home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Kétszemélyes kisautók
Lábadi Loránd
2022.05.04.
LXXVII. évf. 16. szám
Kétszemélyes kisautók

A kisautók besorolásba több modell is belefér, mely négyszemélyes, viszont vannak olyanok is, amelyek öt személy szállítására is alkalmasak, de még mindig kisautónak számítanak. A Fiat 500, Fiat Panda, Opel Corsa, Toyota Aygo, Renault Twingo is — és még lehetne sorolni — ebbe a csoportba tartoznak, és méretüket tekintve valóban kis autónak, szakszerű megnevezésük szerint városi autónak számítanak, de léteznek ezeknél még kisebbek is. Ezeket miniautóknak nevezzük, és sajnos nincs belőlük sok, a választék meglehetősen vérszegény, de ami van, az minőségi.

Nagy számban elektromos meghajtásúak, így minden környezetvédelmi előírásnak teljes egészében megfelelnek. Amelyek benzinüzeműek, azok viszont a legújabb motorfejlesztéseknek köszönhetően már szintén teljesítik a követelmények túlnyomó részét. A legnagyobb különbség a kisautók és a miniautók között az ülések számában van, ezek a modellek ugyanis csak kétszemélyesek, és a csomagtér is viszonylag kis méretű. Jelenleg csak városi használatra ajánlják őket, de a későbbiekben már akár hosszabb útra is megfelelnek majd. Most nézzünk meg néhány modellt, mely már megjelent a piacon, és megvásárolható, vagy majd később lesz kapható, érdekes adatait már láthatjuk.

A Renault Twizy Urban egy régebbi modell, pontosabban 2015-beli. Hossza 2338 mm, szélessége 1396 mm, magassága 1454 mm, öntömege 474 kg, a megengedett össztömeg legfeljebb 690 kg lehet. Az elektromos motor maximális teljesítménye 16 lóerő (12 kW), mellyel a hátsó kerekeket hajtja meg. A végsebessége 80 km/h, ami nagyon jónak számít, a hatótáv 100 km, és ezen a távon az energiafogyasztása 6,3 kWh. Ez a modell egyszemélyes változatban kapható, a 2019. évi ára 7800 euró volt, de természetesen a használt darabok ennél olcsóbbak. Figyelembe véve, hogy nincs sok olyan alkatrész benne, amely tönkremehetne, a meghibásodást minden szervizben meg lehet javítani, egy tökéletes választás lehet mint városi autó.

A következő modell a Toyota C+pod, mely kétszemélyes, és 2021-ben jelent meg. Hossza 2490 mm, szélessége 1290 mm, magassága 1550 mm, öntömege 670 kg. A hatótáv 150 km környékén van, az akkumulátor kapacitása 9,06 kWh, az elektromos motor teljesítménye 12 lóerő (9,2 kW). Az utastér kidolgozásához a legjobb minőségű anyagokat használták, a legszükségesebb adatokat a kis méretű kijelzőn találjuk meg. A Toyota COMS modellje egyszemélyes, de két motorteljesítményű változat közül lehet választani, az első megjelenése 2012-ben volt, és napjainkban is kapható. Az öntömeg 420 kg, a végsebesség 60 km/h. A 32 Ah akkumulátorteljesítménnyel 35 km, az 52 Ah változatúval akár 45 km is megtehető, a maximális teljesítmény 6 lóerő (5 kW). Ezek a miniautók a városi forgalomban ideálisnak mondhatóak, és szinte minden tekintetben kitűnőre vizsgáztak a próbatesztek során.

A következő az orosz Zetta City Module 1, mely prototípus 2017-ben jelent meg. Hossza 3040 mm, szélessége 1600 mm, magassága 1600 mm, öntömege az acélváz miatt 800 kg, ami nem ideális, ezért később majd alumíniumra cserélik le. A két- és négykerék-meghajtású modellek meghajtásáról négy kerékagymotor gondoskodik, melyek maximális összteljesítménye 107 lóerő (80 kW). Az akkumulátor kapacitása 10 kWh, a hatótáv akár 200 km is lehet. Az újabb fejlesztések azt mutatják, hogy sikerül a gyártás megindítása, mely egy újabb sikeres miniautó megjelenését és elterjedését hozza el. Az új modell külalakja már megfelel a mai elvárásoknak.

Egy sikeres olasz—kínai együttműködés eredményeként hamarosan piacra kerül a Xev Yoyo villanyautó, mely a legolcsóbb lehet a kategóriában. Olaszországban fogják készíteni, és mivel egy nagyon egyszerű jármű, a gyártási folyamat sem kerül nagy összegbe. Hossza 2500 mm, szélessége 1500 mm, öntömege 450 kg akkumulátor nélkül. Az akkumulátor kapacitása 9,2 kWh, a villanymotor teljesítménye 10 lóerő (7 kW), a hatótáv akár 150 km is lehet, végsebessége 70 km/h. A jelentősebb motorteljesítményű változat 20 lóerőt (15 kW) ad a miniautónak. Különlegessége, hogy nincs konkrét műszerfala, a kijelzőpanel középen helyezkedik el, és minden szükséges információ megtalálható rajta.

A kínai autógyártás ebben a kategóriában is sikeresen részt vesz. A K3 LSEV nevű modell végsebessége csupán 45 km/h, de ez nem okoz különösebb hátrányt, főleg, hogy egy városi miniautóról van szó. Hossza 2050 mm, szélessége 1250 mm, magassága 1545 mm, öntömege 560 kg. Az akkumulátor kapacitása 12 V (100 Ah), maximális teljesítménye 4 lóerő (3 kW), a hatótáv akár 120 km is lehet.


Fotók: You Tube

A CAN-AM Commander E LSV modell szintén ideális jármű, bármilyen alkalomra. Hossza 3004 mm, szélessége 1489 mm, magassága 1829 mm, öntömege 870 kg. A villanymotor teljesítménye 11 lóerő (8 kW), a meghajtás lehet két-, illetve négykerekes, ami sokat segíthet a rosszabb minőségű utakon. Megtalálhatóak benne a legújabb műszaki fejlesztések, melyek segítségével sikeres miniautó válhat belőle.

Az említett járművek bármelyikének a megvásárlása jó döntés lehet, ha a városi közlekedés adta nehézségeket, bosszúságokat nézzük. A minijárművek elterjedése, köszönhetően a teljesen elektromos meghajtásnak, nagy lépés a környezetbarát közlekedés irányába. Az elektromos üzemanyag jelenleg a legolcsóbb, és ha figyelembe vesszük egy ilyen jármű fogyasztását, akkor nagyon olcsón tudunk közlekedni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..