home 2024. április 30., Katalin napja
Online előfizetés
Kettős állampolgárság
(tv.)
2004.12.22.
LIX. évf. 51. szám
Kettős állampolgárság

A lakossági fórumok vendégei - Szabó Attila felvételeA Vajdasági Magyar Szövetség a tartomány egész területén lakossági fórumokat szervez a kedvezményes honosítási eljárással kapcsolatban. A minap Verbászon és Kúlán tartottak lakossági fórumot, az összejövetelek vendégei dr. Babity János, M...

A lakossági fórumok vendégei - Szabó Attila felvétele

A Vajdasági Magyar Szövetség a tartomány egész területén lakossági fórumokat szervez a kedvezményes honosítási eljárással kapcsolatban. A minap Verbászon és Kúlán tartottak lakossági fórumot, az összejövetelek vendégei dr. Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulátusának vezetőkonzulja, dr. Tóth Anikó konzul, Fremond Árpád VMSZ-es köztársasági parlamenti képviselő, Dudás Károly, a VMSZ elnökségi tagja voltak. Kúlán a vendégeket Valka Károly, az MNT tagja, a kúlai Népkör Művelődési Egyesület alelnöke mutatta be.
Dudás Károly bevezetőjében elmondta, hogy a határon túli magyarság régóta várt erre a magyarországi kormányváltásra, s rendkívül fontos a Kárpát-medencei magyarságnak az, hogy végre visszakapja magyar állampolgárságát.
- A magyar kormány egyértelmű álláspontja az, hogy a határon túli magyarság minél egyszerűbben, minél kevesebb gonddal szerezhesse vissza azt a jogát, ami megilleti. Történelmi pillanat ez, hiszen őseink jogán szerzett jussunkat kapjuk most vissza - emelte ki. A kedvezményes honosítási eljárás részleteiről dr. Babity János számolt be. A vezetőkonzul hozzátette, hogy valóban történelmi pillanatról van szó, és a magyar állampolgárság valóban megilleti a határon túli magyarságot.
- A kedvezményes honosítási eljárás azonkívül, hogy magyar állampolgárságot eredményez, bizonyos értelemben a magyar nemzet békés, határmódosítás nélküli, lelki egyesítéséhez is vezet - mondta. - Megtiszteltetésnek érzem, hogy ebben a folyamatban részt vehetek mint közreműködő, végrehajtó, és - remélem - úgy is mint segítő. Az eljárás a magyar közigazgatási eljárások között kivételesnek számít, s a felmerülő adminisztratív terheket sikerült a minimumra szorítania a magyar államnak.
Hol lehet ezt az eljárást kérelmezni? A Szerb Köztársaságban Magyarországnak két külképviselete van: a szabadkai főkonzulátus és a belgrádi nagykövetség. Mindkét helyen be lehet nyújtani az igénylést. Ezenkívül Magyarország területén minden anyakönyvvezetőnél és a belügyminisztérium Állampolgársági Hivatala Állampolgársági Igazgatóságánál. Mindent összevetve körülbelül 2000 helyen lehet az igényléseket átadni.
Két feltételnek kell eleget tennie a kérelmezőnek. Az egyik: a kérelmező vagy valamelyik felmenője magyar állampolgár volt, ezenkívül beszéli a magyar nyelvet - mondta dr. Babity. - Tehát a kérelmezőnek addig kell visszamennie az időben, ameddig nem talál olyan felmenőt, aki magyar állampolgárként született, vagy valamikor megkapta, de időközben elveszítette magyar állampolgárságát. Például Bácska 1941 és 1945 között visszakerült Magyarország fennhatósága alá, az az egyén, aki valamilyen módon igazolni tudja - katonakönyv, cseléd- vagy munkakönyv, italmérési engedély, anyakönyvi kivonat, igazolvány stb. - felmenője magyar állampolgárságát, az már elégséges a kedvezményes honosítási kérelemhez. A bánáti, illetve a szerémségi születésű kérelmezőknek a trianoni békediktátum előtti időkig kell visszakeresniük egyenes ági felmenőjüket.
Az igazolásra szánt dokumentumokat magyar nyelven kell átadni, vagyis bizonyos esetekben fordításra is szükség lehet (anyakönyvi kivonat, házassági anyakönyvi kivonat), egyes községek kétnyelvű dokumentumokat adnak ki, azaz magyarul is kiállítanak ilyen okmányokat, ebben az esetben természetesen nincs szükség fordításra. Amennyiben fordítani kell, akkor a szerbiai hivatalos bírósági fordítók által készített dokumentumok is megfelelnek. Az érdeklődők a www.allampolgarsag.gov.hu oldalon a legtöbb információt megtalálják a kedvezményes honosítási eljárással kapcsolatban, s az adatlapokat is le lehet erről az oldalról tölteni.
A beszámolót követően a lakossági fórumok részvevői számos kérdést tettek fel a könnyített honosítási eljárással kapcsolatban.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..