home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Kezdődik az oltás az AstraZeneca vakcinájával Szerbiában
Pannon RTV
2021.02.22.
LXXVI. évf. 7. szám
Kezdődik az oltás az AstraZeneca vakcinájával Szerbiában

Megérkezett a brit-svéd gyártmányú védőoltás az országba.

Holnaptól már az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinával is oltanak Szerbiában. Ma ugyanis megérkezett az első 150 ezer adag brit-svéd gyártmányú védőoltás az országba. Az AstraZeneca vakcinával együtt egyébként Szerbia már négyféle oltóanyaggal rendelkezik. A polgárok továbbra is szabadon választhatnak, hogy a ma érkezett brit-svéd gyártmányú oltást, a Pfizer/BioNTech vakcináját, az orosz Szputnyik V-t, vagy a kínai Sinopharm által készített szérumot szeretnék-e felvenni.

Vasárnap reggel landolt a belgrádi Nikola Tesla Repülőtéren az a gép, amely az első, 150 ezer AstraZeneca védőoltást hozta Szerbiába. A brit-svéd fejlesztésű vakcinaszállítmány Indiából érkezett és a tervek szerint hétfőtől már oltanak is vele - ezt mondta Aleksandar Vučić szerb államfő, aki Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter, Sian MacLeod, az Egyesült Királyság szerbiai nagykövete és Vijay Kumar India belgrádi nagykövetségének főtitkára mellett személyesen fogadta a szállítmányt. Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Már holnaptól elérhető lesz az AstraZeneca koronavírus elleni védőoltás a lakosainknak. A polgárainknak egész Szerbia területén lehetőségük lesz felvenni az AstraZenecát, vagy ismertebb nevén az oxfordi vakcinát.”

Fotó: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Vučić szerint a koronavírus fertőzések száma márciustól jelentősen csökken majd az országban, hiszen a tömeges oltást megkezdését követően Nagy-Britanniában ez volt tapasztalható. „Drasztikusan csökkenek a számok Nagy-Britanniában és én arra számítok, hogy ez márciustól következhet be nálunk, amikor a vakcina megmutatja hatékonyságát, illetve erejét. Nekünk a vakcinán kívül nincs más alternatívánk. Büszke vagyok Szerbiára, amely megőrizheti második helyét az európai országok között és, hogy a lakosság arányát tekintve meg is tudjuk közelíteni Nagy-Britanniát.”

Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter pénteken arról beszélt, hogy Szerbia újabb megegyezést kötött a Pfizer/BioNTech-el, így a második negyedévben az eredetileg tervezett fél millió helyett 1,2 millió, míg a harmadik negyedévben további 1 millió 190 ezer adag ilyen vakcina érkezik majd az országba.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..