home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Kétszázötven tamburás a színpadon
Tóth Tibor
2023.11.23.
LXXVIII. évf. 47. szám
Kétszázötven tamburás a színpadon

A Mendicus Művészeti Központ szervezésében tizenegyedik alkalommal tartották meg a Szárazfa Lelke nevű tamburazenekar-fesztivált, mely alkalomból színültig megtelt a 2015-ben felújított csantavéri színházterem. A háromórás program során huszonöt zenekar és kórus lépett közönség elé.

Az első fesztivált négy együttes részvételével 2011-ben szervezték meg, majd kétszer elmaradt, de 2014-től folyamatosan találkoznak a tamburazene művelői és kedvelői Csantavéren. A fesztivál nem versenyjellegű, az együttesek közötti barátságról és a tamburazene szeretetéről szól. A tambura hagyományos magyar hangszer. Az elsőt Budapesten készítették, majd az idők folyamán környékünkön is meghonosodott, és a délszláv népek is átvették. A Mendicus MMK 1995-ben alakult, a Mendicus tamburazenekar 1998 óta létezik, majd 2018-ban létrejött a Mendicus ifjú tamburazenekar, míg tavaly februártól a Mendicus junior-tamburazenekarral bővült a csapatok száma.

A zenekarokat és a közönséget elsőként Sárközi István, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke köszöntötte, aki elmondta, a fesztivál az idei évtől a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű regionális rendezvényévé vált. Gyivánovity Dániel, a VMSZ Szabadkai Városi Szervezetének elnöke kiemelte, sírva vígad a magyar, a szívünk sír, hiszen elvesztettük a tartóoszlopunkat, elnökünket, Pásztor Istvánt.

— A VMSZ egyetlen nap alatt 11 355 támogató aláírást gyűjtött össze a köztársasági parlamenti választásra. Ennél a számnál semmi sem bizonyítja jobban, hogy a VMSZ és a vajdasági magyar közösség összezárt, erős és rendíthetetlen. Az a támogatás, amit a Fidesz-kongresszuson kaptunk, és hogy az egész Kárpát-medence képviselői állva tapsoltak, arról tesz tanúbizonyságot, hogy nem vagyunk egyedül, hogy a szövetséget megerősítettük a magyar kormánnyal, a Fidesszel és a Kárpát-medencei magyarsággal. Pásztor István útján haladunk tovább. Kérem önöket, december 17-én menjenek el szavazni, és karikázzák be a 6-os számot — mondta Gyivánovity Dániel.


Közös zenélés

A műsor a csantavéri Mendicus tamburazenekar, majd a bácsfeketehegyi Betyárok ifjúsági tamburazenekar fellépésével kezdődött. A folytatásban az adai Czéczó Banda, a moholi Csobolyó ME Róna tamburazenekara, a zentai Pöndöly asszonykórus, a bajai Danubia tamburazenekar, az adai Bodros, a bácsföldvári Hajóhúzó tamburazenekar, a tornyosi Ady Endre ME tamburazenekara és asszonykórusa, a zentai Sarkantyú tamburazenekar, a ludasi Konkoly énekegyüttes, a péterrévei Pengetős banda, a Mendicus junior-tamburazenekar, a Szénaboglya néptáncegyüttes, a péterrévei Dr. Kiss Imre MK tamburásai, a szenttamási Arany János ME tamburásai, a tornyosi Handa Banda tamburazenekar, a Temerini Dalárda és Tamburazenekar, a magyarkanizsai Sulyom tamburazenekar, a zentagunarasi Gracza János IME és a Petro Kuzmjak Ruszin ME tamburazenekarai, az óbecsei Pendergő tamburazenekar, a Tamburás Tesók, a kecskeméti Pitykés és az adai Borbolya tamburazenekar lépett közönség elé. A színvonalas műsor végén a 250 fellépő a Csütörtökön virradóra című népdal közös eléneklésével tette még ünnepélyesebbé az estét.

Vörös Róbert, a Mendicus MMK elnöke kiemelte, az idei rendezvény még a tavalyit is felülmúlta, hiszen több résztvevő és több fiatal tamburazenekar mutatkozott be.

— A mai fesztiválon való fellépésünk az 50. volt az idén. Jövőre is hasonlóan tartalmas év vár bennünket, hiszen a számos vajdasági szereplés mellett három magyarországi és két erdélyi fellépés már biztos, novemberben pedig újra megrendezzük a tamburazenekarok fesztiválját — mondta Vörös Róbert.

A rendezvényt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., az MNT és a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság támogatta.

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..