home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Két madár „hazatérése”
Kónya-Kovács Otília
2012.09.26.
LXVII. évf. 39. szám
Két madár „hazatérése”

A palicsi állatkertből szeptember közepén két madár visszakerült a természetes élőhelyére.

A muzslyai határban, a Tisza holtágánál egy fiatal, fehérfarkú rétisast engedtek vissza a természetbe. Mielőtt az állatkertbe került volna, a zsablyai határban találtak rá a földeken dolgozó munkások. A fiatal tojó a szakemberek szerint ki lehetett éhezve, nyilván nem találta fel kellően magát, amikor a szülei útra bocsátották a biztonságos fészkükből. A megtalálók értesítették a Természetvédelmi Intézetet, és ennek a munkatársai az állatkertbe szállították a madarat. Mint kiderült: a fiatal rétisas egészséges, így gyorsan vissza lehetett hozni az élőhelyére.
Hám István biológus, ornitológus, a tartományi Természetvédelmi Intézet külső munkatársa elmondta: a környéken, a muzslyai határban mintegy tíz rétisas él, és bizonyára jól meglesznek egymás mellett a madarak. A rétisast még a fészekben meggyűrűzték és szárnykrotáliával látták el, hogy távolról is észrevehető legyen, kísérni tudják a mozgását.
Ez alkalommal egy rehabilitált egerészölyvöt is visszaengedtek természetes környezetébe — ez a madár a leggyakoribb, védett ragadozó madarunk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..