home 2024. június 16., Jusztin napja
Online előfizetés
Két napra ismét megnyílt a szerb-magyar-román hármashatár
2024.05.25.
LXXIX. évf. 21. szám
Két napra ismét megnyílt a szerb-magyar-román hármashatár

A hétvégén, 9 és 19 óra között ideiglenesen ismét átjárható a szerb-magyar-román hármashatár, ami Rábé, Kübekháza és Óbéba találkozási pontja. A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió szervezésében tartott ünnepségen Juhász Bálint, a tartományi képviselőház elnöke elmondta, az Eurorégió napja a regionális, jószomszédi együttműködés, a közösség ünnepe.

Ezúttal az euroregionális együttműködés huszonhetedik évfordulója alkalmából gyűltek össze a jelenlévők.

–A Triplex Confinium nemcsak egy földrajzi hely, hanem közös történelmünk, a kulturális sokszínűség és a jószomszédi együttműködés jelképe is – hangsúlyozta Juhász Bálint, hozzátéve, a határátkelő javítja a határmenti régiókban elő emberek életét, és hatással van a gazdasági fejlődésre is.

Az eseményen jelen voltak a magyarországi Kübekháza, a szerbiai Rábé és a romániai Óbéba képviselői és lakosai, valamint a Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió képviselője is.

Az ünnepi beszédeket követően a három szomszédos település diákjai futóversenyen vettek részt.

A magyar-szerb-román hármashatárt minden év május utolsó hétvégéjén nyitják meg, de idén már csütörtök óta közlekedhetnek az érintettek ezen a részen.

Szerbia és Magyarország, Rábé és Kübekháza között 2019-ben nyílt meg határátkelő, Pásztor Istvánnak, a VMSZ néhai elnökének a közbejárásával. Akkor Románia nem vett részt a nyitásban, de idén áprilisban szóba került, hogy a román oldalon is megvalósulhat a teljes nyitás.

Forrás: Pannon RTV, Vajdaság Ma

Fotók: Ótos András/Tartományi Képviselőház

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..