home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Két új vajdasági film az M5 műsorán
2023.05.10.
LXXVIII. évf. 19. szám
Két új vajdasági film az M5 műsorán

Aracsi pusztatemplom — Szerémi borvidék

Aracsi pusztatemplom:

május 13. (szombat) - 15:35 M5
május 14. (vasárnap) - 05:10 M5

Rövid tartalom:
A templom felkiáltójelként magasodik a bánsági rónaságban. E monumentális romtemplom az egyik legrégebbi magyar épített örökség Vajdaságban. A magyarság ezeréves délvidéki jelenlétét hirdeti. A háromhajós, romjaiban is csodálatos épület a délvidéki magyarságnak kapaszkodót jelent. Mondhatni elsőként került a Vajdasági Értéktárba – Külhoni Nemzetrész Értéktárba. 2020-ban pedig az Aracsi templomromot a Magyar Értéktárba emelték be.

Rendező: Fejős Csilla
Producer: Iván Attila
Operatőr: Csubrilo Zoltán
Forgatókönyvíró: Fejős Csilla
Szereplők: prof. dr. habil. Raffay Endre (művészettörténész), Valkay Zoltán (építészmérnök), Bicskei Zoltán (filmrendező), Micsik Béla (hitoktató), Fehér Viktor (a Vajdasági Magyar Értéktár Bizottság elnöke).
Műfaj: dokumentumfilm
Hossz: 24 perc

Szerémi borvidék:

május 13. (szombat) - 16:05 M5
május 14. (vasárnap) - 05:35 M5

Rövid tartalom:
Leírás: Ezzel a filmmel a szerémi borvidékre és annak magyar borászaira kívánjuk ráirányítani a vajdasági magyar közösség, illetve Magyarország figyelmét. A szerémi borvidéken évezredek óta folyik a bortermelés. A kedvező klimatikus viszonyok valamint vulkáni és üledékes talajok, kőzetek keveréke, a megfelelő földrajzi fekvés, mind-mind a szőlőkultúrának kedveztek. Kelták, rómaiak, hunok, avarok, majd magyarok termelték a szőlőt és szűrték el a bort a Szerémi borvidéken, régi nevén a Tarcal-hegyen. Közismert, ugyanakkor mégis elhanyagolt tény, hogy Mátyás király visegrádi palotájának szökőkútjából szerémi bor folyt. A szerémi bor a középkorban világhírnek örvendett, s a Török korig a magyar királyság legelső borának számított. Szereplők: Sagmeister Ernő (borász), Maurer Oszkár (borász)

Rendező: Fejős Csilla
Producer: Iván Attila
Operatőr: Csubrilo Zoltán
Forgatókönyvíró: Fejős Csilla
Műfaj: dokumentumfilm
Hossz: 25 perc

https://www.facebook.com/cinema.filmworkshop/
https://cinema.mycpanel.rs/

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..