home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
„Ki, ha nem a VMSZ?”
Kartali Róbert
2023.12.13.
LXXVIII. évf. 50. szám
„Ki, ha nem a VMSZ?”

Vasárnap sorsdöntő választások elé néz a vajdasági magyarság. A Vajdasági Magyar Szövetség közösségi érdekképviseletének kardinális szerepe van mind a belgrádi parlamentben, mind az újvidéki képviselőházban. Ennek megtartása elengedhetetlenül fontos, mivel az érdekképviselet hiánya súlyos következményekkel járna a magyar közösségre nézve, hiszen kizárólag a VMSZ tudja a szerbiai politikai porondon a magyarság számára fontos ügyeket prioritásként kezelni.

A választások tétjéről dr. Pásztor Bálinttal, a VMSZ megbízott elnökével beszélgettünk, aki élete egyik legnehezebb időszakában kellett hogy a lehető legerősebb oldalát mutassa. A tragédiát nem is volt ideje feldolgozni, máris a közösségi érdekeket kellett előtérbe helyeznie. Egyszersmind a VMSZ elnöki tisztsége sokkal inkább önfeláldozó munka és felelősség, mintsem kiváltság. De mi lesz a választások után, függetlenül az eredményektől, mit tervez Pásztor Bálint?

— A temetés után azonnal egy kampányidőszak kellős közepén találtuk magunkat mindannyian. Ez az időszak most a vajdasági magyarság történetében a ’90-es évek óta a legnehezebb, nemcsak számomra és a családom számára, hanem a VMSZ és a vajdasági magyar közösség számára is, hiszen apám hatalmas űrt hagyott maga után a vajdasági magyar közéletben. El kellett foglalni a megbízott elnöki helyet, hiszen enélkül a választáson sem tudtunk volna elindulni. A VMSZ tanácsa bennem látta Pásztor István életműve folytatásának lehetőségét, illetve azoknak a munkamódszereknek a továbbvitelét, amelyek alapján a VMSZ egy sikeres párttá vált. Amikor ő átvette a pártot 2007. május 5-én, akkor nagyjából 46 000 szavazója volt a VMSZ-nek. Most jobb a helyzet, és ezt azoknak mondom, akik napi szinten temetik a vajdasági magyar közösséget. Én úgy lettem nevelve, hogy a közösségi érdek, a munka mindenek felett áll. Azt is megtanultam apámtól, hogy a stratégiát nem szem elől tévesztve mindig csak a következő feladatra kell koncentrálni, úgyhogy legyen most egy sikeres választási eredményünk december 17-én. Két dolgot viszont szeretnék nagyon világosan elmondani. Az egyik, hogy a VMSZ-en belül nincsenek és nem is lesznek belharcok, a másik pedig, ha a VMSZ közgyűlése úgy dönt, akkor teljes mandátumra is vállalni fogom az elnöki tisztséget.


Kép: VMSZ-sajtóiroda

* Miért létfontosságú a magyar érdekképviselet a szerbiai és a tartományi képviselőházban?

— Mivel több tíz olyan kérdéskör van, amely kizárólag a VMSZ számára fontos. Ilyen az illegális migránsok visszaszorítása, és hogy tűnjenek el a tereinkről, az utcáinkról, ami be is következett másfél hónappal ezelőtt. Beérett a VMSZ munkája, mert kizárólag mi tartottuk fontosnak, hogy a lakosaink biztonságának garantálása legyen az első számú szempont. Ezenkívül a magyar önkormányzatok infrastrukturális fejlesztéseinek az ügye is egy ilyen kérdés. A közösségünk szempontjából olyan létfontosságú projektumokat tudtunk megvalósítani, amelyek hozzájárultak az embereink életminőségének javításához. Ilyen kérdéskör a nemzeti identitás megőrzése szempontjából fontos ügyeknek a képviselete, úgymint az oktatás, a kultúra, a tájékoztatás. A kisebbségi politizálás nem csak nálunk, mindenhol arról szól, hogy folyamatosan az elért, a kivívott eredményeket megpróbálják eltörölni vagy negatív irányba módosítani. Minden egyes alkalommal, amikor oktatási, tájékoztatási, kultúráról szóló törvény van napirenden a parlamentben, akkor nagyon észnél kell lenni, hogy ne csorbuljanak a kisebbségi jogok. És igen, ez a koalíció ellenére is így van. Mindenhol így van, így van Erdélyben is, és máshol is.

* Miért szavazzanak a VMSZ-re a választópolgárok?

— Ha a VMSZ és a magyar közösség érdekképviselete meggyengülne, akkor azt a vajdasági magyar közösség már rövid távon is nagyon határozottan és erőteljesen megérezné. A politikában az erő mértékegysége a szavazat-, illetve a mandátumszám, és ahhoz, hogy mi önállóan, független módon tudjunk politizálni, ahogy eddig is, szükség van arra, hogy önálló képviselőcsoportunk legyen, valamint arra, hogy a tartományban meg tudjuk őrizni, illetve jó esetben mindkét helyen növelni tudjuk a jelenlétünket. Ügyeket csak kellő számú szavazattal tudunk hatékonyan képviselni, mert egyáltalán nem mindegy, hogy valamit negyven-, ötven-, hatvan- vagy hetvenezer ember nevében kérünk.

* Sokan legyintenek a választások hallatán, mondván: minek szavazni, úgysem változik semmi. Nekik mit üzenne?

— Azt üzenném, hogy ha nem szavaznak, akkor csak rosszabb lehet, mert senki más nem fogja felkarolni a számunkra fontos ügyeket. Ha mi nem lettünk volna határozottak, akkor a migránsok még mindig itt grasszálnának az utcáinkon, ha nem lettünk volna kitartóak, akkor a vízlecsapolási illetéket még mindig nem törölték volna el, ha nem lettünk volna állhatatosak, akkor nem valósult volna meg a Hódegyháza—Tiszaszentmiklós vagy a Kispiac—Ludas út építése. Ugyanígy küzdünk más területeken is a projektumok megvalósításáért. Szokták kérdezni, mikor lesz Csantavér és Orom között út, erre az a válasz: akkor, ha lesz erős magyar érdekképviselet, és ha a VMSZ olyan pozíciókat szerez, hogy ezt követelheti a jövőben. Ha nem, akkor ezt más nem fogja követelni, hiszen ne gondolja senki, hogy Belgrádban bármely belgrádi székhelyű pártnak a vezető tisztségviselői tudják, hol van Csantavér vagy Orom. Arról nem is beszélve, hogy esetleg ne úgy döntsenek, hogy a kérdéses szakasz helyett valahol Közép-Szerbiában aszfaltozzanak ki egy utat.

* Minden egyes szavazat számít — sokszor hangoztatott szófordulat. Az előző választások alkalmával az élet ékes példát adott erre. Mi volt akkor, és most mit nyerhet a VMSZ, ha minél többen részt vesznek a voksoláson a 6-osokat bekarikázva?

— A Fidesz 2002-ben veszítette el a kormányzás lehetőségét, ami minimális szavazatszámon múlott. Ennek lett a következménye a nyolc éven át tartó Gyurcsány-korszak, melyet itt is megtapasztaltunk. Mi pedig a legutóbbi választáson éreztük meg a saját bőrünkön, mivel is jár az, amikor az emberek hátradőlnek, és nem szánják rá azt a 15 percet, hogy elmenjenek szavazni. 65 szavazaton múlott a VMSZ hatodik mandátuma. Azért fontos, hogy maximálisan jó eredményeket érjünk el, mert ez hozhatja el azt, hogy a következő időszakban — és most állítólag rövid időn belül nem lesz országos választás — olyan lehetőségeink legyenek, amelyeknek köszönhetően minden vajdasági magyar számára fontos ügyeket tudunk felvállalni, illetve sikerre vinni. Senki más ezt helyettünk nem tette meg eddig sem, és nem tenné a jövőben sem. Ezt egy nagyon egyszerű költői kérdéssel lehet szemléltetni, mely így szól: ki, ha nem a VMSZ?

* A magyarországi élpolitikusok közül többen jelezték, hogy támogatják a VMSZ-t, sőt világhírű művészek és sportolók is részt vettek a kampányban. Orbán Viktor kezdte a sort, a kampányzáró rendezvényre pedig Szijjártó Péter jön. Ez nem csupán a választópolgárok, de a szerb politikai elit számára is üzenetértékű?

— Azt üzenik ezzel a magyarországi és a Kárpát-medencei politikusok és más közéleti személyiségek, hogy a VMSZ és a vajdasági magyar közösség nincs egyedül, számíthatunk a nemzet összefogására. És hogyha az anyaországiak meg a Kárpát-medenceiek velünk vannak, akkor nekünk is össze kell kapaszkodnunk, és a lehető legjobb eredményt elérnünk december 17-én. Valóban Orbán Viktor miniszterelnökkel indult a sor, megerősítettük a szövetséget a magyar kormány, valamint a Fidesz és az VMSZ között. Konkrét ügyekről is beszéltünk, és már megoldás is született mindhárom ügyben. A Horgos 2 határátkelő nyitvatartása azóta 24 órás. Elindult a Szeged—Szabadka vasútvonal is, utasbarát menetrenddel, kora reggeltől késő estig lehet közlekedni a két város között. Folytatódik a gazdaságfejlesztési program, a december 5-én megjelent 2 pályázaton a kistermelők, illetve a kisvállalkozók tudnak pályázni, összesen 4 milliárd forint értékben, és folyamatban van egy házvásárlási pályázat is a Prosperitati Alapítvány menedzselésében. A Fidesz jelentős erőkkel vett részt a VMSZ kampányában. Ennek az az oka, hogy amikor a miniszterelnöknél voltam november 10-én, akkor vittem egy listát, és arra számítottam, hogy majd közülük néhányan el fognak jönni. Még haza sem értem Budapestről, de már hívtak, hogy mindannyian el fognak látogatni. Jött még ugye Szalai Ádám, a válogatott egykori csapatkapitánya és Mága Zoltán, aki ingyenesen tartott két gyönyörű hangversenyt édesapám emlékére. A kampányzáróra Szijjártó Péter mellett érkezik még Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is, amit azért tartok fontosnak, mert nemcsak az anyaország van velünk, hanem a teljes Kárpát-medencei magyarság is. Ugyanezért tartom fontosnak azt, hogy a kampány végén négy órát utaztam egy irányba, hogy egy óra erejéig a felvidéki magyar pártszövetség közgyűlésén megjelenjek, képviselve a VMSZ-t és a vajdasági magyarságot, hiszen összetartozunk. Ezt ki kell fejezni, kampány ide vagy oda. Ezután rohantam vissza Adára, hogy itt a fiatalokkal találkozzak.

* Milyen volt a kampány hangulata, milyen visszajelzések érkeztek?

— A VMSZ-kampánynak három arca volt, Kovács Elvira, Juhász Bálint és én. Mi hárman Nyugat-Bácskától kezdve Észak-Bánáton át Dél-Bánátig, illetve Szerémségben és Dél-Bácskában rengeteg településre ellátogattunk. Ezt viszont mi nem csak a kampányidőszakban csináljuk, de most különösen fontosnak tartottuk, hogy mindenhova elmenjünk, és azt tapasztaltuk, hogy noha ez egy nehéz időszak, az emberek bizakodóak, és segíteni szeretnének. Érzik a választások tétjét, egységet és erőt szeretnének demonstrálni, egy emberként állva a VMSZ mögött. Remélem, hogy ez december 17-én, a szavazás napján is meg fog mutatkozni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..