home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Kettős mérce
Tóth Tibor
2021.07.21.
LXXVI. évf. 29. szám
Kettős mérce

Mint ismeretes, a közelmúltban olasz sikerrel ért véget a kontinens tizenegy városában megrendezett labdarúgó-Európa-bajnokság, melyet az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) Equal Game, azaz Egyenlő Játék szlogennel hirdetett. Ha már egyenlő játék, akkor feltételezhetjük, hogy a csapatok egyenlő feltételek, egyforma körülmények között játszhatták mérkőzéseiket, ami nem teljesen fedi a valóságot. Mintha a pálya egy kissé lejtett volna az angolok számára, hiszen amíg egyes válogatottak néhány ezer kilométert utaztak mérkőzéseikre, addig a háromoroszlánosoknak mindössze egy röpke „római vakációra” kellett elutazniuk, majd az ukránok legyőzése után újra Londonban folytathatták szereplésüket. A dánok elleni elődöntőben ajándékbüntetőt kaptak Gareth Southgate fiai, és hathatós játékvezető-segédlettel kerültek a fináléba.

Az egyenlőség elve nemcsak a pályán, hanem a lelátón sem valósult meg. Az UEFA a magyar válogatott mindhárom Eb-mérkőzése után vizsgálatot indított a magyar szurkolók állítólagos diszkriminatív megnyilvánulásai miatt. Az UEFA közlése szerint a Portugália elleni mérkőzés alatt homofób transzparensek jelentek meg a magyar szurkolók között, a franciák ellen rasszista bekiabálásokat és huhogást hallottak egyesek (a francia játékosok mindezt nem tudták megerősíteni, néhány labdarúgó pedig egyenesen cáfolta, hogy hasonló történt volna), a müncheni, németekkel vívott csata alkalmával pedig különböző, stadionon belüli és kívüli diszkriminatív gesztusok fordultak elő. A gyorsan lezárult vizsgálat értelmében a magyar együttes soron következő két hazai mérkőzésén nem lehetnek nézők, emellett a Magyar Labdarúgó-szövetséget még 100 000 eurós pénzbírsággal is sújtották. A büntetés az UEFA égisze alatt történő meccsekre vonatkozik, tehát a világbajnoki selejtezőkön megtölthetik a nézők a Puskás Arénát. A nemzetközi szervezet illetékesei viszont szemet hunytak afelett, hogy Münchenben, a Németország elleni csoportmérkőzés előtt a hazai nézők kifütyülték a magyar himnuszt, egy szurkoló pedig a pályára befutva, szivárványos zászlót lobogtatva provokálta a magyar labdarúgókat. Az esettel kapcsolatban a bajor ügyészség igen, az UEFA viszont nem indított vizsgálatot.

Bizonyára a magyar szurkolók között is akadnak fenegyerekek, viszont az országokat és a válogatottakat egyenlő elbírálásban kellene részesíteni. A kivételezés nem vet jó fényt arra a szervezetre, amely Európa futballját irányítja.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..