home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Kettéosztott lakás
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2023.09.20.
LXXVIII. évf. 37. szám
Kettéosztott lakás

Minden lakásátépítést hosszú megbeszélés, elemzés, igényfelmérés és a lehetőségek kiaknázása előzi meg. Ez többórás munkafolyamat szokott lenni a megbízóval a helyszínen. A most bemutatott lakás igényfelmérése egy kicsit rövidebbre sikeredett, mert a tulajdonosnak hirtelen el kellett sietniük.

A részletes koncepció utáni legutolsó momentum, az, hogy a megrendelő milyen stílust, színvilágot kedvel, kimaradt, de annyira lefoglalt bennünket a helyiségek funkcióinak átdolgozása, hogy hol kell falat építeni és melyiket lehet lebontani, hogy abban a pillanatban a színvilág igazán mellékesnek tűnt.

A lakás maga nem nagy, régi polgári lakásokat daraboltak fel, funkciókat nem kímélve. Az egyik felében a megbízóm mozgássérült fia fog lakni, így valamennyire értelmezhetőbb a felosztás.

Az egyik lakáshoz jelenleg egy-egy fürdőszoba, előszoba és egy nagyobb szoba tartozik, melyet boltív választ el egy kisebb résztől, és a fenn említett kihasználatlan, apró helyiségek. A másik lakáshoz pedig egy nagyobb helyiség, ahol a konyha, valamint a nappali is lesz egyben, valamint egy kisebb háló rész és egy fürdőszoba.

Az első lakás bejáratának kidolgozását nagy gonddal vizsgáltuk meg, hiszen sok felesleges, kisebb fal, egyéb értelmetlen dolog volt megépítve. Egy kihasználatlan részét meg is szüntettünk, jogosan, hiszen a közös udvarból „lopták” el az előző tulajdonosok. A lakáshoz tartozott a ház közös lépcsőjének maradványa is, mely alatt régen egy közös toalett volt kialakítva, ezt is megszüntettük, hiszen nem volt nagy a tér, és a tulajdonosnak sem volt kedve ezt a helyiséget bármire is használni — így az ajtónyílását lezárva egy kisebb gardróbszobát alakítottunk ki a folyosó végében.

Mindössze egyetlen ablak nyílik a szobáról az utca felé, a másik a sötét folyosóra. Bizony a lakás bevilágítását is helyre kellett hozni. A sötét folyosóra néző ablakot befalazásra ítéltük, hiszen nem volt hasznos funkciója, így kaptunk még egy teljes falfelületet a szobában. A nagy szobába került a közösségi rész, vagyis a nappali, mely egyúttal a háló is, mert a nyitható sarok-ülőgarnitúra szolgál az alvásra is. A boltívvel elválasztott terület lett a kis konyha, a gazdasszony nem főz túl gyakran, így neki ez a kicsi konyha tökéletesen elegendő, ő maga mondta: „Nem vagyok egy konyhatündér! Csak pici konyhát tervezz!” Hát pici konyha lett.

A másik lakrészben pedig egy helyiségbe került a konyha a társalgó résszel, valamint még egy kisebb háló rész is ide tartozik, és közben egy falnyi gardrób, amint az egyik helyiségből megyünk a másik felé. A barna több árnyalatát használtuk a tervezés során, a tulajdonos igényei szerint. A lakás elrendezésénél arra törekedtünk, hogy minden megközelíthető és kényelmesen használható legyen kerekesszékkel is, talán ez volt a leglényegesebb ebben a lakrészben, minden más háttérbe szorult. A szélesebb ajtónyílások fontosak voltak a bejárhatósághoz, a fürdőszoba pedig tusolós lett.

Mindkét lakás minden tekintetben a benne lakók igényeit szolgálja a beosztások és a funkciók szerint is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..