home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Két tonna pillepalack
Tóth Lívia
2006.05.31.
LXI. évf. 22. szám
Két tonna pillepalack

De jó játék ez a gyűjtés!A zentai Locator civil szervezet, amely nonprofit és pártoktól független, 2004 decemberében alakult meg, majd 2005 májusában hivatalosan is bejegyezték. Azóta megállás nélkül azon fáradozik, hogy főként a fiatalok bevonásával, szebbé és jobbá tegye a környezetét és...

De jó játék ez a gyűjtés!

A zentai Locator civil szervezet, amely nonprofit és pártoktól független, 2004 decemberében alakult meg, majd 2005 májusában hivatalosan is bejegyezték. Azóta megállás nélkül azon fáradozik, hogy főként a fiatalok bevonásával, szebbé és jobbá tegye a környezetét és a várost, amelyben működik. Amint azt az elnevezésében is meghatározta: város- és környezetvédő egyesület. ,,Természetesen két lábbal állunk a földön, és tudjuk, a világot nem válthatjuk meg, de az is bizonyos, hogy minden megmozdulással kicsit javíthatunk rajta” - olvashatjuk a szervezet honlapján (www.locator.org.yu).
Aktivistái foglalkoznak a város tisztításával, mely során megszabadítják a falakat és a fákat a rájuk raggatott plakátoktól, hirdetésektől. Mivel úgy érzik, ez csak átmeneti eredményt hoz, a legfontosabb helyeken hirdetőtáblákat szeretnének felállítani. Hetente látogatják és mesével, játékokkal szórakoztatják a kórházban ápolt gyermekeket, felvidítják őket, mert úgy vélik, ezzel is elősegítik a gyorsabb felépülésüket. Karácsonykor egy héten át naponta szerveztek játékos foglalkozást a kicsinyeknek. A csapat tagjai rendszeresen és szervezetten adnak vért, és ezzel kivívták a transzfúziós osztály dolgozóinak az elismerését. Tavaly szakértők bevonásával ismeretterjesztő előadásokat tartottak a parlagfűről, majd megszervezték ennek a veszélyes gyomnövénynek a gyűjtését. Ezt a megmozdulást az idén is szeretnék folytatni. Jó kapcsolatokat ápolnak más civil szervezetekkel, az utóbbi időben pedig a régióban működő környezetvédő egyesületekkel is. Számítanak az önkormányzat támogatására, de folyamatosan pályáznak is, sőt, bizonyos projektumok megvalósításához, mint a szemétgyűjtők és hirdetőtáblák kihelyezése, köztársasági és európai uniós pénzek bevonását is tervezik.
A legemlékezetesebb és legnagyobb figyelmet felkeltő akciójuk első szakasza nemrégiben zárult le. Pillepalack-gyűjtő versenyt szerveztek, a környéken minden bizonnyal elsőként. Rávették, egyelőre csak a zentai Emlékiskola tanulóit, hogy szedjék össze az életünket megkeserítő, a háztartásokban, de az utcákon, az utak mentén, az erdőkben, vagyis minden talpalatnyi zöld felületen fellelhető műanyag flakonokat. Erről beszélt Szepesi Zoltán, a Locator Város- és Környezetvédő Egyesület alelnöke.
- Felismertük a problémát, és a helyzet javítására tartományi eszközöket szereztünk. A pillepalack komoly környezetvédelmi veszélyforrás, hiszen azt sem tudjuk róla, mennyi idő szükséges a lebomlásához. Egyesek azt mondják, száz év, de ezt egyelőre nem tudjuk leellenőrizni, hiszen még nincs egy évszázada annak, hogy elkezdődött a gyártása. Az emberek az utcán is szétdobálják ezeket a flakonokat, de a folyók, a Tisza és a Duna is nagy mennyiségben sodorja magával. Ennek egyik ékes példája volt az újvidéki pontonhíd, amely mellett többméteres réteg torlódott fel belőlük.
Kitaláltuk, hogy a régi papírgyűjtések mintájára az iskolákban meghirdetjük a pillepalack-gyűjtést. Egyelőre csak az Emlékiskolában került rá sor, ismeretterjesztő előadások kíséretében. A verseny május elején zárult, de a lendület azóta sem lankadt. Az emberek továbbra is gyűjtik a flakonokat, ezért a megmozdulást folytatni szeretnénk, most már a többi oktatási intézmény bevonásával. Hozzávetőleges számításokat végeztünk arról, hogy mennyi üres műanyag csomagolóanyag keletkezhet a városban, és arra jutottunk, hogy havi szinten ez több százezer, illetve akár egymillió is lehet. Ennek a töredékét sikerült most begyűjteni. Az eseményben húsz önkéntes segítségével 600 gyerek vett részt, illetve, ha beleszámítjuk a szülőket, a nagyszülőket és a családok baráti körét, akkor több ezer ember. Meg kell említeni, hogy a Bóbita és a Százszorszép óvoda kicsinyei is kedvet kaptak a munkához. Az érdeklődők az átadási napon 1582 kg palackot hoztak be összesen, ami hatalmas mennyiség, ha tudjuk, hogy 13-20 flakon tesz ki egy kilót. A diákok nagyon élvezték a dolgot, de nemcsak játszottak, hanem sokat segítettek a csomagolásban és az elszállításban is. Mivel a Locator már a Nyári ifjúsági Játékokon is szedte az üvegeket, aktivistáink pedig a múlt nyár óta egyfolytában gyűjtöttek otthon, haveri körben meg a különböző szórakozóhelyeken, két tonna jött össze. Volt egy kis gondunk, mert a feldolgozó, akivel beszéltünk, ezt kevésnek találta, és nem vette át. Újabb felhasználó után kellett néznünk, és sikerült. A pillepalackok elszállítása most van folyamatban, egy újrahasznosító üzembe kerül, ahol szétválogatják, ledarálják, és a keletkezett granulátumot ismét felhasználják.
Voltak egyeztetések a kommunális vállalattal, hogy Zentán is megindul a műanyag átvétele, újrahasznosítása. Igaz, ez egyelőre még nem történt meg, de segíteni szeretnénk a kezdeményezést. A távlati célunk természetesen az, hogy megváltoztassuk az emberek gondolkozásmódját, és eljussunk a szelektív hulladékgyűjtés bevezetéséhez. Érdekes statisztikai adatba botlottunk, amíg az előadásainkra készültünk: annak, amit kidobunk, csak az öt százaléka szemét, a 95 százaléka pedig újrahasznosítható hulladék. Ezt hiába is tudnák az emberek, hiszen a ténnyel egyelőre keveset kezdhetnek. Újvidéken például próbálkoztak pár évvel ezelőtt a szemét szétválogatásával, nagy, gomba alakú gyűjtőket helyeztek ki, de azokat ismeretlen tettesek egyszerűen felgyújtották. Ezért kell először a gondolkozásmódon változtatni, hogy minél több polgár ismerje fel ennek a folyamatnak a jelentőségét.
A Locator egyesületben készülnek a környezetvédelmi világnapra. A Bolyai tehetséggondozó gimnázium tanulóival közösen szerveznek akciót a város központjának a rendezéséért. Remélik, a jelenlétük rádöbbenti a nyilvánosságot arra, hogy vannak a városban olyanok, akik nemcsak beszélnek, hanem tesznek is valamit a változásért. A hasonlóan vállalkozó szelleműek kapcsolatba léphetnek velük a locator.senta@gmail.com elektronikus postacímen.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..