home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Kettős jubileumi ünnepség
Fehér Márta
2021.12.02.
LXXVI. évf. 48. szám
Kettős jubileumi ünnepség

Fennállásának 15. évfordulójáról, valamint az intézményes szabadkai magyar tanítóképzés 150. évéről emlékeztek meg az MTTK alkalmi rendezvényén. Dékáni köszöntőjében dr. Ivanović Josip kitért arra, hogy Szabadkán 1778-ban szervezték meg az első tanítóképző tanfolyamot (ennek 230. évfordulójáról emlékezett meg a város és az intézmény 2008-ban), az intézményes képzés viszont 150 éves múltra tekint vissza: 1871-ben hozták létre Szabadkán az első tanítónő-képezdét, melynek épülete a Gombkötő utcában helyezkedett el, majd 1896-ban felépült az első méltó objektum is erre a célra, ez pedig a mai Ivan Goran Kovačić Általános Iskola épülete.

— Az anyaország támogatásával megvalósított felújítási munkálatoknak köszönhetően most is Szabadka egyik legszebb épületében folyik a magyar tanítóképzés — mutatott rá, majd ismertette az elmúlt tizenöt év legfontosabb történéseit. — 2006-ban a zombori tanítóképző kar programjait vettük át, ám már 2008-ban saját programokat akkreditált az intézmény, az okleveles tanító, illetve az okleveles óvodapedagógus szakot, és már a rákövetkező évben, 2009-ben a mestertanító programot. 2013-ban a mester-óvodapedagógus programot is akkreditáltattuk, a környező országokban elsőként. Az okleveles kommunikátor programot csak 2019-ben sikerült hitelesíteni, akárcsak a kollégiumi nevelőit. Az intézményre háruló feladatok közé tartozik e két szak mesterképzési programjának elfogadtatása.


Kettős jubileumot ünnepelt az MTTK

Az MTTK-t bensőséges családi légkör jellemzi, hiszen 250 hallgatót fogad, így a tanárok minden diákot személyesen ismernek, a tanári kar pedig rendkívül összetartó — hangsúlyozta a dékán. Felszólalásában méltatta a korábbi (megbízott) dékánok, dr. Káich Katalin, dr. Takács Márta és dr. Lepeš Josip tevékenységét, és megköszönte Magyarország mellett a Tartományi Képviselőház és a vajdasági kormány, a Magyar Nemzeti Tanács, Szabadka Város és az Újvidéki Egyetem támogatását.

Ünnepi beszédében Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke rámutatott arra, hogy az elmúlt tizenöt év sok súrlódást, vitát, dilemmát is hordott magában, és ezek által kellett eljutni addig, hogy ez az intézmény létrejöjjön és fejlődjön.

— Sokan sokat segítettek ebben, ciklusokon átívelő volt ez az erőfeszítés, és ez eredményezte azt, hogy jubileumot ünnepelhetünk. Szeretnék köszönetet mondani Magyarország kormányainak, az utóbbi három ciklus vonatkozásában különösképpen, a vajdasági kormánynak azért a nyitottságért és segítségért, amit tapasztaltunk, és aminek köszönhetően idáig el tudtunk jutni. Mi, szabadkaiak, amikor a város jövőjéről, vagy vajdaságiak, amikor Vajdaság jövőjéről és perspektíváiról gondolkodunk, akkor a tanítóképzésnek, a felsőoktatásnak, Szabadka felsőoktatási intézményeinek nagy jövőt szánunk. Azt gondolom, hogy ha meg akarjuk fordítani a folyamatokat — márpedig csak akkor van értelme közélettel foglalkozni, ha a folyamatokat jobb irányba tudja fordítani —, akkor ez elképzelhetetlen az egyetemi karok és olyan képzési formák nélkül, amik idevonzzák, itthon tartják a továbbtanulni vágyókat.   

Dr. Dejan Madić, az Újvidéki Egyetem rektora beszédében az MTTK jelentőségét a multikulturalizmus tekintetében emelte ki. Úgy fogalmazott, az egyetem büszke arra a kitartásra és fejlődésre, amelyet a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar bejárt, és további sikeres munkát kívánt.

Dr. Zoran Milošević tartományi felsőoktatási és tudományos kutatási titkár nyilatkozatában azt mondta, az MTTK tizenöt éves működése a demokrácia fokmérője, annak a jövőképnek a jó példája, amelyet Szerbia Vajdaságnak a százhárom évvel ezelőtti csatlakozásakor, 1918-ban megálmodott, és amely ma, 2021-ben sem veszített aktualitásából.


A karnapi ünnepséget a hallgatók alkalmi műsora tette teljessé

A rendezvény ünnepélyességét a hallgatók fellépése emelte. Az intézmény nyugdíjba vonult munkatársát, dr. Lepeš Josipot mentoráltja, majd munkatársa, dr. Halasi Szabolcs tanársegéd méltatta.

— Az ő érdeme az intézményben folytatott tizennégy éves tevékenysége során — melyből három évet megbízott dékáni beosztásban töltött — az MTTK-s szellemiség kidomborítása, a kar épülete teljes körű felújításának megkezdése, a gyakorlóóvoda megálmodása, a tizenhat kutatóműhely létrejötte, a Téli Egyetem megszervezése, a Módszertani Közlöny tudományos folyóirat elindítása, és még sorolhatnám. Mindezekkel együtt igyekezett úgy kialakítani a munkaközösséget, hogy a kollégák ne csak munkatársak, hanem barátok is legyenek, és törekedett a csapatmunkára. Ismertsége és elismertsége a szakmai körökben, személyes hozzáállása és magas színvonalú tudományos tevékenysége, 4 könyve, 172 tudományos cikke és külföldi egyetemeken végzett vendégoktatói munkája volt a biztosítéka annak, hogy az MTTK-t mindenütt nyitott ajtók fogadták, és dékánsága alatt jelentősen bővültek a kar hazai és nemzetközi kapcsolatai. Fontosnak tartotta a Szerbiai Tanítóképző Karok Szövetségéhez való tartozást és a Magyar Rektori Konferenciával történő együttműködést. Munkabírása és kitartása híres volt. Oktatóként szem előtt tartotta a kar sajátos küldetését és azt is, ami munkájában számára mindig prioritás volt, a hallgatók érdekeit. Azt vallotta és vallja, hogy a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karnak a vajdasági magyar felsőoktatás fáklyájának kell lennie.


Az MTTK Pro Facultate-díjjal köszönte meg az intézmény támogatását

Az ünnepség folytatásában dr. Takács Márta pénzügyi és fejlesztési dékánhelyettes átadta a 10 éves jubileumi díjakat a kar három munkatársának: Gábrity Eszternek, dr. Halasi Szabolcsnak és Vinkó Attilának, majd dr. Pintér Krekity Valéria oktatással megbízott dékánhelyettes nyújtotta át a jutalmakat Kalinka Tamás, Magó Anabella, Balla Georgina, Szeteli Lili és Vastag-Géber Judit hallgatóknak, akik kiemelkedő tanulmányi átlaggal fejezték be az előző tanévet. Az MTTK Pro Facultate-díjat adományozott Pirityiné Szabó Juditnak, Magyarország Miniszterelnöksége Nemzetpolitikai Államtitkársága Délvidéki és Diaszpóra Főosztálya vezetőjének, dr. Maruzsa Zoltánnak, Magyarország köznevelésért felelős államtitkárának, Pásztor Istvánnak, a tartományi kormány és a VMSZ elnökének, dr. Zoran Milošević tartományi felsőoktatási és tudományos kutatási titkárnak, valamint Hajnal Jenőnek, a Magyar Nemzeti Tanács elnökének, akik tevékenységükkel nagymértékben hozzájárultak a kar fejlesztéséhez és előrehaladásához.

Fényképezte: Hodolik Boglárka

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..