home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Kézművesség az újrahasznosítás jegyében
Szakáll Laura
2022.02.09.
LXXVII. évf. 5. szám
Kézművesség az újrahasznosítás jegyében

Kitűnő hobbi, segít a stresszoldásban, és a környezet megóvásához is hozzájárul — ez a papírfonás. Egyre többen választják a kézművesség ezen formáját, hiszen az alapanyagok is könnyen elérhetőek. A kosarak, figurák, díszek és tárolók ugyanis régi újságokból készülnek ragasztó, festék, lakk és hozzáadott dekorációs elemek felhasználásával.

A péterrévei Szekeres Melániához mindig közel állt a kézművesség. Kötött, hímzett, dekupázs technikát is alkalmazott, de a papírfonás volt az, ami igazán elnyerte a tetszését. Korábban varrónőként dolgozott, amikor pedig megszületett a második gyermeke, otthon maradt. Először az interneten nézelődött hobbi után kutatva, ekkor ismerte meg a papírfonás alapjait. Két éve folyamatosan fejleszti magát, gyakorol, és egyre bonyolultabb tárgyak készítésébe is bele mer vágni.


Az alany felvételei

— Sok dolgot kipróbáltam a kézművesség terén, de ami nem áll a kezemre, azzal már nem foglalkozom. A papírfonással két éve kezdtem ismerkedni, a szülés után. Az interneten láttam egy képet egy papírfonással készült tárgyról. Ez nagyon megtetszett, utánajártam, videókat találtam. Így tanultam meg az alapokat. Egyre több videót néztem, az interneten olyan személyekkel ismerkedtem meg, akik szintén ezt a hobbit űzik. Bevallom, még mindig tanulok, hiszen sok minden van, amit még nem tudok, de ha szükséges, segítséget kérek. Én újságot használok alapanyagként. Fényes papírt, például reklámújságot nem alkalmazok, mert azt nagyon le kellene festeni, s így nem látszódnának a fonási bordák.

* Hogyan készül el egy tárgy ezzel a technikával?

— Először is feldarabolom az újságot. 10 centiméteres részekre vágom, melyeket esernyődróttal szoktam felsodorni. Próbáltam hurkapálcával is, de az nem felelt meg. Miután elkészül a sok papírcső, következhet a fonás. Attól függően, hogy mit tervezek, illetve mekkora az alap, három vagy négy szállal kezdek dolgozni. Néha el kell venni belőle, máskor megtoldani, és így haladunk a fonással. Lehet sablonnal és nélküle is dolgozni. Én sablonnal szoktam, mert nekem még így egyszerűbb. Tálak, kisvödrök, csészék vagy bármi jöhet, amit bele tudok tenni, és azt körbefonom. Faragasztót használok, nekem az vált be. Próbáltam a lekenésnél a tapétaragasztót is, amikor keményítem a dolgokat. Olló, csavarhúzó vagy más szúróeszköz is kell, hogy be tudjunk nyúlni a fonás közé. Ragasztópisztoly is szükséges az összeillesztésekhez, és a festék sem maradhat el. A végén lakkozni kell, mert az ad fényt a tárgyaknak. Mivel én kezdő vagyok, szoktam kérdezgetni azokat, akik már régebb óta fonnak, meg a videókat is nézem, mert onnan is merítek ötleteket. Akik már tapasztaltabbak, azt mondják, nem kell idegeskedni, ha valami nem sikerül elsőre, mert ehhez a technikához évekre van szükség.

* Milyen tárgyakat készít papírfonalból?

— Az első darabom még mindig itt van a polcon. Senkinek sem adtam oda, mert nem annyira szép, mint a mostani munkáim. Ez egy csésze, melybe virágot tettem. Ha ránézek, tudom, hogy ez volt az első munkám. Volt egy kosaram is, azt viszont elajándékoztam. Vázákat, kiscsizmákat és más dísztárgyakat is készítek. Például kisbiciklit kosárral, melybe bele lehet tenni valamit, virágot vagy édességet. Emellett a tárolók is népszerűek. Az ünnepekre is készülök. A múlt évben húsvétra rengeteg tyúkot, nyuszit fontam, illetve Valentin-napi szívecskéket is formáztam. Elég sok pálcát kell feltekernem, hogy legyen miből dolgozni. Ezeket festeni kell, a színeket én választom magamnak, de ha valaki másnak dolgozom, akkor ő is eldöntheti, milyen színt szeretne.

* Kikapcsolódásként éli meg a papírfonást?

— Igen, mert nagyon megnyugtat. Kora reggel szoktam ezzel foglalkozni, amikor a férjem elmegy dolgozni, vagy késő este, amikor már alszanak a gyerekek. Olyankor nyugodtan nekiülhetek, de így sajnos nem tudok olyan intenzíven haladni, ahogyan szeretnék. Tervezem, hogy más technikákkal kombinálom. Most nincs itthon varrógépem, de ha volna, tudnék textilből vagy filcből elemeket készíteni, kis szíveket, figurákat, melyekkel a fonott tárgyakat díszíthetném.

* Hogyan tudják önt elérni azok, akik vásárolni szeretnének?

— Az elkészített munkákat lefotózom, feltöltöm a közösségi oldalra, a kézművescsoportoknak is tagja vagyok. Aki érdeklődik, üzenetben jelentkezik, ha pedig külön igénye van a színt illetően, akkor azt megbeszéljük. Van, aki rám bízza a színválasztást. Vásárokba nem járok, mert nincs autónk, és annyi termékem sincs itthon, mert az összes tárgy, melyet eddig készítettem, elkelt. Nem tudok előre dolgozni, ez zavar, mert szeretném, ha lennének tárgyak raktáron. Sok csészét készítek, mert egy virágüzlet vásárolja őket, és ezekbe karácsonyi, nőnapi, születésnapi ikebanákat, kompozíciókat tesz. Amikor a virág tönkremegy, akkor ezekben a fonott csészékben bármit, például cukorkát is lehet tartani.

* A papírfonás környezettudatos hobbi.

— Eleinte összeszedtem itthon, illetve felvásároltam a boltban a már nem aktuális újságokat. Most már sok ismerősöm is nekem adja a régi napilapokat, magazinokat. Sok újságom van itthon, de ezeket folyamatosan használom is, ezért hamar elfogynak. Új ötleteim is vannak, sok tárgy található a bakancslistámon — vagy eladásra, vagy magamnak.

A papírból sodort fonal Japánból ered. A II. világháború alatt Finnországban ruhákat, egyenruhákat is készítettek ezzel a technikával. Napjainkban dísztárgyak, dekorációs elemek alapanyaga a papírfonal.
Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..