home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
Ki hogyan telel?
(tv. T.T.)
2006.01.31.
LXI. évf. 5. szám
Ki hogyan telel?

A téli időjárás egyik szokásos velejárója térségünkben, hogy ilyenkor hideg van. A múlt héten fogcsikorgató hideg volt. A nem mindennapi időjárás sokaknak okozott kellemetlenségeket. De a télnek is megvan a maga szépsége. Kevés gyerek van, aki ne szeretné a havat, ilyenkor lehet szánkózni,...

A téli időjárás egyik szokásos velejárója térségünkben, hogy ilyenkor hideg van. A múlt héten fogcsikorgató hideg volt. A nem mindennapi időjárás sokaknak okozott kellemetlenségeket. De a télnek is megvan a maga szépsége. Kevés gyerek van, aki ne szeretné a havat, ilyenkor lehet szánkózni, hógolyózni, hóembert építeni. Persze, a hólapátolás már kevésbé szórakoztató. Az igazán kikapcsolódásra vágyók azonban megindulnak a hegyek irányába, hogy hódoljanak téli kedvteléseiknek. A héten arra voltunk kíváncsiak, hogy kedves olvasóink megengedhetik-e maguknak a téli üdülést. Ki hogyan telel az idén? - kérdeztük.
BERCSÉNYI Balázs szabadkai közgazdasági technikus:
- Hát, sajnos az idén sem megyek telelni, de az igazat megvallva, nem is igazán vágyakozom rá. Tulajdonképpen még sosem voltam telelni a szó legszorosabb értelmében, azaz még sohasem síeltem. Ennek főleg a pénzhiány az oka. Örülök, ha nyaranként meg tudok magamnak engedni egy tengerparti üdülést. A teleléssel az a legnagyobb gondom, hogy körülbelül a duplájába kerül, mint egy sima nyaralás az Adrián. Az évi költségvetésembe nem igazán fér bele. A másik ok, amiért nem járok telelni, az a hideg időtől való borzongásom. A zöld színt sokkal jobban szeretem, mint a fehéret. Persze, a téli üdülés nemcsak a síelésben, illetve a téli sportokban merül ki. Télen is el lehet utazni mondjuk Brazíliába vagy más üdülőhelyre, és síelés helyett a Copocabanán strandolni, de hát ebben az esetben is a legnagyobb gondot megint csak a pénz okozza. A családban sem tudok senkit, aki rendszeresen járna telelni, mindenki a nyaralásokat részesíti előnyben. Lehet, hogy egyszer majd elmegyek telelni, de elsősorban a síelés, illetve a snowboard kedvéért, merthogy szeretem a sportokat és a testmozgást. A telelés nálam munkából áll, és ilyenkor, amikor kint repkednek a mínuszok, a négy fal közé szorulok, nem szívesen mozdulok ki. És egyébként is: télen nem lehet élvezni a hideg sört.
KOVÁCS Árpád szabadkai munkanélküli:
- Fázósan. Hatodik éve nincs munkám, így a családi költségvetés is elég szegényes. Telelni még soha nem voltam, és úgy néz ki, hogy egyhamar nem is fogok. Azt azonban sajnálom, hogy még a gyerekeimet sem tudom elküldeni az iskola szervezésében telelni, mert olyan sokba kerül, hogy egyszerűen képtelen vagyok előteremteni a rávalót. Tüzelőről kell gondoskodni, ami ugyebár szintén nem olcsó mulatság, és a télirevalót is be kell készíteni, az áramot, az albérletet fizetni. Itthon telelünk, fázunk, és azért imádkozunk, hogy a tüzelő kitartson a tél végéig. Ruházkodni is kell, a gyerekek sorra kinövik a tavalyi télikabátot és a csizmát. Minden garasnak megvan a helye, de még így is marad számos olyan rés, amit nem is tudunk betömni. Nem könnyű helyzet, de valahogy majdcsak megbirkózunk vele. Ha találnék végre egy jól fizető állást, sok minden megváltozna. Addig azonban marad az itthon való telelés, és azt hiszem, nem lesz ez másként a nyár beköszöntével sem. Már nem is emlékszem, hogy mikor nyaraltunk utoljára! Sajnos, minden luxusról le kell mondanunk, de legalább annak örülhetünk, hogy együtt vagyunk egészségben.
DROBINA Róbert palicsi közgazdász:
- Az elmúlt évek során volt már szerencsém néhány alkalommal a hegyekben telelni, és mindig igen kellemes élményekkel és tapasztalatokkal tértem haza. Az idén nem tervezünk telelést, mivel a menyasszonyommal júniusban tartjuk az esküvőnket, és szeretnénk valamilyen különleges helyre elutazni nászútra. A megtakarított pénzt tehát inkább erre az utazásra fordítanánk. Jövőre talán eljutunk valamerre, a kívánságlistánk első helyén a szlovén Alpok szerepelnek. Imádok síelni, legalább olyan csodálatos élmény, mint nyáron a fürdés, vagy még annál is jobb. Amikor általános iskolás koromban először mentem Szlovéniába téli üdülésre, az elsők között voltam, aki elsajátította a síelés tudományát, s a kezdők között is az egyik legjobbnak számítottam. Talán ezért is oly kedves dolog számomra a telelés. Ennek is megvan a maga különös varázsa. Míg a nyarat a meleg, a tenger, a pálmafák jellemzik, addig a télnek a vakító fehérség, a hegyvidéki táj, a hó csikorgása adja meg a hangulatát. Csodás érzés, amikor az ember suhan a fenyőfák között. Igaz, hogy nagy a hideg, de ha az ember sportol, mozog, akkor a zimankót sem érzi annyira elviselhetetlennek.
JANKOVICS Tamás kispiaci vállalkozó:
- Az idén a sípályák bővelkednek hóban külföldön és belföldön egyaránt. Mielőtt még befizetnénk a kevésnek egyáltalán nem mondható összeget, érdemes telefonon a hó minősége felől érdeklődni. Sok helyen feltüntetik a hóréteg vastagságát, de megfeledkeznek a minőségéről. Nekem 2003-ban a szlovákiai Tátrában sikerült az új léceket hazavágnom, azaz eltörnöm. Akinek a síelés egyfajta narkotikum, az igyekszik minden évben eljutni a hegyekbe, mert aki egyszer belekóstolt e téli sportba, az egy életre megszereti. Az idén Magyarországon voltunk telelni, még az újévi ünnepeket is a havas tájakon köszöntöttük.
SZTANCSIK Teodóra nagykikindai főiskolai hallgató:
- Mindig álmodoztam róla, hogy milyen varázslatos érzés is lehet sebesen száguldozni a havas lejtőkön lefelé, miközben sorra hagyom magam mögött a hótól roskadozó fenyőfákat. Az idén ez a kívánságom teljesülni fog, ugyanis a barátommal befizettünk egy tíznapos ausztriai üdülésre. Rendkívül izgatottan várom már az indulás napját, hiszen imádom a telet, a téli tájat, a fehérséget, ami minden rosszat, minden szennyet eltakar. Azt mondják, nem túl nehéz megtanulni síelni, remélem, nekem könnyen megy majd. A főiskolán minden vizsgát idejében leraktam, így nyugodtan, kötelezettségektől mentesen vethetem be magam a téli örömökbe. Az utóbbi időben a vizsgák miatt a barátomra sem jutott elég időm, most ezt a mulasztást bőven lesz alkalmam pótolni.
HÓDOSI Matild szabadkai nyugdíjas:
- Ugyan már, kérem, én és a telelés? Fiatalkoromban nem voltam telelni, hát vénségemre már ugyan nem megyek. Megmondom őszintén, régebben kedvem ugyan lett volna, de az anyagi helyzetünk nem tette lehetővé a kimozdulást, most pedig se kedvem, se pénzem arra, hogy telelni menjek. A telet, a hideget sem szeretem, csúsznak a járdák, és ha az ember nem elég óvatos, könnyen a kórházban találhatja magát. Ha rajtam múlna, megszüntetném a telet, s az ősz után azonnal tavasz következne. Amellett, hogy a tél okozta bosszúságoktól megszabadulnánk, a pénztárcánk is gazdagabb maradna jó néhány bankóval.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..