogy már elmúltak hatvanöt évesek. „Elég sok nyugdíjas van, akinek minimális a bevétele, viszont csak azokat ölelnénk fel a programmal, akiknek valóban segítségre van szükségük. Ezt pedig a kidolgozott szociális kártyák alapján tudnánk megállapítani, azok ugyanis kimutatják majd az egész család vagyonát és helyzetét” — hangoztatta Krkobabić. A miniszter arra is rámutatott, hogy elsősorban ezeknek az embereknek a helyzetét kell definiálni, mivel mindenekelőtt földművesekről, azon belül is nőkről van szó, akik vidéken élnek. A nyugdíjasok szakszervezetei szerint a garantált juttatás mindenképp jelentős lenne, de arra is emlékeztetnek, hogy sok szerbiai polgár nyugdíja továbbra is nagyon alacsony. (Tanjug)

 

A kultúráról szóló törvény módosítása

A szerb parlament elfogadta a kultúráról, valamint a könyvtári és információs tevékenységről szóló törvény módosításait. A jövőben a miniszter nemzeti kulturális tanács megválasztására irányuló javaslatának olyannak kell lennie, hogy legalább 40 százalékban szavatolja az alulreprezentált nem képviselőinek a részvételét, akiknek a kulturális intézmények igazgatótanácsának összetételében is ugyanilyen arányban kell jelen lenniük. Mindez a felügyelőbizottságok összetételére is vonatkozik. Gordana Čomić emberi és kisebbségi jogokért, valamint társadalmi párbeszédért felelős miniszter a módosítások kapcsán kiemelte, a kulturális intézmények háromtagú felügyelőbizottságában az alulreprezentált nem képviselői legalább 40 százalékban legyenek jelen, ugyanez érvényes a tizenegy tagú nemzeti kulturális tanács esetében is. A könyvtári és információs tevékenységről szóló törvény módosításai azt is előírják, hogy csak olyan személy lehet könyvtárigazgató, akinek egyetemi végzettsége van, és legalább ötéves munkatapasztalata kulturális intézményben. (Tanjug)

 

Előkészületben a legalizációról szóló törvény

A legalizációról szóló új törvény mintegy 2 millió, illegálisan felépített objektum számára nyújthat végleges megoldást. A tervezett és egyszerűsített eljárás legfontosabb kitétele, hogy minden, 2015-ig felépített objektumot automatikusan bejegyeznek a kataszterben, azt viszont még nem pontosították, hogy mekkora lesz az illeték az ingatlantulajdonosok számára, illetve hogy mindenki megkapja-e a „tiszta” papírokat. A törvény előkészítői egyébként olyan modellt keresnek, amellyel eleget tesznek a városépítési feltételeknek is, hogy ne alakuljon ki teljes káosz ebben a kérdésben. Az új jogszabály írói külön gondot fordítanak arra, hogy az intézmények, melyek akadályozták a korábbi törvényt, ha csak lehet, teljes mértékben kikerüljenek a döntéshozatalból. Ez annak a lehetőségnek a kiküszöbölésére is vonatkozik, hogy egyes tisztviselők szolgáltatások elvégzését vagy kenőpénzt követeljenek a kérvényezőtől. „Teljes és olcsó legalizációt szeretnék, hogy az emberek fizessék az ingatlanadót, nincs szükségünk egyszeri és gyors bevételekre, nem szeretnénk, ha ez lenne a korrupció forrása a helyi tisztségviselők számára” — nyilatkozta Aleksandar Vučić szerb elnök a törvénnyel kapcsolatban. (Blic)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..