home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Kevés után még kevesebb?
Fehér Márta
2018.02.19.
LXXIII. évf. 7. szám
Kevés után még kevesebb?

​​​​​​​Két és fél millióra csökkent a fizetése — Az új őrület: a mosókapszula-evés — A szerb rendőrség a Facebookon — Magyarok a FEST-en

Két és fél millióra csökkent a fizetése

Január 31-éig kellett benyújtaniuk a közszereplőknek vagyonnyilatkozatukat. A Korrupcióellenes Ügynökség honlapján megjelent „vallomásokból” szemezgetett a Blic. Eszerint Dušan Bajatović, a Szerbiai Gázművek igazgatója, aki két felügyelőbizottságnak is a tagja, emellett köztársasági  parlamenti képviselő is, havonta csaknem 50 000 dinárral kevesebbet visz haza, noha igazgatói fizetése szinte 3000 dinárral emelkedett. Bajatović így „mindössze” 2 429 861 millió dinárt kap a számlájára havonta. Héthektáros birtok, két víkendház, két autó, egy kamion, egy utánfutó, bankmegtakarítás — ezeket sorolta még fel a legjobban fizetett tisztségviselő. A vagyonnyilatkozatából kiderül, sem családi háza, sem lakása nincs.

Ana Brnabić kormányfő eddig 110 164 dináros fizetést kapott, ezentúl havonta 5664 dinárral jár neki több. Bevallása szerint több kataszteri községben is örökölt földet, de hogy hány hektárról van szó, azt nem tüntette fel. Egy 328 négyzetméteres tetőtéri lakása van, és még két háza, összesen 200 négyzetméteresek. Toyotáját lízingre vette, a bankban nem spórol.

Maja Gojković fizetése is nőtt 7717 dinárral, így 136 054 dinárt keres havonta. Ehhez további 80 000 dinárt kap a bizottsági elnöki tisztségéért és lakhatási támogatásként.

Radomir Nikolić kragujevaci polgármester még 100 000-et sem keres, mégis 10 hektár erdő és legelő tulajdonosa, melyhez tavaly 70 ár földet vett. Mladen Šarčević oktatási miniszter is ingatlanváltozást jelentett be — az új bevallása szerint már nem tulajdonosa a korábban jelzett 3,5 szobás lakásnak, „csupán” egy hatszobás ház és egy kétszobás lakás birtokosa. (Blic)

 

Az új őrület: a mosókapszula-evés

Bizarr kihívás hódít a tinédzserek körében: a fiatalok lenyelik a folyékony mosóport tartalmazó kapszulát, majd erről mobilfelvételt készítenek, melyet feltöltenek a közösségi csatornákra. Az idén januárban jelentek meg az első kihívásvideók, melyeken mosókapszulát esznek. „Heccből” a szájukban szétpattintják a vékony filmréteget, majd a bátrabbak alkoholt isznak rá. Pedig ez ivás nélkül is rosszulléthez vezethet. Az elmúlt hetekben Amerikában több kamasz került kórházba mérgezés miatt. Szerbiában az illetékesek szerint még nem hódít ez az őrültség, viszont az orvosok figyelmeztetik a polgárokat, és arra kérik a szülőket, magyarázzák el gyermekeiknek, hogy ez vegyi égési sérüléshez, súlyosabb esetben pedig kómához is vezethet, mely akár napokig is eltarthat. Egyébként „sima” rosszulléttel is orvoshoz kell vinni a gyereket, ha részt vett ebben a bizarr, veszélyes kihívásban. (Politika)

 

A szerb rendőrség a Facebookon

Hivatalos oldalt nyitott a szerbiai belügyminisztérium a legnagyobb közösségi portálon. Követői az egyenruhások rendes tevékenységén kívül érdekességekre is számíthatnak, ígérik az illetékesek: az emberek a rendőrök bátor, hősies tetteiről, humánus gesztusairól és meglepő hobbijairól is értesülhetnek. Rengeteg történetet és képet osztanak majd meg a terepről, hogy az oldal követői láthassák, hogyan telik egy belügyes munkanapja, továbbá érdekes videókat is feltöltenek, illetve a polgárokat érintő fontos információk is megtalálhatóak lesznek. Az oldal címe: www.facebook.com/srbijamup

 

Magyarok a FEST-en

Mészáros Márta filmje, az Aurora Borealis — Északi fény is versenybe száll az idei FEST fődíjáért. Az alkotást március 1-jén, 2-án és 3-án vetítik Belgrádban. A február 23-án kezdődő belgrádi nemzetközi filmfesztivál életműdíját Szabó István magyar rendező veheti át, a közönség a filmes visszatekintések kategóriájában Szabó István Koncert, valamint Variációk egy témára című rövidfilmjeit láthatja. A rendezvény egyik díszvendége Mundruczó Kornél lesz, legújabb filmjét, a Jupiter holdját pedig az európai alkotásokat bemutató válogatás keretében tekinthetik meg az érdeklődők. A filmmustrán tíz, Oscar-díjra jelölt alkotást is bemutatnak. (MTI)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..