home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Két vajdasági magyar a világ tetején
Tóth Tibor
2022.09.29.
LXXVII. évf. 39. szám
Két vajdasági magyar a világ tetején

A szerbiai birkózók négy aranyéremmel zárták a belgrádi világbajnokságot. A négyből kettő vajdasági magyar versenyző nevéhez fűződik, a zentai Nemes Máté ugyanis a kötöttfogásúak 67, a magyarkanizsai Nagy Szebasztián pedig a 63 kilogrammosok mezőnyében állhatott a dobogó legmagasabb fokára. A két világbajnokkal és a 77 kg-os súlycsoportban 5. helyen végzett Nemes Viktorral hazaérkezésük után néhány nappal, a magyarkanizsai és a zentai fogadás előtt beszélgettem.

— A világbajnoki címért alaposan meg kellett küzdenem. A tavalyi Európa-bajnoki aranyérmem után az olimpián mindenki jobb eredményt várt tőlem, de a tokiói volt az első ötkarikásom, ahol bizonyítani szerettem volna, viszont egy olimpián minden új, minden más. Kihagytam az idei kontinensviadalt, és kipihentem magam a vb-re, mely az év legfontosabb versenye volt számunkra, hiszen hazai szőnyegen szerettük volna bizonyítani, hogy megérdemeljük azt a támogatást, amelyet az országtól és az olimpiai bizottságtól kapunk. Arra azonban senki sem számított, hogy ennyire jó eredményekkel zárjuk a világbajnokságot — mondta Nemes Máté, aki a belgrádi világbajnoki cím előtt a 2019-beli világbajnokságon bronz-, a tavalyi Eb-n pedig aranyérmet nyert.

Máté az indiai Ashu ellen kezdte szereplését, akit technikai tussal múlt felül, majd a nyolcaddöntőben egy igazi nagyágyú, az idei Eb győztese, a török Firat várt rá, akit a közelmúltban a mladenovaci versenyen 3:1-re legyőzött.



Nagy Szebasztián (balról) és Nemes Máté a dobogó legmagasabb fokán (Fotók forrása: Facebook.com/Rvački Savez Srbije)

— Az első menetben leküldtem parterre-be, viszont a pörgetés nem sikerült, és rajtam maradt, amiért 2 pontot kapott, és a török 2:1-es vezetésével mentünk szünetre. A második menetben válldobást hajtottam végre rajta, amiért 4 pontot kaptam, majd fejlefogással próbálkoztam, de nem dobtam el, és a zóna szélénél inkább oldalra vetődtem, elkerülvén, hogy ellenfelem 4 ponthoz jusson. A törökök challenge-et kértek, ami nekem kedvezett, mivel a fejlefogás alkalmával ellenfelem megfogta a lábam, ami szabálytalan, és ezzel már 8:2-re vezettem. Újra lement parterre-be, megpörgettem, és őt is technikai tussal vertem. Negyeddöntős ellenfelemmel, a lengyel Bernatekkel a 2013. évi junior-Eb-n találkoztam először, de a tavalyi varsói Eb-döntőben is őt győztem le. A lengyelt az első menetben megpörgettem, majd a másodikban engem küldtek le, ő pedig a várt fejlefogás helyett pörgetni akart, amit simán kivédekeztem. A meccs végéig hátralévő másfél percet állásból kivédekeztem, és bejutottam a legjobb négy közé, ahol az azerbajdzsáni Jafarov várt rám, akivel még sosem találkoztam. Az első menetet 2:2-es eredménnyel zártuk. A másodikban kétszer megpróbáltam megpörgetni, de nagyon jól védekezett, és éreztem, nem tudok pontot csinálni rajta, így erőmet inkább az állásra tartogattam. Mentem előre, ő többször is megfogta a nyakam, amiért a bírók megintették, és ekkor nekem már csak a kezére kellett figyelnem, hogy ne tudjon támadást indítani. A döntőben a világ- és olimpiai bajnok, iráni Geraie ellen birkóztam, aki előttem mindenkit technikai tussal vert meg. Nagyon szeret parterre-ből rebúrt dobni, de ezt a fogást a korábbi olimpiai bajnok Davor Štefanekkel rengeteget gyakoroltam, és felkészültem erre a dobásfajtára is. Másfél perc után megpróbáltam a válldobást, ő azonban megfogott, és 2 pontot kapott. A parterre-helyzet kivédekezése után már vártam, hogy felállítson a bíró, egy kicsit megálltam, amit ő kihasznált, és megemelt. 4:0-s vezetésénél parterre-ben aláfordult a bokám, de az adrenalintól semmilyen fájdalmat nem éreztem. Tudtam, hogy a második menetben 4 pontot végre kell hajtanom rajta, ha világbajnok szeretnék lenni. Az iráni veszélyes akciót indított, melyből kihúztam magam, és 2 pontért a hátára fektettem. 2:4-es állásnál éreztem, hogy mentálisan sokkal erősebb vagyok, ő pedig fejben egy kissé megtört. Parterre-ből egyszer megpörgettem, és ezzel 5:4-es előnyre tettem szert. Felálltunk, az utolsó percben veszélyes támadásokkal próbálkozott, egyszer majdnem kitolt a szőnyegről. Rendkívül boldog vagyok, hogy hazai közönség, a családom, a feleségem és a gyerekeim előtt lettem világbajnok — mondta Máté.

Nagy Szebasztián korábban a 67 kilósok között versenyzett, a vb előtt azonban 63 kilóra fogyott, és ebben a súlycsoportban állhatott a dobogó legmagasabb fokára.

— Kezdem elhinni, hogy világbajnok vagyok, bár még nem tudom, hogyan kezeljem ezt a helyzetet. Eddig mindig minden nehéz volt, a kudarcok és a főleg kisebb sikerek váltogatták egymást, most azonban megvalósítottam az álmom, melyért már húsz éve edzettem. A fogyasztás első két hete után nem voltam biztos benne, hogy sikerrel járok, de bíztam benne, hogy a hazai közönség, melynek soraiban rengeteg magyarkanizsai is volt, legalább 40-50%-ot hozzáad a teljesítményemhez — mondta Nagy.

Szebi a selejtezőben az algériai Djebarrit győzte le, a nyolcaddöntőben a román Arnautnál bizonyult jobbnak, a negyeddöntőben pedig az örmény Pogoszjant verte.

— Szeretem, ha már az első menetben előnyre teszek szert, és végig kézben tartom a meccset, azt viszont nem, ha nekem kell megfordítanom a harcot, az túl kockázatos. Az örmény kivédett egy parterre-t, így nagyobb sebességre kapcsoltam, ő elfáradt, és egyik pillanatban állásból fogást csináltam rajta, majd megnyertem a meccset. Az elődöntőben az azeri Mammadov várt rám, akitől tartottam, hiszen ő már rengeteg érmet szerzett, én pedig ezelőtt csak egyetlen elődöntőt nyertem meg. Meg voltam ijedve, de hallottam a közönség biztatását, ami rengeteg erővel töltött fel, és ellenfelemnek esélyt sem adtam. Nehéz volt kivárnom a döntő kezdetét jelző sípszót, az pedig meg sem fordult a fejemben, hogy kikaphatok. Mintha a múltkori, bulgáriai versenyen vívott meccsünket ismételtük volna meg, szinte minden úgy történt a belgrádi döntőben is. Parterre-ből pontot csináltam rajta, ő ekkor már a szőnyeget verte dühében, én pedig már tudtam, meglesz a meccs. A második menetben kivédekeztem a parterre-helyzetet, megint a szőnyeget verte, majd jött előre, de én mindent kivédekeztem. A párizsi olimpiára eddig nem gondoltam, de a világbajnoki cím után egyre inkább itt lebeg a szemem előtt. Nagyon sokat segítettek az edzőtársaim is, hiszen régen volt ennyi kiváló birkózónk, mint most — mondta Szebasztián.

A 2017. évi párizsi világbajnokság aranyérmese, Nemes Viktor az 5. helyen végzett a 77 kilósok mezőnyében. Az idén megnyerte a mediterrán bajnokságot, a vb-n érmet várt magától, viszont nincs elkeseredve, és Párizsra, valamint ikertestvére és válogatott társai sikereire gondolva dolgozik tovább. Viktor az amerikai Bey, az ukrán Zejnalov és a kínai Liu legyőzésével került a négy közé, ahol szoros vereséget szenvedett a magyarországi Lévaitól, a bronzmeccsen pedig az örmény Amojannal nézett farkasszemet.

— Ha újra birkóznánk, jobban odafigyelnék. Ellenfelem a derékra támadással meglepett, tushelyzetbe kerültem, ahonnan úgy szöktem meg, hogy kiléptem a zónából, amiért még 2 pontot kapott. A támadásnál lábbal segített egy kicsit, amit a bírók nem vettek észre, és az általunk kért challenge-et is elutasították. 7:1-ről már nem volt esélyem visszajönni. Szomorú voltam, hogy hazai szőnyegen nem jött össze az érem, de vigasztal, hogy Máténak, Szebinek, Arszalannak és Datunasvilinek sikerült világbajnoki címet szereznie — mondta Viktor.

Versenyzőink megérdemelt pihenőjüket töltik, majd az országos csapatbajnokság következik, ahol további nagy csatákra számíthatunk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..