home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Kezdünk hasonlítani
Tóth Péter
2023.06.26.
LXXVIII. évf. 25. szám
Kezdünk hasonlítani

Erőszakhullám, háborús konfliktusok, tiltakozó tömegek, árvizek, földrengések, egyéb természeti katasztrófák. Sajnos szűkebb pátriánk is érintett ezekben a dolgokban. Fontos azonban megjegyezni, hogy korántsem valamiféle lokális jelenségről, helyi anomáliáról van szó.

Logikus az a magatartás is, hogy akárcsak az olyan esetekben, amikor egy járvány idején sok a beteg, az egyén elsősorban a saját egészsége, önmaga sorsa miatt aggódik. Amikor megbetegszünk, gyakran azon (is) morfondírozunk, hol szedtük össze a betegséget, mit nem csináltunk jól, aminek következtében aztán a meggyengült immunrendszerünk nem tudta kivédeni a fertőzést. Az sem újdonság, hogy amikor sokasodnak a gondok, azok az erők, amelyek nincsenek úgynevezett hatalmi pozíciókban — de szeretnék, ha abba kerülnének —, megpróbálják kihasználni a helyzetet arra, hogy átvegyék az irányítást. Ilyenkor van az, hogy egy-egy beteg elme szörnyű gaztettéért is a „rezsimet” hibáztatják.

Megfigyelhető azonban, hogy a fajsúlyvesztéssel küszködő, de továbbra is a világ legfejlettebb államának tekintett országban is gyakori az iskolai, családon belüli erőszak és az egyéb szörnyűségek. De a többi, demokratikus és jóléti jelzővel illetett államban is sajnos mind gyakoribbak az ilyen nemkívánatos megnyilvánulások. A diktatúrákra viszont nem igazán jellemző, ami azonban még véletlenül sem egyenlő azzal, hogy a diktatúra bármilyen formája kívánatos lehet. Még akkor sem, ha voltak olyan, a történelmünkre nagy hatással bíró gondolkodók, akik egy társadalmi réteg diktatúrájának bevezetésében látták a szebb jövő kezdetét.

Világunk és a benne uralkodó állapotok azonban annyira összetetté váltak, hogy a fejlemények előreláthatatlanok. A rendszerelméleti megközelítés, a korábban bevált módszerek a trendek és folyamatok előrejelzésére most csődöt mondtak. Az emberiség, vagy legalábbis a civilizáció zászlóshajójának tekintett nyugati világ, a jelek szerint egyfajta lelki, erkölcsi, szellemi lepusztulási lejtőn gurul lefelé. Jelenünket már egyre inkább normálisnak nem tekinthető, degeneratív mintázatok határozzák meg. A gyökerekhez való visszatérés ugyanakkor klasszikus értelemben nem kivitelezhető, mert maga a világ mindig is folyamatos változásban volt. Utópia azt hinni, hogy olyan lesz majd minden, mint régen. Valamiféle normalitáshoz azonban vissza kellene térni, és a fenyegető káoszt valamiféle rendezett káosszá „degradálni”.

A természet, melynek magunk is csak részei vagyunk, súlyos sebektől „vérzik”. Tudni kell azonban, hogy a történelem minden tragédiáját mi magunk okoztuk. Feltehetjük ugyan a kérdést, hogy hol siklott ki az idő, mikor és miért kezdődtek el a rendkívül káros folyamatok, mikor indultunk el rossz irányba? Valójában ma már rá sem lehet ismerni a korábban mindenki által csodált Nyugatra. Az utóbbi hatvan-hetven évben a folyamatosan bővülő anyagi háttér, a jóléti társadalmakban kialakuló tárgyi és szellemi környezet felgyorsította a negatív folyamatokat.

A jelek szerint az emberek tudati immunrendszere meggyengült, egyes személyeknél pedig meg is roppant. Ez lehet az oka, hogy a legsúlyosabb identitásválság, a közösségek széthullása, az egyéni önvédelmi reflex leépülése éppen azokban az országokban figyelhető meg, amelyekhez korábban hasonlítani szerettünk volna. A negatív jelzőkkel jellemezhető folyamatokat illetően sajnos már valóban kezdünk hasonlítani.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..