home 2024. május 08., Mihály napja
Online előfizetés
Kettős mérce
din
2005.11.29.
LX. évf. 48. szám

Kasza József szerint vannak arra utaló jelek, hogy a temerini incidenst megrendeztékA temerini incidens ügyében hozott jogerős ítélettel összefüggésben tartott a múlt héten sajtótájékoztatót Kasza József, a VMSZ elnöke, miután a Szerbiai Legfelsőbb Bíróság helybenhagyta az újvidéki Kerületi Bíróságn...

Kasza József szerint vannak arra utaló jelek, hogy a temerini incidenst megrendezték
A temerini incidens ügyében hozott jogerős ítélettel összefüggésben tartott a múlt héten sajtótájékoztatót Kasza József, a VMSZ elnöke, miután a Szerbiai Legfelsőbb Bíróság helybenhagyta az újvidéki Kerületi Bíróságnak a temerini öt magyar fiatalember ügyében összesen 61 év börtönbüntetésről hozott elsőfokú ítéletét. A legnagyobb magyar párt vezetője szerint a szerbiai igazságszolgáltatásban kettős mércét alkalmaznak. Kasza rámutatott arra, hogy hasonló bűncselekményért ebben az országban még sohasem róttak ki ilyen drákói büntetést. Megítélése szerint egyedülálló az is, hogy az eljárás valamivel több mint egy éve alatt már megszületett a jogerős ítélet. Kasza hangsúlyozta, hogy amennyiben a vád tartalma igaz, úgy a VMSZ nem vállalhatja fel az eset jogorvoslását, de egyre több az arra utaló jel, hogy megrendezett bűncselekményről van szó.
Kasza József feltette a kérdést, vajon hogyan lehetséges az, hogy amíg Biljana Plavšić egykori boszniai szerb államelnök háborús bűncselekmény elkövetéséért tíz év börtönbüntetést kapott, addig a temerini fiúkra ennek a többszörösét rótták ki. A VMSZ elnöke emlékeztetett a tavaly július 11-én Maradékon történt gyilkossági kísérletre, amikor egy bizonyos Milan Bradić ,,Megdöglesz magyar kutya!” felkiáltással fegyverből súlyosan megsebesítette Ipacs Józsefet, majd megakadályozta hogy a segítségére sietők elsősegélyben részesítsék. Ebben az ügyben azóta sem született meg még az elsőfokú ítélet sem. Kasza felhívta a figyelmet arra is, hogy ugyancsak ez a helyzet a törökkanizsai verekedés esetében, amikor szerb nemzetiségű fiatalok betörtek egy zártkörű rendezvényre, és súlyos testi sértést okoztak az ott tartózkodó magyar gyerekeknek. ,,2004 márciusában a belgrádi dzsámit felgyújtották, a tettesek 3-5 hónap börtönbüntetést kaptak” -- sorolta tovább a VMSZ elnöke, majd feltette a kérdést, hogy hogyan fordulhatnak elő ilyen esetek a független szerbiai igazságszolgáltatásban egy olyan társadalomban, amelynek élén egy ismert jogi szakértő, egy legalista, magát az igazság élharcosának feltűntető személy áll.
Kasza szerint felettébb elgondolkodtató, hogy Mile Dragić becskereki ,,üzletember”, akit több mint 300 millió eurós visszaéléssel vádolnak, egy hónap után szabadlábra került, míg Ágoston Gabriella és Nemes Gábor 1,5 millió dináros állítólagos visszaélése ügyében a vizsgálati fogság több mint öt hónapig tartott.
A kettős mércét ecsetelve a VMSZ elnöke elmondta, hogy egyszerre tett bűnvádi feljelentést rágalmazásért Sepsey Csaba és Mirko Bajić ellen. Míg Sepseyvel már a harmadik tárgyalást is megtartották, addig Bajić esetében még az elsőt sem tűzték ki.
A VMSZ elnöke bejelentette, hogy a temerini fiúk ügyében több fórumot is megkeres. Mivel a gyerekeket a börtönben súlyosan bántalmazzák, alapvető emberi jogaikat sem tartják tiszteletben, a VMSZ Sonja Biserko emberi jogi szakértőhöz, a Helsinki-bizottság belgrádi irodájának vezetőjéhez fordul. A párt támogatja a szülők követelését, hogy az egész ügyet vizsgálják újra, s ennek érdekében a VMSZ Boris Tadić köztársasági elnököt és a Strasbourgi Nemzetközi Bíróságot fogja felkeresni.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..